Skip to navigation Skip to main content
Acropolis
© Spalder Media Group
Griekenland

Vakantie Griekenland

  • Schitterende eilanden
  • Eeuwenoude geschiedenis
  • Azuurblauwe zee en prachtige baaitjes

Griekenland is gelegen in het zuidoosten van Europa. Het vaste land grenst aan Albanië, Macedonië, Turkije, Bulgarije en de wateren van de Ionische zee, de Egeïsche zee en de Middellandse zee. Het klimaat is mediterraans met warme, droge zomers en zachte winters. Toch kan het in de wintermaanden op sommige plekken flink afkoelen en kun je er zelfs skiën. Het land is ontzettend populair als vakantiebestemming en als je er eenmaal bent geweest, begrijp je waarom. Griekenland heeft werkelijk voor iedere toerist wel iets te bieden. Of je met een groep jongeren, de familie, het gezin, met de kinderen of met je partner gaat, je zult er een fantastische vakantie beleven. 

Griekenland is een land vol historie. De eerste sporen van beschaving zijn zo’n 6000 jaar oud. Van al die overblijfselen vind je nog veel sporen terug die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De Grieken zijn gastvrij, behulpzaam en vriendelijk. Je kunt er lekker eten, wijntjes drinken en veel gezellige momenten beleven. Ontwijk de drukte en trek je terug in het echte, niet-toeristische Griekenland.

Bekijk alle bestemmingen in Griekenland

Waar gaat je vakantie in Griekenland naartoe? Bekijk hieronder een overzicht van bestemmingen in Griekenland en vind meer informatie en inspiratie voor je volgende vakantie in het land. Van bekende, populaire bestemmingen, tot bijzondere en minder ontdekte parels. Welke bestemming zet jij op je lijstje?

Wat te doen in Griekenland?

 

1. Santorini

Op bijna iedere Griekse ansichtkaart zie je de traditionele witte huisjes met blauwe daken en de Griekse vlag voorbij komen. De meeste foto’s worden gemaakt op het eiland Santorini. Dat de huisjes wit met blauw gekleurd zijn, is niet direct voor de sier. Vroeger, in de tijd van de Turkse bezetting, mochten de Grieken hun eigen vlag niet meer voeren. Uit protest werden de huizen wit met blauw geschilderd, in de kleuren van de vlag.

Santorini is anders dan de meeste Griekse eilanden. Het eiland is van vulkanische oorsprong en dat zie je terug in het landschap. Door de jaren heen zijn er veel aardbevingen en uitbarstingen geweest en dat heeft het eiland getekend. Veel huizen zijn gebouwd tegen de heuvel op en zijn gevestigd op hoge kliffen. Vanuit de woningen heb je een prachtig uitzicht op het water en kun je genieten van mooie zonsondergangen. Op het eiland zijn veel archeologische opgravingen en historische overblijfselen terug te vinden. Je kunt als echte toerist op een ezeltje de highlights van het eiland ontdekken, maar je kunt ook gewoon zelf op pad gaan. Huur een scooter of auto en verken de schoonheid van Santorini.

Uitzicht Santorini in Griekenland
Spalder Media Group

 

2. Ga eilandhoppen

Rondom het vaste land van Griekenland liggen allemaal eilanden. In totaal zijn er ruim 6000 eilanden, waarvan er zo’n 220 bewoond zijn. Ieder eiland heeft zo haar eigen charme en uitstraling. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van Griekenland. Het ene eiland is razend populair, het andere eiland nog redelijk onontdekt. Door te gaan eilandhoppen kun je in twee weken vakantie veel ontdekken. Zo leer je de verschillende eilanden kennen. Hoewel het allemaal Griekse eilandjes zijn, verschilt ieder stukje land van elkaar. Je zult je dan ook niet snel vervelen.

3. De Samaria Kloof

Ben je op Kreta, dan mag je de tocht door de Samaria Kloof echt niet overslaan. Meer dan 14 miljoen jaar geleden is deze kloof ontstaan. In de loop der jaren is de kloof steeds dieper geworden. In 1962 is de Samaria Kloof officieel een nationaal park geworden. Dit heeft alles te maken met de dieren en planten die er leven. De kloof ligt in het dorp Samaria, maar dat wordt al jaren niet meer bewoond. De kloof is geopend van april tot september. ’s Winters is het gesloten, want dan stroomt er een rivier doorheen.

De totale wandeling is 16 kilometer lang. Om de kloof te kunnen lopen, moet je vroeg opstaan. Het wordt naarmate de dag vordert, namelijk te warm. De kloof is op sommige plaatsen wel 500 meter hoog en vrij smal. Je wordt met een busje of taxi naar het begin van de kloof gebracht. Vanaf daar wandel je het hele stuk naar beneden. 16 kilometer is vrij pittig en als je het echt niet meer volhoudt, dan zijn er ezeltjes om je naar beneden te brengen. Neem een rugzak mee met wat eten en water voor onderweg. Onderweg kun je de fles bijvullen in de waterbronnen. Aan het einde van de wandeling kom je uit in Agia Roumeli, een plaats aan het water. Een koud drankje en een lekkere lunch heb je dan wel verdiend. Vanaf hier word je weer teruggebracht met de boot.

TIP: Is deze kloof iets te pittig? Je kunt ook de Imbros Kloof lopen. Deze heeft een lengte van 8 kilometer.

4. Neem een kijkje de Griekse keuken

De Griekse keuken is qua hoeveelheid ingrediënten eigenlijk wel gelijk aan de Italiaanse keuken. Vlees, vis en groenten worden met simpele ingrediënten als wijn, olijfolie, citroen en oregano op smaak gebracht. Heerlijke mediterraanse smaken, super vers en met liefde gemaakt. De Grieken zijn ontzettend gastvrij en geven tijdens de maaltijd van alles weg. Bestel een kilo wijn (karaf van 1 liter), probeer verschillende gerechten en sluit af met een glas Ouzo. Je kunt iedere dag wel uiteten gaan, want het is in Griekenland ontzettend goedkoop.

Pita Gyros in Griekenland
Spalder Media Group

 

5. Ontwijk de drukte en ga op zoek naar traditioneel Griekenland

Bezoek je eilanden zoals Kreta, Zakynthos en Rhodos, dan kom je veel toeristische hotspots tegen. Toch zijn die spots perfect te vermijden. Met een auto, scooter of quad ontwijk je gemakkelijk de drukte en het massatoerisme. Stap binnen bij de traditionele restaurantjes met scheve stoeltjes, veel blauw en versierd met kalebassen. Je wordt in veel gevallen in het Grieks verwelkomd en met handen en voeten begrijpen jullie elkaar. Na het eten ga je voldaan weg met een fles wijn van het huis en een tros druiven. Bij veel traditionele hutjes en restaurants zie je de lokale bevolking hele dagen lang genieten van het goede, onbezorgde leven.

6. Zwem in het tropische water van Elafonissi Beach op Kreta

De Griekse wateren zijn azuurblauw en ontzettend helder. Ga je naar Griekenland, vergeet dan zeker je snorkelset niet mee te nemen. Naast de vele zand- of kiezelstranden zijn er ook een aantal tropische stranden. Ben je in het noord-westen van het eiland Kreta, dan zijn er een aantal tropische stranden. Kies in plaats van het drukbezochte Balos Beach voor het minder bekende Elafonissi Beach. De tocht er naartoe gaat door een kloof en is werkelijk prachtig. Ook op Elafonissi ben je niet alleen. Ga je echter zoveel mogelijk naar links, dan valt het mee met de drukte en waan je jezelf op een tropisch paradijs. Wit zand, helderblauw water en een heerlijk zonnetje. Wat zoek je nog meer?

7. Huur een auto, scooter of quad

De beste manier om Griekenland te ontdekken is met een auto, scooter of quad. Afhankelijk van de grootte van het eiland kun je kiezen tussen deze drie vervoersmiddelen. Een scooter en quad zijn lekker makkelijk, maar niet ideaal voor grote afstanden. Ben je op een eiland als Kreta, dan is een auto echt aan te raden. Ben je echter op Lesbos of Kefalonia, dan zijn de andere twee ook prima. Let wel op: de wegen zijn niet zo goed als bij ons. Veel wegen bevatten scheuren en diepe gaten.

8. De Akropolis en het Parthenon

De Akropolis is een berg in het midden van Athene. Letterlijk vertaald vanuit het Grieks betekent dit het ‘hoogste punt van de stad’. De berg is niet heel hoog (156 meter), maar wel van veraf al te zien. De berg is heilig vanwege godin Athena. Er staan meerdere tempels die allemaal gewijd zijn aan verschillende goden. Eén van de belangrijkste en meest bekende bouwwerken is het Parthenon, een tempel speciaal gewijd aan Athena. De tempel is in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd. De bouw binnen ongeveer 15 jaar voltooid. De tempel is zo’n 70 meter lang, 30 meter breed en 20 meter hoog.

De Akropolis in Athene
Spalder Media Group

 

9. Wintersporten in Griekenland

Skiën in Griekenland? Ja echt waar, het is mogelijk! Ondanks het mediterraanse klimaat en de zachte winters, kan het op het vaste land in de bergen flink afkoelen. Er zijn in totaal 25 skigebieden. Verwacht geen luxe, maar wel Griekse gezelligheid, aangename prijzen en fijne pistes. Ook voor de après-ski ben je hier aan het juiste adres. Vervang de glühwein voor een glas Ouzo en ga los op de Griekse deuntjes. Het is ook leuk om een wintersport te combineren met een beetje cultuur snuiven in de omliggende dorpen.

10. Bezoek Delphi

Voor Griekenland zijn de goden al eeuwenlang ontzettend belangrijk. Veel tempels zijn gewijd aan verschillende goden. Delphi is een archeologische plaats en heiligdom op het vaste land van Griekenland. Deze plaats wordt gezien als het grootste geestelijke en religieuze centrum van de Griekse oudheid. Opgravingen hebben laten zien dat deze Delphi al in de vijfde eeuw voor Christus werd gebruikt. In dit orakel konden de Grieken communiceren met de goden. Eén ding is zeker, Delphi is een bijzondere plaats en zeker de moeite waard om te bezoeken. De opgravingen en vindplaatsen staan sinds 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.