Skip to navigation Skip to main content
Kliffen Wales
© Crown Copyright
Groot-Brittannië

Vakantie in Wales

  • Ruige kustlijn met prachtige kliffen
  • Rijke geschiedenis met Keltische cultuur tot eeuwen terug
  • Welsh en andere kenmerkende culturele eigenschappen

Wales is samen met Noord-Ierland, Engeland en Schotland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Het land heeft haar naam te danken aan het Germaanse woord Walha, dat vreemdeling betekent. Waarschijnlijk is de naam afkomstig van een Keltische stam. Wales is gelegen in het westen van het eiland Groot-Brittanië en staat bekend om haar prachtige natuur, oude kastelen en authentieke dorpjes. Het land heeft een kustlijn van zo’n 1200 kilometer met daarvoor een aantal kleine eilanden. Net als Ierland heeft ook Wales een heuvelachtig berglandschap en dankzij de historische invloeden een magische uitstraling. Er is zoveel te ontdekken tijdens een vakantie in Wales!

Een land vol historie

Wales heeft een eigen taal. Naast Engels wordt hier Welsh gesproken. Het bijzondere aan deze taal is dat het een van de oudste levende talen is die nog gesproken wordt. Welsh is een oud-Keltische taal die al sinds de 6e eeuw gesproken wordt. Niet alleen de taal laat weten dat Wales een eiland is met een rijke geschiedenis. Ook archeologische vondsten en overblijfselen laten zien dat het land al eeuwenlang bewoond wordt.

Accommodaties bij reispartners in Wales

Wat te doen in Wales?

 

1. Nationaal Park Snowdonia

Snowdonia is een Nationaal Park in het noorden van Wales. Het is een bergachtig gebied met een oppervlakte van zo’n 2.170 vierkante kilometer. Het park heeft haar naam te danken aan de hoogste berg van Wales, de Snowdon (1085 meter). De top van de berg is met een uitdagende hike omhoog te bereiken. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het bergachtige langschap. Is een wandeling omhoog net iets te pittig? Neem dan het tandradtreintje vanaf het Llanberis Station.

Naast de hoogste berg van Wales heeft het park nog meer highlights te bieden. Met zo’n 100 meren, ruim 90 bergtoppen, heidevelden en een ongerepte kustlijn valt er genoeg te zien en te ontdekken. Je kunt er wandelingen en uitdagende fietstochten maken. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden om te hiken, raften, paardrijden en mountainbiken. Vergeet vooral geen camera mee te nemen, want dit park levert prachtige beelden op.

2. Conwy Castle

Aan de noordkust van Wales, in het plaatsje Conwy, vind je het gelijknamige kasteel. Conwy Castle is gebouwd in de 13e eeuw en ontworpen door James of St. George. Dit is een bekende naam op het gebied van kastelen ontwerpen, want hij heeft er heel wat op zijn naam mogen zetten. Destijds was Conwy Castle een van de duurste kastelen van Koning Eduard I van Engelands (15.000 pond). Samen met nog een aantal van zijn andere kastelen staat Conwy Castle op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ben je in de omgeving van de noordkust, dan is een bezoek aan dit kasteel zeker aan te raden. Ga terug in de tijd en verbaas je over dit bijzondere bouwwerk

3. Het Wales Coast Path

Als echte wandelliefhebber kun je in Wales je hart ophalen. Het land is rijk aan allerlei wandelroutes. De meest bekende en bijzondere daarvan is het Wales Coast Path. Dit is een wandelpad met een lengte van 1.400 kilometer (870 Miles) langs de kust van Wales. Het pad loopt van Chestow in het zuidoosten, naar Queensferry in het noorden en biedt de mogelijkheid om de vorm van het land te ontdekken. Het totale pad kan verder worden onderverdeeld in zo’n 8 individuele wandelroutes met elk een verschillend aantal kilometers. De complete wandeling neemt je mee door de prachtige natuur, langs 18 kastelen, schattige dorpjes, steden en langs de 12 natuurgebieden van Wales.

4. Pembrokeshire

Pembrokeshire is een graafschap in het meest zuidwestelijke puntje van Wales. Deze graafschap heeft de beschikking over een bijzonder nationaal park, het Pembrokeshire Coast National Park. Van het hele Verenigd Koningkrijk is dit het enige park aan de kust. Daarnaast is gebied onderdeel van één van de drie nationaal beschermde gebieden in Wales. De streek beschikt over een prachtig kustlandschap met mooie stranden. Stap vooral binnen bij één van de vele visrestaurantjes voor een echte vismaaltijd. Daarnaast is deze omgeving goed voor verschillende activiteiten. Je kunt er onder andere klimmen, zeilen, duiken, surfen, fietsen en wandeltochten maken.

Leuk om te weten: het grootste gedeelte van Pembrokeshire is al jarenlang Engelstalig en heeft een echte Engelse cultuur. Tussen de Engelstaligen en de Welsh-sprekenden loopt een grens en die wordt ‘The Landsker Line’ genoemd.

Pembrokeshire ligt in het zuiden van Wales
Unsplash

 

5. De kathedraal van St. Davids

St. Davids is een prachtig stadje in het graafschap Pembrokeshire in Wales. Het is de kleinste stad met een stadsstatus in het Verenigd Koningkrijk. Eén van de dingen waar de stad om bekend staat, is de kathedraal van St. Davids. Het is een bouwwerk met een rijke geschiedenis, die teruggaat naar de 6e eeuw. In die eeuw werd er een klooster gebouwd. Van de 7e tot de 11e eeuw heeft dat klooster te maken gehad met diverse plunderingen. Zo hebben onder andere de Vikingen veel schade aangebracht. Uiteindelijk werd er in de 11e eeuw een kathedraal naast het klooster gebouwd, dat later door Pauz Callixtus II werd omgedoopt tot bedevaartsoord. Het was zelfs zo dat 2 bedevaarttochten naar het klooster van St Davids gelijk stonden aan één naar Rome en 3 bedevaarttochten aan één naar Jeruzalem.

In de loop der jaren heeft de kathedraal veel te verduren gehad. In de 12e eeuw werd deze gebouwd, in de 13e stortte een toren in en niet veel later zorgde een aardbeving voor nog meer schade. Ook in de 17e, 18e en 19e eeuw zijn er diverse restauraties geweest. Geniet hier dan ook van verschillende architectuurstijlen die elkaar op een mooie manier aanvullen. Tegenwoordig is de kathedraal populair onder toeristen en wordt het bouwwerk veel bezocht.

6. Ffestiniog & Welsh Highland Railways

In het buitenland met de trein een reis maken is vaak een bijzondere belevenis. De oude treinen, prachtige routes en mooie uitzichten dragen hier allemaal aan bij. Op die manier leer je de omgeving op een leuke en snelle manier kennen. Deze treinroute is daar het perfecte voorbeeld van. Ouderwetse, maar comfortabele wagonnetjes rijden je door het landschap van Snowdonia. Indrukwekkende kustlijnen, bergen, oude eikenbossen, rivieren en kastelen zijn te zien tijdens de route. Met deze treinreis ga je letterlijk terug in de tijd, maar dan met een modern tintje. De treinen zijn uitgerust met een buffet en een bar voor extra comfort.

De Ffestiniog Railway is niet alleen de oudste spoorwegmaatschappij, maar ook de oudste smalspoorlijn ter wereld. De geschiedenis van het toestel gaat bijna 200 jaar terug. Sommige toestellen zijn al ruim 150 jaar oud. De route brengt je van de haven in Porthmadog naar het stadje Blaenau Ffestiniog.

7. Brecon Beacons

Brecon Beacons is een bergketen en nationaal park in het zuiden van Wales. Ze heeft haar naam te danken aan de oude rode zandstenen toppen in het zuiden van Brecon. Beter bekend als de Central Beacons, de hoogste berg van het zuiden in Wales. De Brecon Beacons bestaan uit 6 belangrijke toppen van west naar oost. Samen vormen deze toppen en lange kam in een soort hoefijzerachtige vorm. Het Brecon Beacons Nationaal Park heeft een omvang van zo’n 1.340 vierkante kilometer. Daarnaast heeft het gebied een belangrijke rol gespeeld in de Industriële Revolutie. Er zijn toen veel grondstoffen uit dit gebied gewonnen.

Het park is rijk aan natuur en kent veel heidelandschap. Op dat landschap grazen de Welsh Mountain Ponies en de Welsh Mountain Sheeps. Verder kom je in Brecon Beacons indrukwekkende grotten en watervallen tegen. Bezoek bijvoorbeeld de watervallen en grotten bij Ystradfellte. Verder kunnen sportief aangelegde vakantiegangers zich hier geen moment vervelen. De natuur zorgt voor tal van mogelijkheden om verschillende sporten te beoefenen.

8. Bezoek een ‘farmers market’

Het bezoeken van een markt is een leuke manier om de lokale producten en specialiteiten van een land te ontdekken. In Wales heb je de zogeheten ‘farmers markets’. Deze lokale boerenmarktjes staan vol lokale specialiteiten en huisgemaakte producten. Verse groenten van lokale telers, zelfgemaakte chutneys, confituren en prachtige verse vissen is wat je hier treft. Veel van deze markten bestaan al eeuwenlang. Zo heeft het stadje Machynlleth al sinds 1291 een boerenmarkt. Er zijn zo’n 27 boerenmarkten te vinden in Wales.

9. Kasteel Carreg Cennen

In de 13e eeuw was Wales in bezit van Engeland en regeerde koning Eduard I van Engeland over het land. Deze koning heeft in die tijd heel wat kastelen laten bouwen, die tot op de dag van vandaag nog te bezichtigen zijn. Deze historische bouwwerken geven je tijdens een bezoek het gevoel alsof je zelf even koning of koningin bent. Het kasteel Carreg Cennen lijkt meer op een oude ruïne dan een echt kasteel. Helaas is een groot gedeelte vernietigd tijdens de oorlog tussen Wales en Engeland. Bijzonder aan dit bouwwerk is dat deze ook wordt gebruikt als boerderij. Kijk dus niet gek op van de koeien en schapen die er rondlopen. Ook leuk: onder het kasteel ligt een natuurlijke grot. Huur een fakkel en verken de binnenkant van de grot.

10. Proef de keuken van Wales

Qua ontbijt wijkt het in Wales niet veel af met de rest van Engeland. Het eten is zwaar, bevat ei, gebakken vis, champignons, witte bonen en tomaten. Daarnaast kun je ook kiezen voor havermout of muesli met yoghurt of melk. Uiteraard wordt hier thee met melk gedronken. Qua lunch en diner kom je oude gerechten tegen met een moderne twist. Eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur en dat zie je goed terug in de gerechten. Wales heeft de beschikking over heerlijke streekproducten, zoals veel verse vis en lamsvlees. Daarnaast wordt bijna alles zelf gemaakt. Denk aan pickles, marmelade, mosterd, marinades, puddings en nog veel meer. In de vele pubs kun je terecht voor een lokaal gebrouwen biertje.