Skip to navigation Skip to main content
Sicilia
© Unsplash
Italië

Vakantie in Sicilië

  • Het grootste eiland van Italië
  • Vulkaan de Etna
  • Kilometerslange kustlijn en prachtige bestemmingen

Sicilië is het grootste eiland van Italië en daarnaast ook de naam van haar eigen autonome regio (waar nog een aantal kleine eilanden toe begonnen). Sicilië is gelegen in de Middellandse Zee, ten zuidwesten van de Italiaanse regio Calabria op het vasteland en ten noordoosten van het Afrikaanse land Tunesië. In Italië zegt men Sicilia en in het Oud-Grieks Trinankria, dat het eiland met de drie punten betekent en tevens de naam is van de vlag.

Ontspannen vakantie op Sicilië

Sicilië is een eiland met een oppervlakte van ruim 25.000 km². Als je het eiland op de kaart bekijkt, dan lijkt het net een grote steen of voetbal waar de rest van de laars tegen aan schopt. Het is het eiland van de Italiaanse maffia, The Godfather en de vulkaan de Etna, maar ook voor een hele fijne ontspannen vakantie. Hier geniet je tijdens de vakantie van een kilometerslange kustlijn, prachtige variërende landschappen en de lekkerste Italiaanse gerechten. Vanwege haar strategische ligging in de Middellandse Zee is het ook een eiland met een ontzettend lange geschiedenis. In de afgelopen eeuwen is het eiland in handen geweest van meerdere volkeren en die hebben allemaal hun sporen achter gelaten.

Accommodaties bij reispartners in Sicilië

Een heerlijk klimaat

Sicilië heeft te maken met een Middellandse Zeeklimaat. Dat betekent warme zomers en zachte, regenachtige winters. De gemiddelde zomerse temperatuur is 26 graden aan zee en deze kan in het zuiden door de lucht uit de Sahara zelfs stijgen tot een graad of 40. Bijzonder is dat het in het binnenland gemiddeld een stuk koeler is dan aan zee.

Top 10 op Sicilië

 

1. Een bezoekje aan de Etna

De Etna is een vulkaan in het oosten van Sicilië, in de provincie Catania. De Etna is nog altijd actief en behoort zelfs tot een van de actiefste vulkanen van Europa en de wereld. Er komen altijd dampen vrij en er zijn nog geregeld uitbarstingen. Om die reden blijft de vorm van deze vulkanische berg steeds veranderen. Op het eiland noemen ze de Etna ook wel de Mongibello of de Monte. Sinds 2013 is de Vulkaan opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Etna is één van de populairste attracties van het eiland en wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Zo kun je aan de zuidkant naar 1800 meter hoogte rijden en vervolgens met de kabelbaan naar een hoogte van 2580 meter stijgen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het eiland. De echte waaghalzen kunnen ervoor kiezen om nog hoger te gaan. Je stapt dan in een speciale terreinwagen en rijdt naar 3000 meter. Helaas is het wel zo dat deze kant daardoor een stuk duurder is. Een alternatief is de noordkant. Rijd eerst een stuk met de auto en ga vervolgens te voet verder.

Leuk om te weten: ’s winters kun je ook skiën op de Etna. Het is qua skigebied niet groot, maar wel ontzettend bijzonder.

2. Palermo, de hoofdstad van Sicilië

Palermo is de hoofdstad van het eiland en ligt in het noordwesten van Sicilië. Het is een grote stad en tevens een van de grootste van heel Italië. Palermo is een stad met een rijke historie, die ergens tussen de 7e en 8e eeuw voor Christus is begonnen. De stad werd toen Ziz genoemd en heeft daarna nog een aantal andere namen gekend. In de eeuwen die volgden is de stad in handen geweest van diverse volkeren, die allemaal stuk voor stuk hun sporen hebben achter gelaten. Helaas werd de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In de jaren na de oorlog trok men snel terug en werden er rondom het oude centrum allerlei nieuwbouwwijken aangelegd. In die jaren werd de stad beheerst door de maffia en werd er veel gemoord. Uiteindelijk kwam daar door de komst van een antimaffia burgemeester verandering in.

Palermo is een echte havenstad en behoorlijk drukke hoofdstad. Er valt ontzettend veel te zien en te beleven. Je vindt hier een tal van bezienswaardigheden uit de vroegere tijd. Een voorbeeld daarvan is het indrukwekkende Theater Massimo, het grootste theater van Italië. Daarnaast vind je hier allerlei leuke markten, gezellige restaurantjes en terrassen.

3. Pittoreske kustplaats Cefalù

Cefalù is een schilderachtig kustplaatsje in het noorden van Sicilië. Velen noemen dit stadje ook wel één van de mooiste van Sicilië. Het dorp is gesticht in de 12e eeuw en één van de bekendste overblijfselen uit die tijd is de oude Kathedraal. Rondom de kust zijn allerlei bijzondere huisjes gebouwd, die zo karakteriserend zijn voor deze bestemming. Het centrum bestaat uit allemaal smalle straatjes, gezellige pleinen en leuke restaurants. Voor een beetje verkoeling kun je terecht bij het strand. Een echte tip is het beklimmen van de rots La Rocca. Deze grote kalkstenen rots heeft de vorm van een hoed en heeft bijgedragen aan de naam van de stad, dat hoofd betekend. Vanaf de rots heb je een prachtig uitzicht.

4. Zoutstad Trapani

Trapani is een grote havenstad in het noordwesten van het eiland en tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad staat vooral bekend om de zoutproductie. Sinds de 12e eeuw produceert men hier op de zoutpannen zout. Velen zeggen dat dit het beste zout is van heel Italië. Naast de zoutpannen valt er nog meer te beleven in de stad. Het oude centrum is rijk aan allerlei prachtige bezienswaardigheden, leuke winkeltjes en gezellige barretjes en terrassen. Je kunt vanaf Trapani ook de kabelbaan nemen naar het hogergelegen plaatsje Erice, een prachtig middeleeuws dorpje.

5. De oude stad Syracusa

Syracusa is een oude havenstad in het zuidoosten van het eiland. Sinds 2005 is deze stad opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een stad met een rijke en lange geschiedenis. De stad is ooit gesticht door de Griekse boeren in de 8e eeuw voor Christus. Niet veel later werd de toenmalige kolonie een van de belangrijkste steden van het eiland. Na de Grieken is de stad in handen geweest van andere volkeren, zoals de Romeinen, Arabieren en Normandiërs. Daarnaast is deze stad een onderdeel van de geschiedenis van Michiel de Ruyter. Hij overleed namelijk in de baai na de Slag bij Agosta. Ook deze stad heeft zwaar geleden onder de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat valt er nog steeds genoeg te bezichtigen.

Syracusa is echt een aanrader om te bezoeken tijdens een bezoek aan Sicilië. Je vindt hier onder andere het grootst- en best bewaarde Griekse amfitheater ter wereld. Het mooiste gedeelte van de stad ligt op het kleine eilandje Ortigia. Dit is tevens het oudste gedeelte van de stad. Je bereikt Origin via een drietal bruggen. Slenter door de smalle straatjes, bekijk de monumenten en strijk neer op de gezellige terrassen voor een heerlijke maaltijd.

6. De Vallei van de Tempels in Agrigento (Valle dei Templi)

Agrigento is een stad in het zuiden van het eiland en tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is gebouwd op de heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en de zee. Net als veel steden op het eiland, heeft ook Agrigento een rijke historie. De stad is gesticht door de Grieken in de 6e eeuw voor Christus en sinds die tijd in handen geweest van verschillende volkeren. In- en rondom de stad zijn vele vondsten en opgravingen gedaan. Toch staat de stad vooral bekend om de Vallei van de Tempels, de Valle dei Templi. In de vallei vind je 7 Griekse tempels. Stuk voor stuk bijzondere bouwwerken die allemaal opgenomen zijn op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

7. De Alcantara kloof

De Alcantara kloof is ontstaan na een vulkaanuitbarsting rond de 24e eeuw voor Christus. Door deze uitbarsting werd het hele dal van Alcantara door lava bedolven. Vervolgens splitste een aardbeving de lava en ontstond de kloof. Sinds die tijd stroomt er water doorheen, op weg naar de Middellandse Zee. Je kunt van mei tot september door de kloof lopen, daarna is het vanwege het water niet mogelijk.  Wel is het zo dat je ook zomers gewoon door het water moet lopen en dat kan behoorlijk koud zijn. Het is een ontzettend populaire, maar mooie trekpleister. Helaas zijn er wel altijd redelijk veel toeristen te vinden en je moet een behoorlijk hoge entree betalen. Desalniettemin is het wel een prachtige bezienswaardigheid.

8. De Catacomben van de Capucijnen

De Catacomben van de Capucijnen, Catacombe dei Cappuccini in het Italiaans, zijn ondergrondse graftomben in Palermo. De Catacomben zijn ontstaan doordat er te weinig plaats was op het kerkhof in de 16e eeuw. De monniken besloten daarom een ondergrondse ruimte te maken. In eerste instantie werden alleen overleden monniken in de Catacomben geplaatst, maar later ook niet geestelijken. Men werd gehydrateerd, gebalsemd, in een glazen cabine gelegd, of gewassen met azijn. Tegenwoordig kun je als toerist de Catacomben bekijken. Tip: vind je deze Catacomben indrukwekkend, dan kun je daarna ook de Catacomben van San Giovanni bezoeken.

9. De lokale keuken en wijnen

Net zoals in heel Italië kun je ook op Sicilië ontzettend lekker eten. Als ze hier ergens verstand van hebben, dan is het wel van lekker eten! Er wordt hier gekookt met verse producten, veelal van eigen eiland. Aan de kust kun je terecht voor de lekkerste gerechten met vis, schaal- en schelpdieren. In het binnenland wordt meer vlees gegeten. Typisch Siciliaans eten is: aranchini (gefrituurde risotto bolletjes), pasta con le sarda (pasta met sardines), pasta alla Norma (pasta met aubergine, tomaat, ricotta en basilicum), sarde e beccaficu (opgerolde sardines) en zwaardvis. Daarnaast kun je hier ook terecht voor allerlei zoete specialiteiten. De Sicilianen zijn echte zoetekauwen en hebben veel lekkers te bieden. Proef bijvoorbeeld een brioche con gelato, oftewel een briochebroodje met ijs, of een overheerlijke Canoli.

Naast al deze typische gerechten heeft het eiland nog veel meer te bieden. Sicilië is namelijk een van de grootste wijnregio’s van Italië. Door de diversiteit aan landschap zijn er redelijk wat verschillende wijnen te vinden. Naast de wijnen komen er ook veel versterkte wijnen van het eiland. De bekendste zijn de Marsala, Malvasia en Moscato di Pantelleria.

10. Het maffia museum in Salemi

Salemi is een stad in het zuidwesten van Sardinië. Het is een oude stad met een lange geschiedenis. Een belangrijk persoon in die geschiedenis is generaal  Giuseppe Garibaldi. De stad is tegen de heuvel opgebouwd en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende wijngaarden. Het is dan ook zeker de moeite waard om naast een bezoek aan het museum, ook een kijkje te nemen in de stad. Schattige straatjes omhoog en allerlei mooie bezienswaardigheden.

Het maffia museum, ook wel Museo della Mafia, is een museum dat helemaal in het teken staat van de Italiaanse maffia. Heb je altijd al meer te weten willen komen over de maffia, dan ben je hier aan het juiste adres. Leer meer over de historie en de activiteiten.