Skip to navigation Skip to main content
Tulpenveld
© Spalder Media Group
Nederland

Vakantie Nederland

  • Ontdek nieuwe bestemmingen in eigen land
  • Bekijk Nederland met andere ogen
  • Geniet van cultuur, geschiedenis en natuur

Nederland is een klein land dat toeristen enorm veel te bieden heeft. De natuur bestaat uit vlakke landschappen met bijzondere bloemsoorten, weiden, duinen en lekkere stranden. Verder kent het land heerlijke kazen, een rijke geschiedenis en een bijzondere cultuur. Kom in contact met de Nederlandse gewoonten. 

Bezoek bekende en onbekende steden. Van de lekkere temperaturen moet Nederland het niet hebben, maar cultuur, geschiedenis, bezienswaardigheden en steden trekken jaarlijks miljoenen toeristen. Vaar over de Amsterdamse grachten, bewonder de molens, geniet van de landschappen die volstaan met kleurrijke tulpen, bezoek historische hoogtepunten en wees toerist in eigen land. 

Regio's in Nederland

meer regio's

Bekijk alle bestemmingen in Nederland

Waar gaat je vakantie in Nederland naartoe? Bekijk hieronder een overzicht van bestemmingen in Nederland en vind meer informatie en inspiratie voor je volgende vakantie in het land. Van bekende, populaire bestemmingen, tot bijzondere en minder ontdekte parels. Welke bestemming zet jij op je lijstje?

To do’s in Nederland

 

1. Amsterdam Gay Pride

Nederland staat bekend om de weinige taboes en het hoge acceptatie gehalte. Niets is ons te vreemd. Alles en iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. De Gay Pride is een enorm populair evenement dat wereldwijd bekend is. Het is een van de meest bezochte en opmerkelijke parades van Europa. Veel homo’s en lesbiennes komen speciaal naar Amsterdam, verkleden zich opvallend en vieren feest op versierde boten die de door de grachten varen. Rondom de grachten staat het vol met toeschouwers die meegenieten van de gezelligheid en muziek. Het feest wordt al sinds 1996 georganiseerd  in het eerste weekend van augustus en groeit ieder jaar weer.

De Amsterdam Gay Pride trekt jaarlijks zo’n 350.000 bezoekers en is hiermee de grootste van Europa. De Canal Parade, filmvertoningen, sportwedstrijden, tentoonstellingen en debatten horen bij het jaarlijkse evenement. Het is zeker de moeite waard om tijdens het eerste weekend van augustus naar Amsterdam te gaan en te genieten van een uniek feest. Het is echter niet zomaar een gezellig feest, want er schuilt een sterke betekenis achter. Het is belangrijk dat homo’s, lesbiennes en ook hetero’s zich veilig voelen en er vrijheid is voor de liefde.

2. Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en ligt in Noord-Holland. Ieder jaar wordt Amsterdam door miljoenen toeristen bezocht. Zeg je in het buitenland dat je uit Nederland komt, dan zullen zij meteen beginnen over Amsterdam. Dat is ook niet zo gek, want deze stad is wereldwijd bekend. De bekende grachten, de scheve grachtenpanden, het paleis op de Dam, het Rijksmuseum en het Anne Frank-huis kenmerken deze bijzondere plaats. Het is een stad waar alle culturen worden omarmd en iedereen welkom is. Ben je op zoek naar iets unieks, naar ontdekkingen en prachtige verzamelingen? Dan kun je het beste in Amsterdam beginnen. Niet alleen de musea en andere bezienswaardigheden zijn in trek bij toeristen, maar ook de Wallen, de bekende rood verlichte straatjes, en de vele koffieshops waar je legaal stoned kunt worden. In deze stad is iedere dag wel iets te beleven. Van een concert in een plaatselijk café, een festival op de andere plek of een rondvaart door de grachten.

Om Amsterdam echt eens goed te verkennen, moet je echt wel een paar dagen in de stad rondstruinen. Wees voorbereid op lange wachtrijen als je echt naar de trekpleisters wilt, zoals het Anne Frank huis en het Rijksmuseum. Ga naar de Dam, de Verborgen Kerk, het Museumplein, de Jordaan en nog veel meer andere plekken. Geniet van een heerlijk koude Heineken of een lekker wijntje op de vele terrassen en laat je verassen in eigen land.

3. Maastricht

Maastricht is gelegen in de provincie Limburg en zeker een stedentripje waard. Het is de grootste stad van de provincie en één van de oudste steden van Nederland. Maastricht heeft een rijk verleden met de Romeinen, iets dat je goed in de gebouwen en architectuur van de stad terugziet. Samen met de moderne invloeden wordt er een opmerkelijke samenhang tussen verschillende tijden gecreëerd. Geniet enerzijds van een rijk historisch verleden en anderzijds van grote winkelstraten en warenhuizen. Ga op zoek naar culturele rijkdom, neem de tijd om heerlijk te shoppen en sluit de dag af op het gezellige Vrijthof. Bestel een heerlijk koud biertje of wijntje en een lokaal gerecht.

Tijdens de kerstdagen is Maastricht een echte parel. Alles is versierd en je wordt omringd met warmte en gezelligheid. Nergens anders in Nederland ervaar je een kerstsfeer als in Maastricht. Een schaatsbaan, een reuzenrad, kerstmarkten en verlichte straten zorgen voor veel vermaak bij jong en oud. Etalages en winkelstraten worden rijkelijk versierd. Overal zijn heerlijke lekkernijen verkrijgbaar. Geniet van een warme chocomel of Glühwijn. Bezoek voor de feestdagen ook zeker Valkenburg. Dit ligt dichtbij de grote stad en is een van de beste plekken ter wereld om kerst te vieren. De stad straalt  warmte en romantiek uit en heeft een sprookjesachtige sfeer. Dit komt door de grotten die tijdens de kerstdagen gevuld worden met een prachtige kerstmarkt.

Lichtjes in Maastricht
Spalder Media Group

4. Madurodam

Madurodam is een themapark in Den Haag, waar je ontdekt wat Nederland zo bijzonder maakt. De miniatuurstad laat alle grootheden van het land zien en leert toeristen en kinderen veel over Nederland. Onder andere de Rotterdamse haven en Schiphol zijn onderdelen van Madurodam. Het attractiepark bestaat al sinds 1952 en trekt jaarlijks zo’n 600.000 bezoekers. Ook zijn er dingen in het attractiepark waar men zelf iets doen kan. Denk hierbij aan het sluiten van de Oosterscheldekering of het laden van de containers in de Rotterdamse haven. Het is een leuke uitstap voor zowel kinderen als volwassenen. De opbrengsten van Madurodam worden geschonken aan goede doelen die zich bezighouden met kinderen. Het is zeker de moeite waard het themapark te bezoeken om zo meer te leren ons indrukwekkende kleine land.

5. Het Rijksmuseum

Het bekendste, grootste en meestbezochte museum van Nederland is het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit is een leerzaam en indrukwekkend museum gevestigd in een prachtig gebouw. Het museum trekt jaarlijks bijna een miljoen bezoekers. De tentoonstellingen en ruimtes gevuld met kunstwerken vallen bij velen in de smaak en dat is volkomen begrijpelijk. Met ruim 200 zalen is overal wel iets te beleven en te bewonderen. Zo heeft het Rijksmuseum ruimtes voor evenementen. Verder vind je hier zalen met exposities van bijzondere kunstwerken van onder andere Vermeer en Rembrandt. Bezichtig het wereldberoemde kunstwerk van Rembrandt, de Nachtwacht.

Er schuilt een lange historie achter het Rijksmuseum. Eerst droeg het museum een andere naam, namelijk Nationale Kunstgalerij. Dit museum opende haar deuren in 1800 in Den Haag. Je kon in die tijd voorwerpen en schilderijen bezichtigen die een hoge historische waarde hadden. Na acht jaar in Den Haag gevestigd te zijn, besloot men het museum te verhuizen naar Amsterdam in het Paleis op de Dam. Tegenwoordig is dit het stadhuis. Op een gegeven moment verhuisde het museum weer terug naar Den Haag. In 1813 werd de naam veranderd naar het Rijksmuseum. Later is door architect Pierre Cuypers een nieuw gebouw ontworpen, dat in 1876 werd voltooid. Tot op heden bevindt in dit bijzondere gebouw het Rijksmuseum.

Bekijk hier een lijst met meer dan 100 musea om te bezoeken in Noord-Holland!

6. De Veluwe

Nederland zit vol verassingen en de Veluwe is er hier één van. De natuur in dit gebied vormt de basis voor bijzondere beelden en leuke, sportieve activiteiten. De omgeving kent bossen, heidevelden, zandduinen en graslandschappen. De Veluwe ligt in Gelderland en is ongeveer 1.000 km² groot. Het is een uitstekend wandel- en fietsgebied. Je kunt hier terecht voor rust en ontspanning, maar ook actief bezig zijn of cultuur snuiven. Bewandel de bospaden en loop richting de duinen om vervolgens vele vogelsoorten te spotten. In de Hoge Veluwe kom je herten, zwijnen, vossen, dassen, nachtzwaluwen en soms zelfs amfibieën en reptielen tegen. Maak in het gebied heel wat fietskilometers of probeer een aantal watersporten uit. Bezoek op de Veluwe ook Nationaal Park De Hoge Veluwe.

7. Fiets door de Beemster en bezoek de Rijp

Ben jij op zoek naar een vakantie in Nederland en wil je iets typisch Nederlands doen? Stap dan op de fiets en verken de Beemster in Noord-Holland. In de lente, wanneer de zon begint te schijnen, de temperaturen stijgen, de dieren weer op het land staan en de bloemen weer bloeien, is de Beemster een pracht om te zien. Landschappen vullen zich met kleurrijke tulpen waar je geen genoeg van krijgt. Ga in plaats van de Keukenhof naar de Beemster om daar tulpen te bewonderen.

De Beemster staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en draagt een wereldwijde bekendheid door de Beemster Kaas. Het is een typisch Nederlandse polder waar je wordt omringd door uitgestrekte, vlakke weilanden en rechte wegen. De gemeente is al meer dan 400 jaar oud en beschikt daardoor over een rijke geschiedenis. Wil je het dorp sportief verkennen? Ieder jaar wordt er een culinaire marathon georganiseerd. Ren een halve of hele marathon met tussendoor culinaire stops. Het is een leuke ervaring om eens te beleven.

Heb je de Beemster wel gezien, dan is het zeker aan te raden om door te fietsen naar het plaatsje de Rijp. Men kent het dorp waarschijnlijk door het bezoek van de koninklijke familie in 2014 op Koningsdag. De Rijp is een dorp met geschiedenis en staat vooral bekend om de haring- en walvisvangst. In het dorp is nog genoeg terug te zien van deze geschiedenis. Het oude centrum is prachtig om doorheen te wandelen. Je kunt hier ook genieten van heerlijke horecagelegenheden die de lokale  gerechten serveren. Is het mooi weer? Neem dan plaats op de terrassen en bestel een lokaal gebrouwen biertje. Al met al, er is genoeg te doen in de Beemster en de Rijp.

Koeien in de Beemster
Spalder Media Group

8. Wees toerist in eigen land en ga naar Volendam

Volendam is een plek waar het voelt alsof je in het buitenland bent, maar dan in Noord-Holland. De Volendammers leiden een leven zoals velen in Nederland niet doen. Ze hebben een eigen accent en gebruiken veel woorden die nergens anders worden gebruikt. Feesten kunnen ze in Volendam ook goed. Van uitgebreide bruiloften tot een drukke kermis vol gezelligheid. Een en al gezelligheid is het in dit dorp. Het vissersdorp heeft bekendheid gecreëerd door de dijk, de lekkerste soorten vis en de bekende zangers uit het plaatsje. Tijdens de Volendamse feesten moet je dan ook niet verbaasd zijn wanneer je Jan Smit, Nick en Simon of de drie J’s tegen het lijf loopt.

Volendam staat bekend om de  haven met de dijk, het uitzonderlijke karakter en de traditionele klederdracht. Toeristen uit het buitenland maken vaak een uitstapje naar de stad. Geniet hier van een heerlijk bakje kibbeling, een stukje gerookte Volendammer paling of een haring. Trek de traditionele kledij aan, bezoek de authentieke musea en bewonder de traditionele vissershuisjes. Leer meer over de geschiedenis van het dorp in het Volendams Museum. Geniet van de Volendamse klanken in het Palingsound Museum en Palingrokerij. Kom meer te weten over de Volendamse muziekstijl en leer je meer over de werking van het paling roken.

9. Geniet van typisch Nederlandse specialiteiten

Nederland heeft een unieke keuken en genoeg lokale specialiteiten. Een van de producten waar het land bekend om staat, is kaas. Beemster kaas, Volendammer kaas, Maaslander en Old Amsterdam kennen velen wel. Daarnaast worden bekende biermerken, zoals Heineken en Amstel overal ter wereld gedronken. Je hebt in Amsterdam de Heineken Experience. Word hier een echte bierkenner. Naast specialiteiten heeft het land ook bijzondere eettradities. Denk aan het eten van beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby.

Klassieke gerechten als erwtensoep, ook wel bekend als snert, boerenkool, pannenkoeken, bitterballen, oliebollen en andijviestampot zijn typisch Nederlands. De Nederlandse eetcultuur wijkt af van vele andere culturen en het is voor toeristen dan ook vaak even wennen. Wij nemen onze lunch van boterhammen en pindakaas mee in plastic zakjes, terwijl andere landen vaak buiten de deur veel uitgebreider lunchen. In de avond eet je vaak aardappelen met wat groenten en vlees erbij. Dit natuurlijk allemaal stipt om 18.00 uur.