Skip to navigation Skip to main content
Brussel
© visit.brussels
België

Vakantie België

  • Ideaal voor een vakantie dicht bij huis
  • Belgische wafels en Vlaamse friet
  • Heerlijke plek voor een outdoorvakantie

België is een land dat meerdere talen spreekt, een rijke geschiedenis combineert met moderniseringen en een heerlijke keuken heeft. België ligt dichtbij huis en er wordt bijna dezelfde taal gesproken. Toch is het in veel opzichten heel anders dan Nederland. Brussel, Antwerpen en Gent zijn steden die getuigen van een andere cultuur, andere sfeer en andere gewoontes.

Neem een kijkje in de keuken van het land. Proef wafels, chocolade en natuurlijk Vlaamse frieten. Wanneer je op zoek bent naar een rustige en ontspannen vakantie in de natuur, kun je terecht in de Ardennen. 

Regio's in België

meer regio's

Bekijk alle bestemmingen in België

Waar gaat je vakantie in België naartoe? Bekijk hieronder een overzicht van bestemmingen in België en vind meer informatie en inspiratie voor je volgende vakantie in het land. Van bekende, populaire bestemmingen, tot bijzondere en minder ontdekte parels. Welke bestemming zet jij op je lijstje?

Highlights in België

 

1. Carnaval

Carnaval, een feest dat in Nederland ontzettend populair is, wordt ook uitbundig gevierd door de buren. Ieder jaar is het een groot feest waar men veel bier drinkt, vreemde kostuums draagt en oude tradities naleeft. Overal in het land zijn optochten en in iedere plaats hoor je sfeervolle muziek. In België is ieder carnavalsfeest anders. Er zitten thema’s vast aan het feest. Zo heb je in de Ardennen een ritueel waar de bevolking vreugdevuren aansteekt om de heksen te verjagen en in Stavelot een optocht waar de bevolking witte mantels en maskers dragen.

2. Brussel

Brussel is de hoofdstad van België en telt maar 180.000 inwoners. De stad heeft voor een tijd de naam Bruecsela gedragen, wat de nederzetting binnen het moeras betekent. In het centrum zie je veel historische gebouwen en pleinen. Brussel was in handen van de Nederlanden voor een lange tijd, maar ook zijn de Fransen hier de baas geweest. Door een extreme ontwikkeling in de industrie groeide de stad in rap tempo.

Brussel is een ontdekkingsstad waar je leuk kunt winkelen, heerlijk kunt eten en een plaats waar je prachtige verborgen parels kun bewonderen.

3. Antwerpen

Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen, is ontzettend populair onder Nederlandse toeristen en dat is ook niet heel gek. Het is niet ver rijden van ons land en biedt zo veel leuks en is zeker een bezoek waard. De mooiste winkelstraten trekken soms wel duizenden Nederlanders in een weekend en bezienswaardigheden in de stad worden ook veel bezocht. Er is veel diversiteit in de belangrijkste havenstad van België en hoewel het dichtbij is en er dezelfde taal gesproken wordt, voelt het echt alsof je in het buitenland op vakantie bent.

De oude binnenstad is een genot om te bezoeken, want hier kun je genieten van de mooiste winkels in de Meir, lekkerste restaurants en gezelligste cafés. Er zijn prachtige plekjes hier die nog vrij onbekend zijn en voor de ontdekkers is het dan zeker aan te raden om wat inspanning te leveren en erachter te komen welke dit zijn. Ga ondergronds, bewandel de smalle straatjes, kom uit op nieuwe plekken in de stad en bezoek de verborgen schatten in het bruisende Antwerpen.

Antwerpen ligt aan de Schelde en heeft ruim 500.000 zijn inwoners. De stad heeft een rijke historie die eeuwen teruggaat. Het was, en is nog steeds, een ontzettend belangrijke havenstad van Europa. Het is na de Rotterdam de tweede haven van de EU en heeft economisch een belangrijke positie voor de Belgische bevolking. Antwerpen is de stad van de koeken en diamanten, omdat dit de twee meest gehandelde producten van de plaats zijn.

Bezoek het prachtige Antwerpen en haar bekende en onbekende plekken waar je beiden ideaal kunt winkelen. Geniet van het heerlijke eten, bezoek de indrukwekkende bezienswaardigheden en ontspan op een van de vele terrasjes. Wanneer je de mogelijkheid krijgt om voor de kerstdagen Antwerpen te bezoeken, is het meer dan de moeite waard.

Antwerpen in België
© Spalder Media Group

4. De Ardennen

De Ardennen, een natuurgebied niet ver van Nederland dat je het gevoel geeft alsof je op een andere wereld bent, is een prachtige bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een actieve vakantie dichtbij huis. Je wordt omringd door prachtige natuur en kan hier optimaal tot rust komen. De ongerepte natuur in de Ardennen omschrijft de term veelzijdig precies. Waan jezelf in een gebied waar je antieke dorpjes kunt bezoeken, door prachtige bossen kunt wandelen, kleine riviertjes ziet stromen en een prachtig uitzicht hebt op de groene heuvels.

Een van de meest spectaculaire rotsformaties kom je in de Ardennen tegen en het gebied staat hier bekend om. Ook schuilt er een hele rijke en fascinerende geschiedenis achter, wat terug te zien is in de kastelen en dorpjes. Er zijn resten te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt er enerzijds genieten van prachtige geschiedenis en cultuur en anderzijds van een spectaculaire natuur waar je verschillende sporten kun uitoefenen.

Spot tijdens een wandeltocht zwijnen, herten, lynxen en bijzondere vogelsoorten. Ontspan in een van de spa’s, bewandel de mooiste routes, fiets door de bossen, ga kanovaren in de rivieren en beklim de ruige ruige rotsen. Vergeet niet de bijzondere rotsen te bewonderen, evenals de traditionele stadjes en dorpen.

5. De Belgische Kust

Met een kuststrook van ongeveer zeventig kilometer is de Belgische Kust zeer populair in de zomermaanden. Het grootste deel bestaat uit zandstrand en deze hebben zowel grote als kleine badplaatsen. Doe mee met de leuke activiteiten die georganiseerd worden, kom tot rust en geniet van de sfeer en gezelligheid om je heen.

België heeft een kuststrook van slechts 67 kilometer. Hiervan bestaat echter zo’n 95% uit aangename zandstranden, waar het zowel tijdens zomerse dagen als in andere seizoenen fijn vertoeven is. De Belgische Kust telt een aantal kleinere en grotere badplaatsen. De bekendste zijn het mondaine Knokke, feestplaats Blankenberge en de stad Oostende. Gedurende het jaar worden er aan de kust veel evenementen georganiseerd om de vele toeristen die naar de kust komen te vermaken.

België ligt net als Nederland aan de Noordzee. Het deel van België dat aan de kust ligt is geheel Vlaams. Vandaar dat men het veelal over de Vlaamse Kust heeft. Een meer algemene benaming is Kuststreek. Omdat een klein deel van de Franse kust ook als Vlaanderen gezien wordt (Frans Vlaanderen) is de term Vlaamse Kust niet geheel correct als je het hebt over de Belgische kuststrook. Vandaar dat wij spreken over de Belgische Kust.

De lengte van de de kuststrook bedraagt nog geen zeventig kilometer. Als gevolg daarvan is er in de tweede helft van de vorige eeuw sprake geweest van een duidelijke verstedelijking aan de kust. Het toerisme nam enorm toe, waardoor er met de bouw van veel appartementengebouwen voldaan werd aan de snel toenemende vraag naar accommodaties. Vooral de manier waarop er in een aantal plaatsen gebouwd is heeft nogal wat kritiek opgeroepen onder de tegenstanders van de verstedelijking van het kustgebied. Het is naar onze mening minder erg dan het lijkt. Tussen de dorpen en steden liggen lange stukken met zandstrand en duinen die zo goed als ongerept zijn. Wie over de N34 langs de kust rijdt die zal dat zelf zien.

Zeker in de zomermaanden is de Belgische kust erg populair als toeristische bestemming. Zomerse en zeker ook tropische temperaturen zorgen voor een enorme toestroom van toeristen naar de kust. Vooral tijdens de weekeindes kan het dan erg druk worden aan de kust. Zoals al eerder gezegd is er nog geen zeventig kilometer aan kustlijn beschikbaar voor ruim tien miljoen inwoners plus wat buitenlandse toeristen. Zowel de E40 als ook de E34 richting de kust zijn dan al snel overbelast, wat files ten gevolge heeft. De drukte levert ook vaak problemen op met het parkeren. Het aantal parkeerplaatsen vlak bij het strand schiet al snel te kort op de drukste dagen. Gelukkig is er ook nog de trein. De plaatsen De Panne, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke zijn per trein bereikbaar. Tussen de badplaatsen onderling rijdt er de kusttram. Deze tram rijdt de hele dag tussen De Panne en Knokke en doet iedere badplaats aan de Belgische kust aan. Door de combinatie van trein + tram kun je ieder strand van België bereiken zonder dat je je druk hoeft te maken over files of parkeren.

6. In Flanders Fields Museum

Het In Flanders Fields Museum is een modern museum dat historische hoofdonderwerpen in het licht brengt. Het is gevestigd in de Lakenhalle, in het Belgische stadje Ieper. Een van de meest bekende oorlogen ter wereld, de Eerste Wereldoorlog, zie je terug in deze stad. De bezoekers krijgen de gevolgen van deze oorlog te zien met tentoonstellingen van filmpjes en geluidsfragmenten. Het is een bijzonder museum dat met behulp van de nieuwste technologische ontwikkelingen een unieke vorm van interactie gebruiken.

Bezoekers krijgen een poppy-armband waarmee ze verhalen kunnen ontdekken over deze tijd. Er wordt tijdens de rondleiding van alles verteld, waaronder hoeveel er verwoest was door de oorlog. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen uit de Eerste Wereldoorlog vertellen ieder hun verhaal. Dit is ook de bedoeling, aangezien de boodschap zo op een optimale manier wordt overgebracht. Het In Flanders Fields Museum gebruikt een unieke manier van communicatie en onderscheidt zich hierdoor met andere musea die de Eerste Wereldoorlog ook als hoofdthema hebben.

7. De Diksmuidse Dodengang

De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Het is een unieke, aangrijpende en interessante uitstap en zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer je in België bent. Tussen 1914 en 1918 heeft de oorlog veel Belgische soldaten het leven gekost en er zijn veel hier gestorven. De dodengang diende als post in het verdedigingssysteem en hield de Duitsers weg door middel van prikkeldraad, klemijzer en een bunker met schietgaten.

Tegenwoordig is het een veelbezocht monument en verteld het op geen betere manier hoe de oorlog eraan toe ging. Beleef het zelf en bezoek de bijzondere loopgraven. Sta stil bij deze tijd en de slachtoffers die omgekomen zijn. Leer meer over de interessante historie en het verhaal achter de Dodengang. Het is zeker aan te raden om je te laten ontroeren door de loopgraven en de informatie hierachter.

8. Proef Vlaamse frieten en wafels

De Belgische keuken is bij velen zeer bekend en heeft een belangrijke waarde bij de bevolking. Net als de taal en het land heeft de eetcultuur veel weg van Nederland en Frankrijk. Toch zijn er dingen die bij de Belgen belangrijk zijn, terwijl de Nederlanders hier weinig waarde aan hechten. Dineren wordt gezien als een sociale gelegenheid en er wordt dan ook veel tijd en energie in gestoken. Uitgebreide gerechten en uren tafelen zijn kenmerkend aan de eetcultuur van ons buurland.

De keuken is lekker, variërend en ontzettend populair bij andere landen. De bekende frieten komen volgens de Belgen hiervandaan, evenals de wafels. De in reepjes gesneden aardappelschijfjes worden gefrituurd en gegeten met het bijpassende sausje mayonaise. Wanneer je in België bent, kun je er niet omheen en zie je in iedere stad wel een friettent. Laat je smaakpapillen verrassen door de smaken van de klassieke Vlaamse frieten en leer de Belgische keuken een stukje beter kennen. Wil je meer te weten komen over dit product? Dan is een uitstapje naar het Frietmuseum in Brugge zeker geschikt.

Ook de wafels zijn heel bekend en wanneer je aan België denkt, denk je direct aan dit product. Zo heb je de wafel die uit Brussel komt en de Luiske wafel, die het meest bekend zijn. Er zit een lange geschiedenis achter de wafels en vormen van de wafelijzers zijn al ontwikkeld in 1200. Door de jaren heen is het oude model ontwikkeld tot een hedendaagse wafelijzer die velen wel in huis hebben. Tegenwoordig zijn er allemaal variaties van het Belgische gerecht en wordt het overal ter wereld gegeten. De opvallende vorm van deze zoete lekkernij is kenmerkend en is zeker de moeite waard om te proeven.

Geniet tijdens het avondeten van een heerlijk gerecht met mosselen, frieten en op het einde een wafel. Proef de traditionele gerechten van de variërende keuken en laat je smaakpapillen verassen met deze bekende, maar toch andere versie van producten.

9. Doe een bierproeverij

De Belgische bevolking is gek op bier en dit laten ze goed terug zien in hun eet- en drinkcultuur. Er zijn heel veel soorten bieren, waardoor er genoeg mogelijkheden zijn om een bierproeverij te doen. Het is een interessant product en heel populair in veel landen. Op ieder feest wordt het drankje wel genuttigd en in ieder restaurant kun je uit veel verschillende soorten kiezen. Van de meer dan duizend soorten bier zijn er een aantal die redelijk bekend zijn, namelijk Stella Artois en Jupiler. Het is juist interessant om ook de wat onbekendere soorten te leren kennen.

In België is het heel normaal om dagelijks een glas bier te drinken tijdens de lunch of na een werkdag. Bekijk de oude biertradities en leer meer over de klassieke manier van brouwen. Het is van groot belang om de biersoorten in het juiste glas te serveren en het is voor veel mensen een hobby om te kijken wat ieder soort uniek maakt.

Er zijn talloze bierbrouwerijen door het hele land, waardoor je leuke biertochten kunt maken. Ook zijn er amuserende bierfestivals in steden als Brugge, Antwerpen en Essen. Ontdek het verschil in de smaken en de manier van brouwen. Proef een witbier, bruine bier of een trappist en laat je smaakpapillen in contact komen met een typisch Belgisch drankje.