Skip to navigation Skip to main content
Holyrood
© Spalder Media Group

Het Verenigd Koninkrijk wordt door Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland gevormd. Je vindt er een rijke geschiedenis, een sterk aanwezige cultuur, talent op verschillende gebieden en een schitterende natuur. Veel van deze elementen zie je terug in de steden, die dan ook zeker een bezoek waard zijn. Zeg nou zelf, een stedentrip is altijd leuk, toch? Dit zijn de 10 mooiste steden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

1. Londen in Engeland

Londen is de hoofdstad van Engeland en het Verenigd Koninkrijk. Het is een van de meest multiculturele steden ter wereld en staat bekend om haar fascinerende geschiedenis, prachtige kunst, cultuur en architectuur. De stad heeft twee gezichten. Waar je het ene moment geniet van klassieke elementen, word je het andere moment verbaasd door de moderne invloeden die zo sterk aanwezig zijn. Al met al, je kunt van Londen geen genoeg krijgen. Ben je in Londen, dan voelt het alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen en dit terwijl het nog geen uur vliegen is vanaf Nederland. De stad wordt ieder jaar door miljoenen mensen bezocht. De rode dubbeldekkers, de antieke taxi’s, het verkeer dat links rijdt, de oude telefooncellen en de traditionele pubs zijn kenmerkend aan de plaats. Het bruisende Londen is overdag ideaal om te genieten van de winkelstraten, culinair genot en historie. In de nacht komt de stad tot leven en kun je naar grote clubs of naar de beste theaters ter wereld. Iedere avond in Londen staat in het van showbusiness en dus musicals. Vergeet niet de bekende Big Ben, Buckingham Palace, Tower Bridge en het reuzenrad Londen Eye te bezoeken.

Tip: Ook leuk is de Emirates Air Line, een gondel die midden in de stad te vinden is. Deze gondel werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2012 en het doel was om mensen tijdens de Spelen te ontlasten van de metro en ze andere transportmogelijkheden aan te bieden. De Emirates Air Line gaat over de Theems en tot op heden kunnen bezoekers nog steeds gebruik maken van de gondel.

Ontbijt met uitzicht op London
© Spalder Media Group

2. Newcastle in Engeland

Newcastle is een oude plaats waar veel historie achter schuilt. De stad ligt aan de rivier Tyne en wordt door een brug verbonden met het dorp Gateshead, wat ook de moeite waard is om te bezoeken. Architectuur en kunst vormen een combinatie tussen modern antiek. Dit resulteert in een uniek karakter dat de stad heeft. Struin door de straten en bezoek moderne winkels of juist lokale boetiekjes. Newcastle is voor winkelliefhebbers een heerlijke uitvalsbasis. Overdag is Newcastle ideaal om de rijke geschiedenis te ontdekken en de moderne kunst te bezichtigen in de diverse musea. Ook kun je ervoor kiezen om je kledingvoorraad uit te breiden en heerlijk een dagje te winkelen.

Wanneer de straten worden verlicht en de nacht begint, komt de stad tot leven. De Engelse bevolking weet wat feesten is en dit laten ze zien in het nachtleven. Ervaar de traditionele feestavonden in plaatselijke bars of pubs en woon grote feesten bij in bekende nachtclubs. Newcastle staat bekend om haar populaire nachtleven en vriendelijke inwoners, dus houd vooral even een praatje met de Geordies. Vergeet niet door de mooiste straat van Engeland, Grey Street, te wandelen.

3. Oxford in Engeland

Oxford, ook wel bekend als The City of Dreaming Spires, heeft talrijke bijzondere gebouwen. Het sprookjesachtige uiterlijk van de stad is waarschijnlijk niemand ontgaan. Dit kenmerkende element heeft de plaats te danken aan haar rijke geschiedenis, dat regelmatig ter inspiratie dient bij filmmakers. Een van de oudste en best aangeschreven universiteiten ter wereld is gevestigd in deze stad: Oxford University. Tegenwoordig zijn er veel colleges te vinden in Oxford. De plaats wordt steeds moderner en nieuwe technologieën zie je veel. Doordat het een echte studentenplek is, kan ook er ook gezellig worden gefeest. Toch blijft het evenwicht tussen modern en antiek goed in balans.

De bekende Harry Potter films van J.K Rowling zijn voor een deel opgenomen in Oxford, namelijk op de Christ Church University. Een antieke, historische uitstraling is natuurlijk geschikt voor films als deze. Als een echte Harry Potter-fan voel je je in Oxford helemaal thuis. Ben je een fan van het bezoeken van oude gebouwen en het ontdekken van historische verhalen, dan vermaak je je prima in Oxford.

Oxford is een van de mooiste steden van het Verenigd Koninkrijk
© Unsplash

4. Manchester in Engeland

Wie denkt aan Manchester, denkt waarschijnlijk direct aan de voetbalclub. Deze stad was in het verleden echter ook het epicentrum van de Industriële Revolutie. Vandaag de dag behoort het echter tot de mooiste steden van het Verenigd Koninkrijk. Manchester is rijk aan historie, maar tegelijkertijd ook een van koplopers als het gaat om innovaties in de toekomst. De vele verhalen die zich in het verleden hebben afgespeeld komen in Manchester samen. Zo zie je er nog veel oude bouwwerken. In de stad komen verschillende culturen samen.

Je kunt Manchester om meerdere manieren verkennen: te voet, per fiets of met een boot over de historische kanalen. Bewonder grote gebouwen, monumenten en musea, maar geniet ook van de warme, doch moderne sfeer in de stad.

5. Liverpool in Engeland

Liverpool was de stad van de clichés, maar heeft zich door de jaren heen zodanig ontwikkeld dat deze niet meer van toepassing zijn. Het is een echte handelsstad waar voetbal, net zoals in Manchester, een grote rol speelt in de populariteit. Echter, daarnaast heeft Liverpool heel veel musea die van hoogwaardige kwaliteit zijn. Bekijk unieke kunstelementen of historische stukken die een bijzonder verhaal vertellen. Verder leven de Beatles voort in Liverpool. Als echte fan vermaak je je uitstekend in Liverpool. In de stad kan ook heerlijk gewinkeld worden.

6. Edinburgh in Schotland

Edinburgh is al sinds 1437 de hoofdstad van Schotland en zeer belangrijk voor het land. En als je hier geweest bent, dan snap je waarom het met recht een plek heeft in de top 10 mooiste steden van het Verenigd Koninkrijk. Het is een oude stad waar van alles te ontdekken is. Er zijn talrijke bezienswaardigheden en monumenten die de plaats kenmerken. Maar liefst een kwart van Edinburgh valt onder beschermd gebied en dat betekent wel iets. De Schotse cultuur ervaar je hier optimaal. Luister bijvoorbeeld naar doedelzakmuziek. Geniet van de opvallende cultuur en leer de bevolking kennen door langs te gaan bij traditionele, Schotse pubs. Of proef whisky bij de Scotch Whisky Experience!

De stad heeft een hele oude architectuur, die je terugbrengt naar de 15e eeuw. Dit wordt tegenwoordig gecombineerd met moderne bouwwerken uit de negentiende eeuw. Bezoek de Old Town van Edinburgh, Edinburgh Castle, Fort Bridge, Holyrood Palace en de Royal Mile. Achter deze elementen schuilen verhalen van middeleeuwse kooplieden, dieven en dichters. Ben je nog niet uitgekeken op alle klassiekers? Er zijn nog meer musea en monumenten waar je de kunst, geschiedenis en cultuur tegenkomt. Het moderne gedeelte van Edinburgh bestaat uit kleurrijke tuinen en architectuur uit deze tijd. Bezoek hier feesten of festivals en luister naar straatmuzikanten.

Dean Village in Edinburgh
© Spalder Media Group

7. Glasgow in Schotland

Laat je verrassen in de grootste stad van Schotland, Glasgow. Dit is een plek waar je cultuur en architectuur in overvloed kunt bezichtigen. Het wordt ook wel de Britse stad van architectuur en design genoemd. Kastelen, kerken en antieke gebouwen hebben ieder een eigen verhaal te vertellen. Verder is Glasgow een goede handelsstad.

Amuseer jezelf in het populairste museum van het land, de Kelvingrove Art Gallery, Hier kun je schilderijen bewonderen die door de grootste schilders ter wereld zijn gemaakt. Dit is natuurlijk niet het enige wat je kunt bezoeken, want je hebt ook het Clyde Auditorium, Glasgow Science Centre, People’s Palace en The Lighthouse. 

Wanneer je genoeg hebt van al die musea en gebouwen, kun je er ook voor kiezen een heerlijk dagje te winkelen in de op een na belangrijkste winkelstad van het Verenigd Koninkrijk. Kies erna een traditioneel restaurant uit om de Schotse gerechten te proeven. Bestel er natuurlijk wel even een plaatselijke gebrouwen whisky bij. Na het eten is het zeker een aanrader om te kijken hoe de bevolking s’ nacht de stad tot leven laat komen. Geniet van de muziek en het uitgaansleven zoals de Schotten dat doen.

8. Dublin in Ierland

Dublin is de hoofdstad van Ierland en van de provincie Leinster. De stad is vroeger gesticht door de Vikingen en was in die tijd een van de belangrijkste steden van het land. Ook vandaag de dag heeft Dublin nog steeds een belangrijke functie in Ierland. Dublin is een gezellige stad en een stuk kleiner dan andere bekende steden, zoals Londen. Het heeft dan ook de uitstraling van een dorp, terwijl meer dan eenderde van de bevolking er woont. Dublin kent een zware geschiedenis vol invasies. Deze wonden hebben echter plaatsgemaakt voor muziek, literatuur en een warme cultuur. Men laat de historie wel naar voren komen, maar vult dit aan met vrolijke en mooie elementen. Je kunt Dublin eenvoudig te voet of per fiets verkennen.

Het centrum van de stad bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes die met elkaar verbonden zijn door een brug. Aan de ene kant kun je heel goed winkelen en aan de andere kant vind je het beroemde gebied ‘The Temple Bar’. De naam klinkt als één kroeg, maar is eigenlijk een groot district vol gezellige pubs en restaurantjes. Het is er wel heel toeristisch. Loop een stuk verder en ontwijk de drukte. Hier is het net zo gezellig, een stuk rustiger en het bier is de helft goedkoper. Dublin is vrolijk door haar kleurrijke gebouwen, de vele pubs en niet te vergeten de warme bevolking, en daarmee een van de mooiste steden in Ierland.

Dublin behoort tot de mooiste steden
© Unsplash

9. Cork in Ierland

Cork, oftewel Cork City, is een van de grootste steden van Ierland. Daarnaast is dit de hoofdstad van haar gelijknamige graafschap en ligt het in de provincie Munster, aan de zuidkust van het eiland. De rivier de Lee stroomt door deze stad. Cork heeft een prachtige haven, die tevens een van de grootste ter wereld is. Cork wordt ook wel Rebel Cork genoemd, dankzij haar onafhankelijkheid gedurende de tijd van de Vikingen tot de Ierse onafhankelijkheidsoorlog.

De stad is ontzettend oud en heeft al sinds de 13e eeuw stadsrechten. Toch zijn er veel gebouwen opnieuw gebouwd en later herbouwd door de vele aanvallen in de loop der jaren. Ondanks dat is er genoeg pracht en praal te zien in Cork. Bekijk onder andere de kathedralen en het Cork Opera House. De stad heeft een eigen vliegveld en per trein kun je jezelf makkelijk voortbewegen.

10. Pembrokeshire in Wales

Pembrokeshire is een graafschap in het meest zuidwestelijke puntje van Wales. Deze graafschap heeft de beschikking over een bijzonder nationaal park, het Pembrokeshire Coast National Park. Van het hele Verenigd Koningkrijk is dit het enige park aan de kust. Daarnaast is dit park onderdeel van een van de drie nationaal beschermde gebieden van Wales. Deze streek beschikt over een prachtig kustlandschap met mooie stranden. Stap vooral binnen bij een van de vele visrestaurantjes voor een echte vismaaltijd. Deze omgeving is goed voor verschillende activiteiten. Je kunt er onder andere klimmen, zeilen, duiken, surfen, fietsen en wandeltochten maken.

Leuk om te weten: het grootste gedeelte van Pembrokeshire is al jarenlang Engelstalig en heeft een echte Engelse cultuur. Tussen de Engelstaligen en de Welsh sprekenden loopt een grens en die wordt ‘The Landsker Line’ genoemd.

Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.