Skip to navigation Skip to main content
Erzgebirge
Duitsland

Vakantie Duitsland

Wat te doen in Duitsland?

Duitsland is een van de grootste landen in Europa. Je vindt er veel leuke steden, romantische streken en een prachtige natuur. Het land is heel cultureel en heeft een interessante geschiedenis. Verder bestaat de keuken uit een aantal kenmerkende gerechten. Proef heerlijke biersoorten en de lekkerste braadworsten.

Kies je voor Berlijn of München, voor geschiedenis of moderne feesten en kies je voor een Mercedes of toch een BMW? Het beste is om niet te kiezen en het allemaal te ervaren. Duitsland is groot als het gaat om automerken. Volkswagen, Porsche, Audi, Mercedes en BMW komen hier allemaal vandaan. Ben je niet zo’n fan van auto’s en meer van de benenwagen? Je kunt je vakantie in Duitsland gemakkelijk vullen met mooie wandelingen of andere sportieve activiteiten. 

Regio's in Duitsland

meer regio's

Bekijk alle bestemmingen in Duitsland

Waar gaat je vakantie in Duitsland naartoe? Bekijk hieronder een overzicht van bestemmingen in Duitsland en vind meer informatie en inspiratie voor je volgende vakantie in het land. Van bekende, populaire bestemmingen, tot bijzondere en minder ontdekte parels. Welke bestemming zet jij op je lijstje?

Wat te doen in Duitsland

 

1. Het Oktoberfest

Het Oktoberfest is een bekend fenomeen en wordt tegenwoordig niet alleen meer gevierd in het land waar het zijn oorsprong vindt. Ook wij Nederlanders vieren het feest maar al te graag. Echter, een Oktoberfest in Duitsland is vele malen uitgebreider. De Duitse bevolking viert dit traditionele feest altijd in München. Het wordt gezien als het grootste bierfeest ter wereld. Het evenement wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen gevierd en begint op de eerste zaterdag na 15 september. Ze houden het feesten lang vol, want het duurt maar liefst zestien tot achttien dagen.

Het Oktoberfest wordt al sinds 1810 gevierd. Het was toen ter ere van de bruiloft van Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Ben je rond eind september of begin oktober in Duitsland, dan kun je het feest eigenlijk onder geen beding overslaan. Haal de lederhosen en dirndls maar uit de kast en drink gezellig mee met de Duitse bevolking. Het grootste Oktoberfest wordt in München gevierd, maar ook in andere steden vieren ze dit gezellige feest uitbundig.

Tijdens het Oktoberfest in Duitsland draagt iedereen een Dirndl of Lederhosen
Spalder Media Group

2. Keulen

Keulen, ook wel bekend als Köln, is een grote stad die in bezit is van een grote historie. Deze geschiedenis zie je terug in de gebouwen, straten, kunst en architectuur. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er meer antieke gebouwen, maar door bombardementen zijn er een aantal verwoest. Er werden in die plaats nieuwe gebouwen gemaakt met moderne technieken. Dit zorgt vandaag de dag dat modern en antiek elkaar ontmoeten. Ze vullen elkaar op een mooie manier aan. Keulen is dan ook zeker het ontdekken waard.

Keulen heeft economisch gezien alles goed op orde. Het is de mediastad van Duitsland, want RTL en WDR komen hier vandaan. De bevolking van Keulen is vriendelijk en gastvrij. Ze houden van feesten en er worden dan ook veel evenementen georganiseerd in de stad. De bekendste feesten zijn onder andere de kerstmarkten en het carnavalsfeest. Keulen is ideaal om te genieten van architectuur en historie, te winkelen en te ontspannen op een terras met een heerlijk Duits gebakje. Vergeet niet de prachtige Dom van Keulen te bezichtigen.

3. München

München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren. De stad heeft een leuke uitstraling en de bevolking maakt dit nog extra aantrekkelijk aan met hun vriendelijkheid. München kent veel antieke en moderne gedeeltes. De combinatie tussen deze twee stijlen maakt de stad een fijne ontdekkingsplaats. Met een rijke geschiedenis, een interessante cultuur, schitterende kunst, grote winkels en kleine boetiekjes zul je je niet snel vervelen hier. Ben je in München, vergeet dan niet de architecturale schoonheden te bezichtigen. Neem de tijd om het paleis Residenz, de Frauekriche en andere musea en gebouwen te bezoeken. Zoek in de avond de gezelligheid op en proef een beetje van het nachtleven.

4. Mittenwald

Mittenwald is een dorpje dat zo’n vijftien minuten van München ligt. Dit is een van de verborgen parels in Duitsland. In het dorp worden veel traditionele evenementen georganiseerd en dan wordt er uitbundig gefeest. Het dorp bevat verder veel cultuur, geschiedenis en kunst. De natuur eromheen is minstens zo mooi en kenmerkt zich met groene landschappen, heldere meren en hoge bergen waar in de winter veel gelanglauft wordt. Het dorp staat bekend om een vioolgeschiedenis. Mathhias Klotz heeft hier een grote rol in gespeeld, want hij heeft de mooiste en beste violen gemaakt. Grote artiesten, waaronder Mozart hebben hier hun muziekstukken mee gemaakt. Mittenwald is zeker een bezoek waard als je in Duitsland bent. Struin door de straten van het plaatsje, kom in contact met het verleden en zoek de rust op in de omliggende natuur.

Mittenwald in Duitsland
Spalder Media Group

5. Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein is een kasteel gelegen in het dorp Hohenschwangau. Het kasteel is gebouwd op een berg. Het is het beroemdste gebouw van de bekende koning Lodewijk II van Beieren. Het kasteel staat bekend als een van de mooiste kastelen in heel Europa. De prachtige natuur eromheen past goed bij het bouwwerk. Dit geeft het kasteel een sprookjesachtige uitstraling. Schloss Neuschwanstein trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en het kan er dan ook druk worden.

De Disneyfilm Doornroosje heeft veel weg van dit kasteel en dat klopt ook wel, aangezien de makers van de film hier hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Het is meer dan de moeite waard om het kasteel te bezoeken als je in Duitsland bent. Bestel een kaartje vooraf, zodat je de drukte een beetje vermijdt.

6. Zoo Berlin

Zoo Berlin is een van de oudste en mooiste dierentuinen ter wereld en staat in Berlijn. De dierentuin is gebouwd in 1841 en werd geopend in 1844. Er schuilt een rijke geschiedenis achter de dierentuin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er meerdere bombardementen, waardoor veel dieren overleden. Van de ongeveer 4.000 dieren hebben maar 91 de oorlog overleefd. De dierentuin is in 1943 gesloten door de hoeveelheid schade en het tekort aan geld. In 1945 werd de dierentuin weer geopend en werd alles gerestaureerd. Vandaag de dag leven er zo’n 14.000 dieren en wordt de dierentuin gezien als een van de meest succesvolle dierentuinen van Europa. Met een groot aquarium, veel vogelsoorten en zoogdieren is de dierentuin een leuk toeristisch uitje.

7. Holocaust-Mahnmal

Duitsland is een veelzijdig land dat haar bekendheid heeft te danken aan verschillende factoren. Zo heeft het land veel automerken ontworpen. Verder beschikt Duitsland over een prachtige natuur. Toch is er ook iets waar Duitsland de grootste rol in gespeeld heeft in een afschuwelijke tijd, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel gedenkplaatsen en musea in Duitsland voor de slachtoffers.

Een van deze gedenkplaatsen is de Holocaust-Mahnmal in Berlijn. Deze gedenkplaats bestaat uit smalle rijen van 2.711 betonblokken en is een van de meest bezochte gedenkplaatsen in Duitsland. Onder de betonblokken bevindt zich een expositieruimte waar men gratis in kan. Hier is informatie te vinden over de oorlog. Er zit een mooie gedachtegang achter het ontwerp, want de betonblokken stralen onzekerheid en desoriëntatie uit. Dit hebben de joden tijdens de oorlog ook gevoeld moeten hebben.

8. Skiën

Duitsland kent een veelzijdige natuur. In de winter trekken veel toeristen richting de bergen om te genieten van een weekje wintersport. Er zijn verschillende skigebieden te vinden in het land, zowel groot als klein. Populaire wintersportbestemmingen onder Nederlanders zijn Winterberg en Sauerland. Wil je een weekendje of midweek skiën, dan is Duitsland natuurlijk ideaal. Ook biedt het een leuke mogelijkheid om de natuur van het land te ontdekken.

Pistes in Winterberg

9. Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud, ook wel bekend als Schwarzwald, ligt in het zuidwesten van Duitsland. Het gebied is gezegend met een prachtige natuur. De heldere meren, de beboste bergen die bestaat uit dennen- en sparrenbomen en prachtige watervallen zijn zeker een ontdekking waard.. Zowel in de zomer als in de winter is het Zwarte Woud een populair vakantiegebied. De bergen zorgen in de zomer voor veel vermaak bij wandelaars, mountainbikers en zwemmers. In de winter maken deze sportieve vakantiegangers plaats voor wintersporters. Het is een gebied waar je kan ontspannen en genieten van prachtige beelden om je heen. Ook kun je ervoor kiezen de vakantie hier een sportieve insteek te geven.

10. Ervaar de romantiek aan de Rijn

Een vakantie voor rust, romantiek en ontspanning ervaar je het beste in het Midden Rijndal. Hier vind je prachtige wijngaarden, kastelen, burchten, leuke stadjes en een bijzondere natuur. Mythes, legendes en romantische sagen komen hier volgens velen tot leven. Het gebied vult zich met de leukste en interessantste verhalen. Bezoek de kleine, romantische dorpjes en de grote, historische steden. Ontdek het gebied en geniet van een zorgeloze vakantie.