Skip to navigation Skip to main content
Granadella Javéa
© Spalder Media Group
Spanje

Vakantie Spanje

Wat te doen in Spanje?

  • Land vol cultuur en kunst
  • Bruisende steden vol leven en plezier
  • Schitterende kuststreken

Spanje is ieder jaar weer een populaire vakantiebestemming en dat is volkomen begrijpelijk. Het land is rijk aan historische bezienswaardigheden. Verder kent Spanje de beste sporters ter wereld, een heerlijk klimaat, een veelzijdig landschap, een heerlijke keuken en niet te vergeten de lekkerste wijnen. Ga je hiernaartoe, dan kun je de vakantie een sportieve, culturele, relaxte of bourgondische insteek geven.  

Ben je op zoek naar een actieve vakantie in de sneeuw, wil je genieten van de natuur of kies je toch voor een stedentrip naar een moderne of juist antieke stad? Spanje biedt veel diversiteit en heeft voor ieder wel wat wils.

Regio's in Spanje

meer regio's

Bekijk alle bestemmingen in Spanje

Waar gaat je vakantie in Spanje naartoe? Bekijk hieronder een overzicht van bestemmingen in Spanje en vind meer informatie en inspiratie voor je volgende vakantie in het land. Van bekende, populaire bestemmingen, tot bijzondere en minder ontdekte parels. Welke bestemming zet jij op je lijstje?

Top 10 to do’s in Spanje

 

1. La Tomatina

Een echt Spaans feest is La Tomatina in de provincie Valencia. Het is een traditioneel evenement waar tomatengevechten in het middelpunt van de dag staan. Het verhaal erachter is vrij onbekend bij de Spaanse bevolking en het feest wordt gehouden zonder goede reden. Men denkt dat dit evenement ontstaan is door een groep jongeren die niet mochten meelopen met een optocht, waardoor ze uit ontevredenheid tomaten gooiden naar de mensen in die optocht. Dit is meerdere jaren herhaald, waardoor het steeds groter werd. De betekenis erachter kreeg een wending. Het was geen opstand meer, maar een jaarlijks feest waar veel bewoners aan deelnamen. Tot op de dag van vandaag wordt op de laatste woensdag van augustus La Tomatina in Valencia gevierd. Reken maar op een gladde, vieze en rode bende. Het is iets typisch Spaans, dus wees er een keer bij.

2. Semana Santa

In de week voor Pasen is het een groot feest voor de Spaanse bevolking, want dan vieren ze Semana Santa (de Goede Week). Dit is een religieus feest dat afstamt uit de zestiende eeuw. In Sevilla wordt deze processieweek gevierd ter herdenking van de Heilige Maria en de lijdensweg van Jezus Christus. Het is een bijzonder feest dat je zeker een keer wil meemaken. Er is een optocht, mensen zijn verkleed, er is muziek en er zijn grote praalwagens die het historische, gelovige verhaal vertellen.

3. Barcelona

Iedereen kent Barcelona wel. Deze wereld stad ligt in het noordoosten van Spanje, in Catalonië. Het is een ideale plek om lekker te winkelen, prachtige bezienswaardigheden te bezichtigen of om het voetbalteam aan te moedigen. Barcelona is een welvarende stad met veel studenten en zakenlieden. De stad weet de historische hoogtepunten goed bewaard te houden, terwijl er ook ruimte wordt gemaakt voor de moderne ontwikkelingen. Het balans tussen deze vormt onder andere de schoonheid van deze plaats.

Barcelona is best groot en er valt ontzettend veel te zien. Kies er dus voor om met het openbaar vervoer te gaan. Met de metro kun je jezelf gemakkelijk voortbewegen. Een ticket is niet duur en het is allemaal best eenvoudig uit te stippelen. Je kunt natuurlijk ook heerlijk door de straten struinen of fietsen. Wil je de drukte een dag ontwijken? Pak dan de trein. Deze rijdt langs de kust, dus stap uit bij één van de vele kustplaatsjes om heerlijk te zonnen. Geniet van het lekkere eten en de tapasbarretjes op alle hoeken van de straten. ’s Avonds komt de stad tot leven en valt er genoeg te beleven. 

4. Sevilla

Sevilla is de stad om te bezoeken dit jaar. De bijzondere uitstraling en rijkdom op verschillende vlakken laten mensen keer op keer verassen. Ontdek de unieke cultuur, die van een rijk verleden spreekt. Omarm daarentegen ook de moderne ontwikkelingen die de stad de laatste jaren heeft ondergaan. Bewonder de bezienswaardigheden en kom in contact met het rijke verleden dat zich hier heeft afgespeeld. Kom tot rust op de pleinen en parken. Struin door de smalle straatjes. Ga winkelen in boetiekjes of internationale winkels en kom in contact met de lokale bevolking.

De Spaanse bevolking leeft haar oude tradities streng  na en laat dit met trots en volle overtuiging aan je zien. Het is een heerlijke stad die in de warmste regio van Spanje ligt, Andalusië. De Arabische invloeden, historische architectuur, lokale evenementen, culinaire hoogtepunten en warme charme laten je keer op keer verbazen.

Plaza de España in Sevilla
© Junta de Andalucía

5. Sagrada Familia

Spanje heeft een groot aanbod aan historische religieuze gebouwen. Sagrada Familia is een van de meest indrukwekkende in het land en staat in Barcelona. Door de jaren heen is deze kerk het gezicht geworden van de stad. Het bouwwerk bestaat uit een bijzondere architectuur, waar een een interessante historie achter schuilt.

In 1882 werd Sagrada Familia gebouwd en de kosten ervan werden betaald door donaties. De bekende Antoni Gaudí heeft de kerk ontworpen en dit tot zijn dood uitgewerkt. Later hebben andere architecten zijn werk opgepakt. De Sagrada Familia staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Stap eens binnen en laat je verassen door de hoge muren, palen en kleurrijke ramen. De buitenkant van het bouwwerk is minstens zo indrukwekkend.

6. Las Médulas

Las Médulas is een uniek landschap in de provincie León. De rotsachtige omgeving is op een bijzondere manier gevormd. In de Romeinse tijd werd de berg Las Médulas gebruikt voor mijnen. Het was de belangrijkste goudmijn in het Romeinse Rijk. De berg werd doorboord. Mijnwerkers groeven smalle holtes en de dammen werden geopend. De enorme waterkracht veroorzaakte grote scheuren in de rots. Dit zorgde ervoor dat de berg letterlijk in elkaar stortte.

Tegenwoordig zijn er alleen nog maar overblijfselen van de berg te zien. Rotsen, grotten, ravijnen en diepe dalen vormen een spectaculair en ruig gezicht. Je ziet hier en daar nog een deel van het kanalensysteem.

7. El Escorial

El Escorial is een kasteel en een mausoleum in één. Het is gebouwd tussen 1563 en 1584. Het bouwwerk is ontworpen door Juan Batista de Toledo. El Escorial ligt in het noorden van Madrid en is ontzettend populair bij toeristen. In het gebouw liggen bijna alle Spaanse vorsten begraven. Het gebouw is gigantisch en hangt vol met prachtige schilderijen en andere kunstwerken. Zeker een bezoek waard als je in de Spaanse stad verblijft.

8. Dans de Flamenco

Wie denkt aan Spanje, denkt vrijwel direct aan de Flamenco. Deze dans is prachtig, bijzonder en kenmerkend voor Spanje. Vrouwen dragen een lange, zwierige jurk met allerlei versieringen. De meest bekende is de rode jurk met zwarte stippen en franjes. De danseressen hebben een bloem in hun haren en dragen lage hakjes. Ze laten hun lichaam mooie, zweverige bewegingen maken.

Oorspronkelijk komt de dansstijl uit het zuiden van Spanje. De dans is nog steeds heel populair in Spanje en andere landen. Waar kun je deze prachtige dans nu beter leren dan in het land zelf? Trek je hakken aan en laat je begeleiden door een knappe Spanjaard.

9. Spaanse Sangria

Sangria is een alcoholisch drankje gemaakt van rode wijn, ijs, ranja en verschillende vruchten. Vaak worden er nog wat elementen bij toegevoegd om het eigen te maken. Ook kan het drankje gemaakt worden met droge witte wijn. Het drankje stamt af van het woord sangre, wat bloed betekent. Deze naam heeft het drankje te danken aan zijn kleur. Zit je lekker op een Spaans terras in het zonnetje, neem dan een glaasje sangria. Kies voor de traditionele rode of probeer een keer de witte uit. Beiden smaken fantastisch.

Sangria en gamba's in Barcelona, Spanje
© Spalder Media Group

10. Skiën in de Sierra Nevada

De gebergte Sierra Nevada ligt in Andalusië. Het is een prachtig gebied waar men ’s zomers lekker kan klimmen, hiken of mountainbiken. In de winter maken deze activiteiten plaats voor winterpret. Je kunt er dan namelijk heerlijk skiën. Met 95 kilometer aan pistes bieden de bergen goede mogelijkheden voor een wintersportvakantie.

Is de sneeuw nog niet optimaal, dan maken de sneeuwkanonnen veel goed. Je vindt er groene, blauwe, rode en zwarte pistes. Ieder type wintersporter kan hier dus uit de voeten. Nog nooit geskied in Spanje? Boek je wintersportvakantie een keer naar Sierra Nevada!