Skip to navigation Skip to main content
Schattig Straatje Chablis

Wijn en culinaire hoogstandjes in Chablis

Net zo gek op een goed glas wijn als op culinaire hoogstandjes? Dan is Chablis een vakantiebestemming om op je lijstje te zetten. Overdag kun je een bezoek brengen aan de vele wijnhuizen, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht, en 's avonds kun je je laten verwennen in de restaurantjes. Op het menu staan typisch Franse specialiteiten, maar ook internationaal georiënteerde gerechten. Eén ding is zeker: genieten wordt het sowieso. Ga je mee op wijnspijs-reis naar Chablis?

Chablis: wijndorp in het Franse departement Yonne

Chablis is een beroemd wijndorp, gelegen in het Franse departement Yonne, onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het dorpje ligt midden in het wijngebied Chablis en staat internationaal bekend om de productie van hoogwaardige witte wijnen, genaamd Chablis. Deze worden voornamelijk gemaakt van de Chardonnay-druif. Wat dit wijngebied zo uniek maakt, is de kalkrijke bodem. Die biedt een uitstekende omgeving voor de teelt van de Chardonnay-druif en voegt specifieke mineralen aan de wijnen toe. Chablis is een charmant plaatsje met een rijke historie. Je kunt heerlijk door het centrum slenteren en ook is er een wekelijkse markt. De omringende natuur is prachtig en vraagt om ontdekt te worden. 

Vakantie in Chablis

Tip: een e-bike wijntour

Ben je in Chablis? Dan wil je een e-bike wijntour absoluut niet overslaan. Deze tour is eenvoudig te boeken bij E-Bike Wine Tours, een bedrijfje dat aan de rand van het dorp aan de rivier ligt en wordt gerund door twee super aardige Belgen. Beide met een enorme passie voor wijn. De tours zijn met veel zorg en liefde samengesteld en met behulp van een gps-systeem kun je de route volgen. Onderweg kun je stoppen bij verschillende wijnhuizen om Chablis wijnen te proeven. Heb je een lekkere fles gevonden? Dan hoef je die niet mee te nemen op de fiets: E-Bike Wine Tours haalt alles voor je op. Voordat jij de complete tour hebt voltooid, is de wijn alweer bij het bedrijf. Ideaal! Er zijn verschillende routes mogelijk en de landschappen onderweg zijn keer op keer indrukwekkend. Van bossen tot velden met zonnebloemen en van kilometers aan wijnranken tot knusse dorpjes waar je doorheen fietst.

De wijntour in foto's

Fietsen
Druiven
Uitzicht
Meer wijnranken

De wekelijkse markt op zondagochtend

Tijdens een vakantie in Frankrijk mag een bezoek aan een lokale markt eigenlijk niet ontbreken. Zondagochtend is het tijd om naar de markt in Chablis te gaan. Kraampjes vol lokale producten staan aan weerszijden van de hoofdstraat (Rue de Auxerroise). Je kunt er allerlei kazen kopen, waaronder Chaource dat een dorp verderop gemaakt wordt, maar ook droge worst, groenten en zelfs vers gemaakte bloedworst. Verder zijn er allerlei leuke snuisterijen te koop, dus voor je het weet nip je met een tas vol van een kop koffie bij de Chablis Bar. Of een glas Chablis, mocht je daar meer trek in hebben.

Wekelijkse markt in Chablis
Prachtige groenten op de markt
Droge worst op de markt in Chablis
Heerlijke droge worst!

Culinair genieten in Chablis

In Chablis geniet je niet alleen van heerlijke Chablis wijnen, je kunt er ook ontzettend lekker eten. Aan goede restaurants geen gebrek in dit Franse dorp! Reserveer wel op tijd, zodat je verzekerd bent van een tafeltje voor de lunch of het diner. Restauranttips in Chablis:

Les Trois Bourgeons restaurant

Les Trois Bourgeons

Dit kleine restaurantje ligt aan de Rue Auxerroise en biedt culinair genot op hoog niveau. Welk gerecht van de kaart je ook kiest, de chef weet je keer op keer ter verrassen. Het menu is Frans georiënteerd, maar wel met een eigentijds tintje. En tja, een glas Chablis erbij maakt de hele ervaring natuurlijk compleet!

Chablis vakantie

Bistrot des Grands Crus

Traditioneel Frans? Dat is Bistrot des Grands Crus. Op het menu staan traditionele gerechten, waaronder Andouillette. Dit gerecht is gemaakt van orgaanvlees en heeft een hele heftige smaak. Niet iets waar iedereen fan van is, maar wel bijzonder. Verder bestel je er heerlijke vis- en vleesgerechten en goede toetjes.

Restaurantje

Marguerite de Chablis

Niet echt een restaurantje, maar meer een Frans cafeetje waar je kunt neerstrijken na een dag toeren tussen de wijnranken. Voor een glas Chablis uiteraard, maar ook voor een kop koffie en lekkere kleine hapjes. Het cafeetje ligt aan een zijstroompje van de Serein en is alleen al vanwege de ligging een must-visit.

Chablis dorp in Frankrijk

Praktische informatie en tips

  • Chablis ligt op 591 km vanaf Utrecht. In ongeveer 6 uur rijden kun je het dorp bereiken. De route ernaartoe voert door België en daarna langs betoverende Franse dorpjes.
  • Stop onderweg in Chaource. Dit dorp ligt vlak voor Chablis en staat bekend om de gelijknamige kaas en die wil je geproefd hebben. In dit dorpje staat ook een prachtige kerk die je vanbinnen kunt bekijken.
  • Eind augustus/begin september is men druk met de druivenoogst.
  • Ga met voldoende ruimte in de auto op pad. Er is zoveel lekkers om in te slaan!
  • In Chablis ligt een supermarkt.