Skip to navigation Skip to main content
Paspoort
© Unsplash

Voorbereiding op je vakantie: alle reisinformatie voor jouw reis

Het is vakantie! Tijd om je voor te bereiden op je reis. Ga je binnen Europa op vakantie, dan is er vaak minder voorbereiding vereist dan wanneer je verder weg gaat. Echter zijn er een aantal zaken waar je te allen tijden rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan je verzekeringen en andere dingen die je niet moet vergeten mee te nemen. 

In dit overzicht van reisinformatie vind je een bundeling aan handige tips over visa, verzekeringen, vaccinaties en andere dingen waarmee je je optimaal kunt voorbereiden op je vakantie. Ben jij al klaar voor je reis?

Reisverzekering

Ga je op vakantie, dan is het erg belangrijk om goed verzekerd op pad te gaan. Je kunt plotseling ziek worden, je spullen kunnen gestolen worden of er gebeuren andere onverwachtse omstandigheden waarbij je een hoop geld had kunnen besparen als je een goede verzekering had afgesloten. De reden waarom het aan te raden is om een reisverzekering af te sluiten heeft te maken met de risico’s die je loopt tijdens je vakantie. Een ongeluk zit in een klein hoekje en slecht verzekerd zijn in het buitenland kan dan tot een flinke extra kostenpost zorgen.

Wat valt er onder een reisverzekering?

First things first: het is alleen mogelijk om aanspraak te doen op je reisverzekering als er ook daadwerkelijk ergens een overnachting of een reis geboekt is, waarvan je een bewijs kunt tonen. Maar wat wordt er allemaal gedenkt door je reisverzekering?

 • Je bagage. Schade, diefstal of verlies, die je tijdens je vakantie oploopt aan je bagage, wordt gedekt door de verzekering, als er sprake is van een ongeluk. 
 • Medische hulp. Heb je medische hulp nodig tijdens je vakantie, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval? Ook die kosten worden gedekt. 
 • (Natuur)ramp bij je vakantieadres. Kun je om de een of andere reden niet meer verblijven in je accommodatie? Bijvoorbeeld door een (natuur)ramp of andere gebeurtenis, dan ben je daarvoor verzekerd.

Let op: als je bijvoorbeeld gaat skiën, duiken, surfen of iets anders avontuurlijks gaat doen tijdens je vakantie, dan moet je hier een extra aanvullende verzekering voor nemen. Als je dat niet hebt, en er overkomt je wat tijdens je activiteit, dan worden de kosten niet gedekt. 

Ook belangrijk: kun je niet op vakantie gaan door ziekte of door een overlijden? Dan moet je aanspraak maken op een annuleringsverzekering, niet op de reisverzekering.

Visum

Ga jij op vakantie buiten de EU? Voor een aantal landen buiten de Europese Unie heb je, naast een geldig identiteitsbewijs, een visum nodig. Uiteraard is dit per land verschillend. Daarom hebben we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. Het is dan ook verstandig om altijd voor vertrek de website van de Rijksoverheid, de ambassade of het consulaat te raadplegen over het visum. 

Reizen binnen de EU

Wanneer je binnen Europa reist, dan heb je een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig. Check altijd van te voren of je paspoort of identiteitskaart nog voldoende tijd geldig is en niet binnenkort afloopt. Mocht dit niet zo zijn, dan heb je nog alle tijd om een nieuwe aan te vragen.

Reizen buiten de EU

Reis je buiten de EU? Dan wordt er alleen een geldig paspoort geaccepteerd. Ook hier geldt: check altijd voortijdig de geldigheid van het document, want bij sommige landen moet je paspoort bij aankomst of vertrek nog maanden geldig zijn!

Visum

In een aantal landen buiten de EU ben je verplicht vooraf een visum aan te vragen. Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag door naar het consulaat of de ambassade, omdat dit per land verschillend is. Het hangt namelijk af van je vakantiebestemming, de duur van je verblijf en het doel.

Voor een aantal landen heb je een visum nodig voor je vakantie

Vaccinaties

Als je op reis gaat kan het zijn dat je voor bepaalde landen een vaccinatie nodig hebt. Deze vaccinatie is nodig omdat sommige landen een gezondheidsrisico met zich mee brengen. Dit geldt voor landen in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Azië, het Caribisch gebied en Oost-Europa. Uiteraard kan jouw huisarts je het beste vertellen welke vaccinatie je waar en wanneer nodig hebt.

Waarom een vaccinatie voor je vakantie?

De landen waarvoor je een vaccinatie nodig hebt, zijn de landen waar bepaalde infectieziekten voorkomen. Denk hierbij aan hepatitis A, gele koorts en buiktyfus. Daarnaast zijn deze landen vaak een stuk minder tot helemaal niet hygiënisch, vergeleken met ons land. Het is dan ook echt aan te raden om je te allen tijden te laten vaccineren. In de meeste gevallen wordt de vaccinatie geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar.

Herhaalvaccinatie

Heb je je laten vaccineren voor een bepaalde infectieziekte? Dan is het slim om te controleren of je een herhaalvaccinatie nodig hebt na afloop van je reis. Een herhaalvaccinatie kan ervoor zorgen dat je voor een aantal jaar gevaccineerd bent voor een bepaalde ziekte.

Vaccinatiepaspoort

Neem tijdens je vakantie je vaccinatiepaspoort mee. Deze is altijd handig om bij je te hebben wanneer je gaat reizen, want hierin is precies te zien waar en wanneer je bent gevaccineerd en hoe lang de vaccinatie nog geldig is. Daarnaast kun je in landen van verplichte vaccinaties laten zien dat je de vaccinatie hebt gehad.

Check of je een vaccinatie nodig hebt

Ten slotte willen wij je graag meegeven: check voor je op reis gaat of je een vaccinatie nodig hebt in het land waar je naar toe gaat. Heb je de vaccinatie al eerder gehad? Controleer dan even bij de huisarts of de vaccinatie nog geldig is. Sommige vaccinaties zijn namelijk maar een aantal jaar geldig.

Neem het vaccinatieboekje altijd mee op je vakantie

Malaria

In sommige landen of bepaalde streken in die landen komt malaria voor. Malaria is een ernstige en gevaarlijke infectieziekte die ontstaat doordat je wordt gebeten door een mug die besmet is met de malariaparasiet. Als je besmet raakt met malaria, kan dat dodelijk zijn. Daarom is het te allen tijden aan te raden voor je op reis gaat je reisroute te bespreken met de GGD of met je huisarts. Zij kunnen je precies adviseren of je wel of niet malariapillen hoeft te slikken.

Hoe ontstaat malaria?

Malaria ontstaat door een beet van een mug die besmet is met de malariaparasiet. Het komt vooral voor in de (sub)tropen. De verschijnselen beginnen zo’n 8 dagen na de beet en zijn: koorts, koude rillingen, overgeven, diarree, geelzucht, bloedarmoede, hoofdpijn en spierpijn. Het is dus vergelijkbaar met een grieperig gevoel. De muggen steken vanaf zonsondergang tot zonsopgang.

Risicogebieden

Risicogebieden zijn delen van Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië. In risicogebieden kun je malariapillen slikken die je op recept kunt krijgen bij de huisarts. Wij raden dan ook echt aan dit altijd te doen. Je huisarts of de GGD kan je precies vertellen of je de pillen nodig hebt en zonder gezondheidsrisico’s kunt gebruiken.

Zo bescherm je je tegen muggen

 • Draag in de avond en nacht bedekkende kleding en slaap onder een klamboe.
 • De ventilator en airco helpen tegen muggen, omdat ze niet van de kou houden.
 • Smeer met een muggenstick of spray de huid in. Let op: deze moet DEET bevatten. Gebruik hierbij een concentratie van 30% DEET.
Slik preventief malariapillen voor risicogebieden

Tekenbeten

Een tekenbeet overkomt jaarlijks 1,3 miljoen mensen. Teken komen voornamelijk in laag struikgewas voor in binnen- én buitenland. De kleine beestjes bijten graag en een tekenbeet is niet zonder risico. Het voorkomen van een tekenbeet is daarom een zeer goed idee. Wat zijn de risico’s, hoe voorkom je een tekenbeet en wat doe je als je toch een tekenbeet opgelopen hebt?

Wat zijn teken?

Een teek is een vervelend, klein zwart insect. Velen weten nog niet zo veel van af van dit beestje, terwijl dat wel degelijk van belang is. Ze zijn normaal zo’n 1 tot 3 millimeter groot, maar doordat het insect zich volzuigt met bloed, kan deze wel een centimeter groot worden.

Er zijn een aantal feiten over de teek. Zo houden ze van warmte en komen ze pas in actie rond de 8 graden. Ze hebben een voorkeur aan een vochtige omgeving en zijn vooral actief van maart tot november. Teken kruipen vanaf je voeten en onderbenen graag naar warme plekjes, zoals je oksels, knieholtes, bilspleet en liezen. Controleer je iemand of jezelf op teken, kijk dan vooral op deze plekken. Controleer ook achter je oren en nek. Een teek kan tot drie dagen op het lichaam verblijven.

Men denkt dat teken vaak vanuit bomen op de huid vallen, maar dit is niet zo. Teken leven lager bij de grond en kunnen niet springen of vliegen. Ze kruipen ergens omhoog om zich vervolgens op een persoon of dier te plaatsen. Ze komen het meest voor in hoog gras, bossen, parken, heiden en duinen. Deze kleine diertjes leven op groene plekken, dus ook in de tuin of delen van een stad. Vaak voel je niet dat je wordt gebeten door een teek. Op het moment dat dit insect zich vastbijt in de huid, wordt deze plek verdoofd door het speeksel.

Teken in het buitenland

Teken komen ook voor in het buitenland. Ze kunnen verschillende ziektes met zich meebrengen, maar dat betekent niet dat iedere teek besmet is. In Nederland kunnen besmette teken de ziekte van Lyme veroorzaken. In Oost-Europa kunnen teken ook het TBE-virus overbrengen, iets dat in uiterste gevallen kan leiden tot hersenvliesontsteking. Verder leven deze insecten in Afrika, Azië, Europa en de Verenigde Staten. Ook in tropische bossen kan de teek voorkomen.

Als je in het buitenland wordt gebeten door een teek, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen met een tekenverwijderaar of een scherp pincet. Ontsmet daarna de wond met alcohol of jodiumoplossing. Noteer wanneer en waar je de beet opgelopen hebt.

Wat zijn de risico’s van tekenbeten?

De ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan verschillende risico’s met zich meebrengen. Niet alle teken zijn besmet, maar de kans dat dit insect bacteriën overdraagt, is zeker aanwezig. Er zijn verschillende virussen en bacteriën waarmee rekening gehouden moet worden bij een tekenbeet. Zo draagt ongeveer 20% van de teken in Nederland de Borrelia-bacterie met zich mee. Zodra deze zich vermeerdert in het lichaam, ontstaat de ziekte van Lyme.

Een aantal van de eerste symptomen van een besmetting zie je direct. Er ontstaat dan een verkleuring van de huid rond de tekenbeet. Daarnaast kun je last krijgen van spierpijn, gewrichtspijn of koorts. Sommige andere symptomen ervaar je pas later. Denk hierbij aan gewrichtspijn, zenuwpijn, hartklachten, moeheid en hoofdpijn. Bij het ontdekken van een verkleuring van de huid is het verstandig direct contact op te nemen met de dokter.

Het TBE-virus

Het TBE-virus, Thick-Borne Encefalitis, veroorzaakt teken-encefalitis. Dit is een hersenvliesontsteking. Tot voor kort kwam het virus alleen voor in Oost-Europa, maar sinds een paar jaar is de teek ook in Nederland actief. De insecten zijn te vinden op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug. De kans op het virus is erg klein, omdat maar weinig teken besmet zijn met het virus.

Raak je wel besmet met Thick-Borne Encefalitis, dan kunnen er verschillende klachten opspelen. In de eerste fase zijn koorts, hoofdpijn en vermoeidheid voorkomende symptomen. Dit kan zo’n 1 tot 2 weken na de beet beginnen en zo’n 5 tot 10 dagen aanhouden. In de tweede fase van de ziekte kunnen deze klachten erger worden en ontstaat er een hersenvliesontsteking. Dat dit gebeurt, is echter heel zeldzaam.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Een tekenbeet is te voorkomen. Vermijd hoog gras en struiken en blijf op de wandelpaden. Bedek je huid met zo veel mogelijk kleding; draag een pad of hoed en dichte sokken. Doe deze over je broek. Neem insecten-werende middelen mee, zodat je die kunt aanbrengen op de huid. Vergeet geen scherp pincet of tekenverwijderaar bij de hand te hebben, zodat je het insect eenvoudig kunt verwijderen als je wel gebeten bent.

Laat jezelf iedere avond zorgvuldig controleren als in een gebied bent waar teken veel voorkomen. Check je knieën, oksels, oren, nek, bilspleet en liezen. Schud of klop de gedragen kleding van die dag goed uit of was de kleding direct om eventuele teken te doden.

Wat moet je doen als je een tekenbeet hebt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een tekenbeet oploopt. Probeer de teek dan met een puntig pincet of een tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken. Trek vervolgens de teek recht uit de huid. Ontsmet de wond na het verwijderen van de teek met alcohol of jodiumoplossing.

Noteer de datum van de tekenbeet, de locatie waar je op dat moment verbleef, de plek van de beet op het lichaam en let er vervolgens de eerste 3 maanden goed op of er geen rode plek op de huid ontstaat. Zie of voel je iets verdachts? Neem dan contact op met de huisarts.

Producten ter preventie en behandeling

Wil je jezelf beschermen tegen tekenbeten of wil je een teek verwijderen? Zorg dan dat je de juiste producten hebt. Je vindt hieronder speciale producten voor teken.

CARE Plus DEET 40%, 100 ml

 • Sterk anti-insect middel op basis van DEET
 • Biedt tot maximaal 5u bescherming tegen teken
 • Vanaf € 14,95
 • Koop DEET

Care Plus Anti-Teek spray

 • Spray op basis van 30% Eucalyptus Citriodora olie
 • Geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden
 • Biedt tot 6u lang bescherming tegen teken
 • Vanaf € 8,90
 • Koop Anti-Teek spray

Care Plus Tick Remover Tekentang

 • Verwijdert de teek snel, veilig en eenvoudig
 • Speciaal ontwikkelde grijpbek (ook voor nimfen)
 • Minimaal risico de teek te beschadigen.
 • Inclusief twee alcoholdoekjes voor het ontsmetten van de beetplek na het verwijderen van de teek.
 • Vanaf € 5,65
 • Koop tekentang
Wees voorzichtig met wandelen in hoog gras

Niet vergeten

Voordat je op reis gaat begint de vakantiestress bij sommigen toch een beetje op te komen. Dat is ook niet onlogisch, er zijn vaak zoveel zaken die je nog moet regelen voordat jouw vakantie gaat beginnen. Daarom geven wij je graag een aantal tips die je kunnen helpen iets relaxter jouw vakantie in te gaan.

Reisdocumenten

Het klinkt misschien heel logisch, toch is het iets dat nog veel mensen vergeten voordat ze op reis gaan. Onze tip: koop een plastic mapje die je kunt afsluiten met een drukknoopje. Plak op de voorkant een lijst met alle documenten die in de map moeten zitten en streep ze af als ze er ook daadwerkelijk in zitten. Denk aan: paspoort, vliegtickets, vouchers, transfer, vluchtgegevens, thuisblijfadressen, noodnummers op locatie, een eventueel internationaal rijbewijs, vaccinatiepaspoort en een eventuele verklaring van medicijnen.

Thuisblijvers

Uiteraard is het fijn voor de thuisblijvers om een document te hebben met de vluchtgegevens, telefoonnummers en verblijfsgegevens. Mocht er iets gebeuren thuis, dan kunnen ze je gemakkelijk bereiken.

Een paklijst

Maak voordat je op reis gaat een paklijst met daarop alle zaken die je niet mag vergeten in je koffer en toilettas. Kijk vooraf naar de temperatuur op jouw reisbestemming, zodat je kunt beoordelen wat voor kleding je echt nodig hebt op je vakantiebestemming. Maak een overzichtelijke lijst, zodat je deze kunt afstrepen.

Portemonnee

Denk aan voldoende kleingeld in de juiste valuta van het land dat je gaat bezoeken. Vergeet je rijbewijs, polisnummer van je reisverzekering en pinpas niet mee te nemen. Controleer bij je pinpas ook even of je overal kunt pinnen. Soms moet je dit inschakelen als je buiten de EU reist.

Handbagage

Pak spullen in voor onderweg in de auto of in het vliegtuig. Vooral in de auto is het fijn dat je niet direct bij de eerste beste stop je hele koffer ondersteboven moet halen voor een boek dat je graag wilt lezen. Reis je met het vliegtuig? Pak dan een extra setje kleding, zwemspullen en ondergoed in voor het geval dat je koffer niet aankomt. Dit voorkomt een hoop ellende op jouw plaats van bestemming.

Oppas voor de huisdieren

Er zijn talloze opties voor de oppas van de huisdieren. Misschien heb je een lieve buurvrouw die de dieren eten en drinken wil geven, of is er een dierenhotel dicht in de buurt. Controleer de mogelijkheden ruim op tijd, zodat je niet hoeft in te zitten over het welzijn van jouw dieren. Vergeet daarnaast niet voldoende voer in te slaan.

Oppas op het huis

Tegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over inbraken. Onze tip: maak gebruik van tijdschakelaars op de verlichting en vraag of een een van de buren de gordijnen dicht wil doen. Zo lijkt het net of er toch iemand thuis is.

Fijne vakantie!