Skip to navigation Skip to main content
Antiek Side
© Unsplash

Side

  • Fijne badplaats met mooie accommodaties
  • Interessante historie in het antieke Side
  • Gezelligheid in het moderne centrum

Side is een unieke en kleinschalige badplaats aan de zuidkust van Turkije. Gelegen aan de Turkse Rivièra aan de Middellandse Zee, trekt de regio jaarlijks miljoenen toeristen om te genieten van de zon en de heerlijke stranden. Toch valt er in Side veel meer te beleven en te zien dan dat men in eerste instantie denkt. Zo trekt de regio ook jaarlijks toeristen aan die geïnteresseerd zijn in de indrukwekkende historische waarde.

Het antieke Side

Het charmante Side is gelegen op een kaap en heeft door systematische opgravingen zijn authentieke en oude karakter goed weten te bewaren. Het stadscentrum loopt op een heuvel, waar vanaf je altijd de zee kan zijn. Het is dan ook niet moeilijk om te bedenken dat de stad van oudsher is ingezet als haven en centrum voor piraterij. Onder het Romeinse Rijk vierde de stad zijn hoogtijdagen, en dit is nog goed terug te zien in de architectuur. Ook als cultuur- en geschiedenisliefhebber kun je in Side dus je hart op!

Romeinse bezienswaardigheden

Zo zijn restanten van het Romeinse Aquaduct, de marktplaats en de baden nog goed terug te vinden. Bovendien huisvest Side een waar Romeins theater, waar in de zomer shows plaatsvinden. Vanaf de top van het theater geniet je van een prachtig uitzicht over de stad en zijn stranden.

Fotogalerij van Side

Romeins theater Side
© Unsplash
Side
© Unsplash
Historisch Side
© Unsplash
Antiek Side
© Unsplash

Op weg naar vandaag

Lopend door het oude centrum, bevind je je in een openluchtmuseum. Houd je ogen open voor indrukwekkende architectuur die getuigt van de oude rijkdommen. Een stukje verderop is tegenwoordig het nieuwe Side te vinden. Het is misschien even schakelen na een ochtend vol geschiedenis, maar het toegankelijke nieuwe centrum voelt alsnog authentiek en gezellig aan. Hier vind je wat winkeltjes en fijne horeca. Ideaal voor een middagje struinen, dus! Een betaalbare maaltijd of drankje moet bovendien in het nieuwe centrum niet moeilijk zijn om te vinden. Een rondje over een van de bazaars van Side is een must wanneer je de stad bezoekt. Hier vind je authentiek Turkse producten en hebbedingetjes.

De stranden van Side

Side zou natuurlijk geen toeristische hotspot zijn zonder wat stranden om te bezoeken. Ten westen en ten oosten van het centrum vind je de twee grote en brede stranden. Hier kun je voluit watersporten, zwemmen, of gewoon lekker relaxen met een boekje in de zon. Het westelijke strand is het meest populair vanwege zijn goede bereikbaarheid. Hier vind je dan ook altijd gezelligheid en bedrijvigheid onder de mensen. Op zoek naar iets meer rust? Neem dan een kijkje op het oostelijke strand. Omdat deze doorgaans iets minder goed te bereiken is, zal je hier minder snel hordes toeristen tegen het lijf lopen. Bovendien vind je hier de wat meer authentieke horeca, om met een traditionele Turkse maaltijd je dag af te sluiten.