Skip to navigation Skip to main content
Sardegna
© Unsplash, Ivan Ragozin
Italië

Vakantie in Sardinië

  • Veel authentieke plekken
  • Geniet van prachtige stranden en helderblauw water
  • Bezoek historische bezienswaardigheden

Niet alleen het vasteland van Italië heeft voor een vakantie ontzettend veel te bieden, ook de eilanden mogen zeker niet worden overgeslagen. Sardinië is met een oppervlakte van meer dan 24.000 km², na Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het is een veelzijdig eiland met mooie stranden, ruige kliffen, een prachtig binnenland en een fantastische keuken. Kies voor de enerzijds toeristische kant, of ga voor het authentieke Sardinië tijdens je vakantie.

Een eiland met een rijk verleden

Sardinië is het een na grootste eiland van Italië en ligt vlak bij het Franse eiland Corsica. Het is een eiland met een rijke historie die op veel plekken nog goed is terug te zien. Door de jaren heen is het eiland in handen geweest van verschillende volkeren, die stuk voor stuk hun sporen hebben achter gelaten. Een van die overblijfselen is ook terug te horen in de taal. Men spreek hier naast Italiaans ook Sardijns, een taal afkomstig uit het Latijn en met invloeden van buitenaf.

Accommodaties bij reispartners in Sardinië

De stranden van Sardinië

De lange kustlijn (bijna 2000 km) kent populaire, maar ook afgelegen strandjes. Ruige kliffen en water in verschillende kleuren. Voor de kust liggen allerlei kleine rotsachtige eilanden. Sommige bewoond en sommige slechts in gebruik als weide voor vee. Verder van de kust kom je in het ruigere binnenland. Hier ontdek je authentiek Sardinië. Er heerst een mediterraans klimaat op het eiland met warme zomers en zachte winters. Toch is ook hier sneeuw niet geheel ongewoon.

Top 10 op Sardinië

 

1. Vier het feest van San Pancrazio in het dorpje Suni

Ieder jaar, op 11 en 12 mei, wordt er in het dorpje Suni volop feest gevierd ter ere van San Pancrazio. Het feest begint met een speciale mis ter ere van de patroonheilige van Suni. Pancrazio was slechts 14 jaar oud toen hij op 12 mijn 304 zwaar werd gemarteld. Dat gebeurde op het bevel van de Romeinse keizer Diocletianus. Pancrazio overleed aan zijn verwondingen. Mede daarom is hij ook wel de beschermheilige van de jongeren. Al eeuwenlang wordt de heilige op deze twee dagen geëerd. Vervolgens is het tijd voor het hoogtepunt: de Ardia, een paardenrace door het dorp. Vroeger dronken de paarden voorafgaande aan de race het heilige water uit de put bij het altaar. Tegenwoordig is dat niet meer zo en worden de ruiters na de kerkdienst gezegend. Vervolgens rijden ze met het beeldje van San Pancrazio drie rondjes om de kerk. Een bijzonder feestelijke bijkomstigheid, die je zeker niet mag missen als je rond die tijd in Sardinië bent.

2. Bekijk de beroemde muurschilderingen in Orgosolo

Het dorp Orgosolo is beroemd vanwege de bijzondere muralis, oftewel muurschilderingen. Het is een hooggelegen en kleurrijk dorpje. Orgosolo kent meer dan 100 muurschilderingen, waarvan de eerste dateert uit de jaren 60. Zowel de lokale bevolking als kunstenaars hebben de muren van het dorp gebruikt voor hun inspiratie en ideeën. De muurschilderingen zijn prachtig om te zien en hebben allerlei uiteenlopende onderwerpen.

3. Breng een bezoek aan de verlaten stad Argentiera

Lang geleden was het stadje Argentiera een belangrijke mijnstad en de grootste producent van silver op het eiland. Het is een eeuwenoude mijn die vroeger gebruikt werd door de Romeinen. De meest glorieuze periode van de mijn was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Helaas stopte dat daarna en werd de mijn in 1963 officieel gesloten. Werknemers en inwoners vertrokken en de stad werd van de een op de andere dag een spookstad. Alles is gebleven zoals het is. Vandaag de dag is het enige leven in de stad een aantal restaurants en winkeltjes. Argentiera is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

4. Het middeleeuwse stadje Castelsardo

In het noorden van Sardinië, bovenop een vulkanische rots, ligt het Middeleeuwse stadje Castelsardo. Zoals de naam al doet verraden, staat dit stadje niet alleen bekend vanwege haar fotogenieke uitstraling, maar ook om het kasteel il Castello Bellavista. Vandaag de dag is het kasteel één van de bekendste- en meest bezochte musea van Sardinië. Hier leer je van alles over weefkunst en geniet je tevens van een prachtig uitzicht over de baai. Als het weer een beetje mee zit en het is helder, dan kun je zelfs Corsica zien liggen.

Het centrum van de stad staat vooral bekend om de oude ambachten en het handwerk dat je er kunt kopen. Er zijn veel winkeltjes waar je deze handgemaakte spullen kunt kopen. Net buiten de stad vind je de bijzondere Olifantenrots, la Roccia dell’Elefante. In de loop van de jaren is de rots uitgesleten in de vorm van een olifant. Onderaan de rots vind je oude uitgehouwen graven. Deze rots werd in de kopertijd namelijk gebruikt als begraafplaats.

5. Proef de lokale specialiteiten

De Siciliaanse keuken is eigenlijk net zo afwisselend als het landschap. Waar je ook komt, je vindt er keer op keer andere culinaire verassingen en specialiteiten. Allemaal in combinatie met de bekendere Italiaanse keuken. Langs de kust kun je terecht voor verse vis met allerlei prachtige groenten en simpele, maar verrukkelijke smaken. In het binnenland kom je veel gerechten met varken en saucijs tegen. Hier vind je de lekkerste gedroogde hammen en worsten. Naast al dat lekkers, proef je op Sardinië ook de lekkerste wijnen.

6. De Grotten van Neptunus

Iets wat je echt niet mag overslaan in Sardinië is een bezoek aan de Grotta di Nettuno, oftewel de Grotten van Neptunus, de god van de zee. Je vindt deze grotten vlakbij de stad Alghero, op de ruim 100 meter hoge kalkstenen klip van Capo Caccia. De grotten liggen slechts één meter boven zee niveau en zijn alleen bij rustige zee te bezichtigen. Het eerste gedeelte leg je per boot of auto af, vervolgens ga je te voet verder. Het zijn druipsteengrotten met allemaal stalactieten en stalagmieten in allerlei bijzondere vormen.

7. Ontdek de kustlijn

De kustlijn van Sardinië is ontzettend afwisselend en heeft allerlei verschillende stranden. Rondom de kust zie je allerlei kleine, rotsachtige, eilandjes liggen. Rondom het eiland kom je allerlei hoge- en ruige kliffen tegen. Het water is op iedere plek anders van kleur en in de meeste gevallen zijn de stranden erg wit voor Europese begrippen. Veel toeristen vind je bij de Costa Smeralda, maar ontwijk je die stranden, dan kom je ook prachtige uitgestorven strandjes tegen. Tips:

  • De la Maddalena Archipel: een eilanden archipel met 7 bewoonde- en zo’n 55 onbewoonde eilanden. Maak een boottocht, spot dolfijnen en geniet van de prachtige stranden en het heldere water.
  • De stranden in de Golf van Orosei. Hier kom je allerlei ongerepte stranden en betoverende grotten tegen.
  • Snorkelen in het heldere water bij Cala Luna
  • Naast de lange zandstranden rond Villasimius, vind je hier ook verborgen kliffen, eilandjes en baaitjes. Deze behoren tevens tot natuurgebied Area Marina Protetta.
  • De baai Cala Domestica. Prachtige rotsformaties, helder water en uitzichten.

8. Vissersplaatsje Bosa met haar kleurrijke huisjes

Bosa is een tegen de heuvel aangebouwd vissersplaatsje, in het westen van Sardinië. Het is een schilderachtig plaatsje met allemaal gekleurde huisjes. In de vroegere Middeleeuwen heeft het dorp de status van Koninklijke stad ontvangen. Je kunt hier uren slenteren door de smalle straatjes met smalle trappetjes en genieten van de prachtige huisjes en andere bezienswaardigheden. Een echte aanrader is ‘Basilica San Pietro extra muros’, een kerk uit de 11e eeuw. Ben je in de wijk Rione Sa Costa, dan lijkt het net alsof de tijd heeft stil gestaan en je in het traditionele Italië bent beland. Vrouwen zitten hier op straat een borduurwerkje te maken. Klim vervolgens helemaal naar boven richting het kasteel en geniet van het prachtige uitzicht over de baai en de olijfgaarden. Te warm? Duik dan lekker de zee in.

Tip: op de eerste zondag van augustus vindt hier het Festa dei Pescatori plaats. Een speciaal vissersfeest dat gehouden wordt ter ere van de beschermheilige Madonna del Mare. Je ziet onder andere een optocht van traditionele vissersboten over de rivier.

9. Coddu Vecchiu, de graven uit de Prehistorie

Dat Sardinië een eiland is met een rijke geschiedenis komt ook hier weer helemaal naar voren. De Coddu Vecchiu, de reuze graftombes, liggen vlakbij de archeologische plaats Nuraghe La Prisgiona. Een oud dorp met 90 tot 100 huizen, dat dateert uit de 14e tot de 9e eeuw voor Christus. De graftombes zijn in 1966 ontdekt en opgegraven. Het gebruik ervan is nog een redelijk groot mysterie, omdat er maar weinig bekend is over de rituelen uit die tijd. Wat wel bekend is, is dat er in één tombe ruimte was voor meerdere doden.

10. Bezoek een waterpark

In heel Italië kom je allerlei waterparken tegen. Leuk voor jong en oud. Zo ook in Sardinië. Met z’n allen lachen en plezier hebben in het water. Allerlei glijbanen in alle soorten en maten, zwembaden en andere water attracties. In Sardinië vind je de waterparken Water Paradise, Aquadream en Blufan. Leuk voor een beetje afwisseling van het strand en ideaal tijdens een warme dag.