Skip to navigation Skip to main content
Porto
© Unsplash
Portugal

Vakantie in Porto

Porto

  • Historisch stadscentrum
  • Heerlijk eten en drinken in baanbrekende restaurants en traditionele porthuizen
  • Maar een paar kilometer van het strand

Porto is de tweede stad van Portugal en wordt door de buitenlandse toerist steeds vaker opgemerkt als bestemming voor een stedentrip in Europa. En dat is niet zonder reden! Porto trakteert de bezoeker op een toegankelijk stadscentrum met fraaie gebouwen en een kade met gezellige terrasjes en porthuizen. Porto’s rijke geschiedenis maakt de stad bovendien een must see voor cultuurliefhebbers alom.

Over Porto

Zoals gezegd is Porto de tweede stad van Portugal qua inwoneraantal - in zijn agglomeratie wonen bijna twee miljoen mensen. De stad is pittoresk gelegen aan de rivier de Douro, net om de hoek van de Dourovallei. Deze vallei staat van oudsher bekend om zijn wijngaarden. Porto werd gesticht tijdens de Romeinse overheersing en vond zijn bloeitijd tijdens de middeleeuwen. Niet gek dus, dat veel gebouwen in de binnenstad getuigen van deze tijd.

Fotogalerij van Porto

Porto
© Unsplash
View of Porto
© Unsplash
Porto Portugal
© Unsplash
Tram Porto
© Unsplash

Zien in Porto

Een voorbeeld hiervan is de Sé kathedraal, op het grote kerkplein. Daarnaast vind je, als je goed kijkt, op meerdere historische gebouwen de Azulejos terug. Deze blauwgeverfde, bijna Delfts blauwe tegeltjes zijn onder andere geplaatst op de Igreja do Carmo en het centraal station. Sowieso kijk je je ogen uit in het historisch centrum van de stad. Deze heeft, door zijn pittoreske, nauwe straatjes een plek op de Werelderfgoedlijst verdiend. De Ponte Dom Luís I verbindt de twee stadsdelen over de Douro: een medewerker van Gustave Eiffel nam het ontwerp van de brug op zich.

Doen in Porto

Je verlaat Porto niet zonder ten minste een glas Port te hebben geproefd. De grote porthuizen aan de oevers van de Douro zijn opengesteld voor proeverijen en bezichtigingen. Een boottripje over de Douro na je proeverij laat je genieten van de prachtige Cais da Ribeira - de historische oever van de stad. Hier kun je bovendien naderhand neerstrijken voor een heerlijke Portugese maaltijd. 

In de avonduren

Tijdens een avondwandeling door de Jardins do Palácio, de botanische tuinen van de stad, geniet je van onbetaalbare uitzichten over de rivier en de binnenstad. Een drankje (en eventueel dansje) doe je in de Galeria de Paris. Hier vind je de hipste cocktailbars en clubs van de stad. Onthoud wel dat de kans groot is dat je hotel heuvelop ligt!