Skip to navigation Skip to main content
Paspoort
© Unsplash

Voorbereiding op je vakantie: alle reisinformatie voor jouw reis

Het is vakantie! Tijd om je voor te bereiden op je reis. Ga je binnen Europa op vakantie, dan is er vaak minder voorbereiding vereist dan wanneer je verder weg gaat. Echter zijn er een aantal zaken waar je te allen tijden rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan je verzekeringen en andere dingen die je niet moet vergeten mee te nemen. 

In dit overzicht van reisinformatie vind je een bundeling aan handige tips over visa, verzekeringen, vaccinaties en andere dingen waarmee je je optimaal kunt voorbereiden op je vakantie. Ben jij al klaar voor je reis?

Reisverzekering

Ga je op vakantie, dan is het erg belangrijk om goed verzekerd op pad te gaan. Je kunt plotseling ziek worden, je spullen kunnen gestolen worden of er gebeuren andere onverwachtse omstandigheden waarbij je een hoop geld had kunnen besparen als je een goede verzekering had afgesloten. De reden waarom het aan te raden is om een reisverzekering af te sluiten heeft te maken met de risico’s die je loopt tijdens je vakantie. Een ongeluk zit in een klein hoekje en slecht verzekerd zijn in het buitenland kan dan tot een flinke extra kostenpost zorgen.

Wat valt er onder een reisverzekering?

First things first: het is alleen mogelijk om aanspraak te doen op je reisverzekering als er ook daadwerkelijk ergens een overnachting of een reis geboekt is, waarvan je een bewijs kunt tonen. Maar wat wordt er allemaal gedenkt door je reisverzekering?

  • Je bagage. Schade, diefstal of verlies, die je tijdens je vakantie oploopt aan je bagage, wordt gedekt door de verzekering, als er sprake is van een ongeluk. 
  • Medische hulp. Heb je medische hulp nodig tijdens je vakantie, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval? Ook die kosten worden gedekt. 
  • (Natuur)ramp bij je vakantieadres. Kun je om de een of andere reden niet meer verblijven in je accommodatie? Bijvoorbeeld door een (natuur)ramp of andere gebeurtenis, dan ben je daarvoor verzekerd.

Let op: als je bijvoorbeeld gaat skiën, duiken, surfen of iets anders avontuurlijks gaat doen tijdens je vakantie, dan moet je hier een extra aanvullende verzekering voor nemen. Als je dat niet hebt, en er overkomt je wat tijdens je activiteit, dan worden de kosten niet gedekt. 

Ook belangrijk: kun je niet op vakantie gaan door ziekte of door een overlijden? Dan moet je aanspraak maken op een annuleringsverzekering, niet op de reisverzekering.

Visum

Ga jij op vakantie buiten de EU? Voor een aantal landen buiten de Europese Unie heb je, naast een geldig identiteitsbewijs, een visum nodig. Uiteraard is dit per land verschillend. Daarom hebben we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. Het is dan ook verstandig om altijd voor vertrek de website van de Rijksoverheid, de ambassade of het consulaat te raadplegen over het visum. 

Reizen binnen de EU

Wanneer je binnen Europa reist, dan heb je een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig. Check altijd van te voren of je paspoort of identiteitskaart nog voldoende tijd geldig is en niet binnenkort afloopt. Mocht dit niet zo zijn, dan heb je nog alle tijd om een nieuwe aan te vragen.

Reizen buiten de EU

Reis je buiten de EU? Dan wordt er alleen een geldig paspoort geaccepteerd. Ook hier geldt: check altijd voortijdig de geldigheid van het document, want bij sommige landen moet je paspoort bij aankomst of vertrek nog maanden geldig zijn!

Visum

In een aantal landen buiten de EU ben je verplicht vooraf een visum aan te vragen. Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag door naar het consulaat of de ambassade, omdat dit per land verschillend is. Het hangt namelijk af van je vakantiebestemming, de duur van je verblijf en het doel.

Voor een aantal landen heb je een visum nodig voor je vakantie

Vaccinaties

Als je op reis gaat kan het zijn dat je voor bepaalde landen een vaccinatie nodig hebt. Deze vaccinatie is nodig omdat sommige landen een gezondheidsrisico met zich mee brengen. Dit geldt voor landen in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Azië, het Caribisch gebied en Oost-Europa. Uiteraard kan jouw huisarts je het beste vertellen welke vaccinatie je waar en wanneer nodig hebt.

Waarom een vaccinatie voor je vakantie?

De landen waarvoor je een vaccinatie nodig hebt, zijn de landen waar bepaalde infectieziekten voorkomen. Denk hierbij aan hepatitis A, gele koorts en buiktyfus. Daarnaast zijn deze landen vaak een stuk minder tot helemaal niet hygiënisch, vergeleken met ons land. Het is dan ook echt aan te raden om je te allen tijden te laten vaccineren. In de meeste gevallen wordt de vaccinatie geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar.

Herhaalvaccinatie

Heb je je laten vaccineren voor een bepaalde infectieziekte? Dan is het slim om te controleren of je een herhaalvaccinatie nodig hebt na afloop van je reis. Een herhaalvaccinatie kan ervoor zorgen dat je voor een aantal jaar gevaccineerd bent voor een bepaalde ziekte.

Vaccinatiepaspoort

Neem tijdens je vakantie je vaccinatiepaspoort mee. Deze is altijd handig om bij je te hebben wanneer je gaat reizen, want hierin is precies te zien waar en wanneer je bent gevaccineerd en hoe lang de vaccinatie nog geldig is. Daarnaast kun je in landen van verplichte vaccinaties laten zien dat je de vaccinatie hebt gehad.

Check of je een vaccinatie nodig hebt

Ten slotte willen wij je graag meegeven: check voor je op reis gaat of je een vaccinatie nodig hebt in het land waar je naar toe gaat. Heb je de vaccinatie al eerder gehad? Controleer dan even bij de huisarts of de vaccinatie nog geldig is. Sommige vaccinaties zijn namelijk maar een aantal jaar geldig.

Neem het vaccinatieboekje altijd mee op je vakantie

Malaria

In sommige landen of bepaalde streken in die landen komt malaria voor. Malaria is een ernstige en gevaarlijke infectieziekte die ontstaat doordat je wordt gebeten door een mug die besmet is met de malariaparasiet. Als je besmet raakt met malaria, kan dat dodelijk zijn. Daarom is het te allen tijden aan te raden voor je op reis gaat je reisroute te bespreken met de GGD of met je huisarts. Zij kunnen je precies adviseren of je wel of niet malariapillen hoeft te slikken.

Hoe ontstaat malaria?

Malaria ontstaat door een beet van een mug die besmet is met de malariaparasiet. Het komt vooral voor in de (sub)tropen. De verschijnselen beginnen zo’n 8 dagen na de beet en zijn: koorts, koude rillingen, overgeven, diarree, geelzucht, bloedarmoede, hoofdpijn en spierpijn. Het is dus vergelijkbaar met een grieperig gevoel. De muggen steken vanaf zonsondergang tot zonsopgang.

Risicogebieden

Risicogebieden zijn delen van Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië. In risicogebieden kun je malariapillen slikken die je op recept kunt krijgen bij de huisarts. Wij raden dan ook echt aan dit altijd te doen. Je huisarts of de GGD kan je precies vertellen of je de pillen nodig hebt en zonder gezondheidsrisico’s kunt gebruiken.

Zo bescherm je je tegen muggen

  • Draag in de avond en nacht bedekkende kleding en slaap onder een klamboe.
  • De ventilator en airco helpen tegen muggen, omdat ze niet van de kou houden.
  • Smeer met een muggenstick of spray de huid in. Let op: deze moet DEET bevatten. Gebruik hierbij een concentratie van 30% DEET.
Slik preventief malariapillen voor risicogebieden

Tekenbeten

Tekenbeten treffen jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen mensen. Teken zijn vooral te vinden in laag struikgewas, zowel binnen als buiten. Deze kleine beestjes bijten graag en een tekenbeet brengt risico's met zich mee. Het is daarom zeer belangrijk om tekenbeten te voorkomen. Wat zijn precies de risico's, hoe kun je een tekenbeet voorkomen en wat moet je doen als je toch gebeten bent?

Wat zijn eigenlijk teken?

Teken zijn vervelende, kleine zwarte insecten waar velen nog niet veel van afweten, terwijl het wel degelijk belangrijk is. Normaal gesproken zijn ze ongeveer 1 tot 3 millimeter groot, maar na het opzuigen van bloed kunnen ze wel een centimeter groot worden.

Er zijn een aantal feiten over teken. Ze houden van warmte en worden pas actief bij temperaturen rond de 8 graden Celsius. Ze gedijen goed in vochtige omgevingen en zijn vooral actief van maart tot november. Teken kruipen graag omhoog vanaf je voeten en onderbenen naar warme plekjes zoals oksels, knieholtes, bilspleet en liezen. Controleer vooral op deze plekken als je jezelf of iemand anders op teken controleert. Vergeet ook niet achter je oren en in je nek te kijken. Een teek kan tot drie dagen op het lichaam blijven zitten.

Men denkt vaak ten onrechte dat teken vanuit bomen op de huid vallen, maar dat is niet het geval. Teken leven voornamelijk op de grond en kunnen niet springen of vliegen. Ze kruipen omhoog om zich vervolgens op een persoon of dier te vestigen. Ze komen het meest voor in hoog gras, bossen, parken, heidegebieden en duinen. Deze kleine beestjes leven op groene plekken, dus ook in tuinen en delen van steden. Vaak merk je niet dat je door een teek gebeten wordt. Op het moment dat ze zich in de huid vastbijten, verdoven ze de beetplaats met hun speeksel.

Teken zijn er ook in het buitenland

Teken komen ook voor in het buitenland. Ze kunnen verschillende ziekten met zich meedragen, maar dat betekent niet dat elke teek besmet is. In Nederland kunnen besmette teken de ziekte van Lyme veroorzaken. In Oost-Europa kunnen teken ook het TBE-virus overdragen, wat in extreme gevallen kan leiden tot hersenontsteking. Daarnaast komen deze insecten voor in Afrika, Azië, Europa en de Verenigde Staten. Ze kunnen ook voorkomen in tropische bossen.

Als je in het buitenland door een teek gebeten wordt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen met behulp van een tekenverwijderaar of een scherp pincet. Ontsmet vervolgens de wond met alcohol of een jodiumoplossing. Noteer de datum en de locatie van de beet.

Wat zijn de risico’s van een tekenbeet?

De ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan verschillende risico's met zich meebrengen. Niet alle teken zijn besmet, maar de kans op overdracht van bacteriën door deze insecten is zeker aanwezig. Er zijn verschillende virussen en bacteriën waarmee rekening moet worden gehouden bij een tekenbeet. Ongeveer 20% van de teken in Nederland draagt de Borrelia-bacterie bij zich. Zodra deze bacterie zich vermenigvuldigt in het lichaam, ontstaat de ziekte van Lyme.

Enkele van de eerste symptomen van een infectie zijn direct zichtbaar. Er ontstaat een verkleuring van de huid rondom de tekenbeet. Daarnaast kunnen spierpijn, gewrichtspijn en koorts optreden. Sommige andere symptomen worden pas later ervaren, zoals gewrichtspijn, zenuwpijn, hartproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. Bij het ontdekken van een verkleuring van de huid is het verstandig om direct contact op te nemen met een arts.

Het TBE-virus

Het TBE-virus, Thick-Borne Encephalitis, veroorzaakt tekenencefalitis, wat een ontsteking van de hersenvliezen is. Voorheen kwam dit virus alleen voor in Oost-Europa, maar de teek is de afgelopen jaren ook in Nederland actief geworden. Deze insecten worden aangetroffen op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug. De kans op het virus is echter erg klein, omdat slechts weinig teken besmet zijn.

Als je toch besmet raakt met Thick-Borne Encephalitis, kunnen verschillende symptomen optreden. In de eerste fase zijn koorts, hoofdpijn en vermoeidheid veelvoorkomende verschijnselen. Deze symptomen kunnen 1 tot 2 weken na de beet beginnen en ongeveer 5 tot 10 dagen aanhouden. In de tweede fase van de ziekte kunnen deze klachten verergeren en kan er een hersenontsteking optreden. Het is echter zeer zeldzaam dat dit gebeurt.

Hoe voorkom je dat je gebeten wordt?

Een tekenbeet is in veel gevallen te voorkomen. Vermijd hoog gras en struiken, en blijf op de wandelpaden. Bedek je huid zo veel mogelijk met kleding, draag een pet of hoed en dichte sokken. Doe de sokken over je broek heen. Neem insectenwerende middelen mee die je op je huid kunt aanbrengen. Vergeet niet om een scherp pincet of een tekenverwijderaar bij je te hebben, zodat je de teek gemakkelijk kunt verwijderen als je toch gebeten wordt.

Laat jezelf elke avond zorgvuldig controleren als je in een gebied bent waar teken veel voorkomen. Controleer je knieën, oksels, oren, nek, bilspleet en liezen. Schud of klop de kleding die je die dag hebt gedragen goed uit, of was de kleding direct om eventuele teken te doden.

Wat moet je doen als je een tekenbeet hebt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je gebeten wordt door een teek. Probeer de teek dan zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken met een puntig pincet of een tekenverwijderaar. Trek de teek vervolgens recht uit de huid. Ontsmet de wond nadat de teek is verwijderd met alcohol of jodiumoplossing.

Noteer de datum van de tekenbeet, de locatie waar je op dat moment was en de plek van de beet op het lichaam. Let vervolgens gedurende de eerste 3 maanden goed op of er geen rode plek op de huid ontstaat. Als je iets verdachts ziet of voelt, neem dan contact op met je huisarts.

Producten ter preventie en behandeling

Wil je jezelf beschermen tegen tekenbeten of een teek verwijderen? Zorg er dan voor dat je de juiste producten bij de hand hebt. Hieronder vind je speciale producten die bedoeld zijn voor teken.

CARE Plus DEET 40%, 100 ml

  • Sterk anti-insect middel op basis van DEET
  • Biedt tot maximaal 5u bescherming tegen teken
  • Vanaf € 14,95
  • Koop DEET

Care Plus Anti-Teek spray

  • Spray op basis van 30% Eucalyptus Citriodora olie
  • Geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden
  • Biedt tot 6u lang bescherming tegen teken
  • Vanaf € 8,90
  • Koop Anti-Teek spray

Care Plus Tick Remover Tekentang

  • Verwijdert de teek snel, veilig en eenvoudig
  • Speciaal ontwikkelde grijpbek (ook voor nimfen)
  • Minimaal risico de teek te beschadigen.
  • Inclusief twee alcoholdoekjes voor het ontsmetten van de beetplek na het verwijderen van de teek.
  • Vanaf € 5,65
  • Koop tekentang
Wees voorzichtig met wandelen in hoog gras

Niet vergeten

Voordat je op reis gaat begint de vakantiestress bij sommigen toch een beetje op te komen. Dat is ook niet onlogisch, er zijn vaak zoveel zaken die je nog moet regelen voordat jouw vakantie gaat beginnen. Daarom geven wij je graag een aantal tips die je kunnen helpen iets relaxter jouw vakantie in te gaan.

Reisdocumenten

Het klinkt misschien heel logisch, toch is het iets dat nog veel mensen vergeten voordat ze op reis gaan. Onze tip: koop een plastic mapje die je kunt afsluiten met een drukknoopje. Plak op de voorkant een lijst met alle documenten die in de map moeten zitten en streep ze af als ze er ook daadwerkelijk in zitten. Denk aan: paspoort, vliegtickets, vouchers, transfer, vluchtgegevens, thuisblijfadressen, noodnummers op locatie, een eventueel internationaal rijbewijs, vaccinatiepaspoort en een eventuele verklaring van medicijnen.

Thuisblijvers

Uiteraard is het fijn voor de thuisblijvers om een document te hebben met de vluchtgegevens, telefoonnummers en verblijfsgegevens. Mocht er iets gebeuren thuis, dan kunnen ze je gemakkelijk bereiken.

Een paklijst

Maak voordat je op reis gaat een paklijst met daarop alle zaken die je niet mag vergeten in je koffer en toilettas. Kijk vooraf naar de temperatuur op jouw reisbestemming, zodat je kunt beoordelen wat voor kleding je echt nodig hebt op je vakantiebestemming. Maak een overzichtelijke lijst, zodat je deze kunt afstrepen. Bekijk hier een handige vakantie inpaklijst voor je reis ›

Portemonnee

Denk aan voldoende kleingeld in de juiste valuta van het land dat je gaat bezoeken. Vergeet je rijbewijs, polisnummer van je reisverzekering en pinpas niet mee te nemen. Controleer bij je pinpas ook even of je overal kunt pinnen. Soms moet je dit inschakelen als je buiten de EU reist.

Handbagage

Pak spullen in voor onderweg in de auto of in het vliegtuig. Vooral in de auto is het fijn dat je niet direct bij de eerste beste stop je hele koffer ondersteboven moet halen voor een boek dat je graag wilt lezen. Reis je met het vliegtuig? Pak dan een extra setje kleding, zwemspullen en ondergoed in voor het geval dat je koffer niet aankomt. Dit voorkomt een hoop ellende op jouw plaats van bestemming.

Oppas voor de huisdieren

Er zijn talloze opties voor de oppas van de huisdieren. Misschien heb je een lieve buurvrouw die de dieren eten en drinken wil geven, of is er een dierenhotel dicht in de buurt. Controleer de mogelijkheden ruim op tijd, zodat je niet hoeft in te zitten over het welzijn van jouw dieren. Vergeet daarnaast niet voldoende voer in te slaan.

Oppas op het huis

Tegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over inbraken. Onze tip: maak gebruik van tijdschakelaars op de verlichting en vraag of een een van de buren de gordijnen dicht wil doen. Zo lijkt het net of er toch iemand thuis is.

Fijne vakantie!