Skip to navigation Skip to main content
Istanbul (1)
© Unsplash
Turkije

Vakantie Turkije

  • Prachtige zee maar ook prachtige bergen
  • Interessante historie en cultuur
  • Heerlijke keuken en mooie steden

Turkije is een populair vakantieland en dat is ook niet gek met zo’n heerlijk klimaat, schitterende, parelwitte zandstranden, helderblauwe zeeën en prachtige bergen. Het land heeft een rijke geschiedenis waar je nog veel van terugziet. De oude tradities worden streng nageleefd. Turkije staat bekend om haar heerlijke keuken en mooie steden. Van de veelzijdige natuur krijg je ook niet snel genoeg. Word verrast door de diversiteit van het land en leer ook de onbekende delen van Turkije kennen. 

Het klimaat is net als de natuur zeer divers. Zo heb je hele strenge winters en warme zomers. Ben jij op zoek naar een rustige reis waar je kan genieten van zon, zee, strand, heerlijk eten en luxe hotels? Voor zulk type vakanties is het land zeker geschikt. Wil je liever een vakantie vol historie, natuur en actief bezig zijn? Ook dat heeft Turkijke te bieden.

Bekijk alle bestemmingen in Turkije

Waar gaat je vakantie in Turkije naartoe? Bekijk hieronder een overzicht van bestemmingen in Turkije en vind meer informatie en inspiratie voor je volgende vakantie in het land. Van bekende, populaire bestemmingen, tot bijzondere en minder ontdekte parels. Welke bestemming zet jij op je lijstje?

Top 10 to do’s in Turkije

 

1. Olieworstelen

Olieworstelen is een eeuwenoude sport die afstamt uit 1362. Het is tijdens deze worstelwedstrijd de bedoeling dat jij je tegenstander op zijn rug krijgt en zijn schouders op de grond drukt. Een andere manier om te winnen is om met je hand je tegenstanders’ kismet te pakken, hem vervolgens op te tillen en drie stappen te zetten. Dit laatste wordt ook wel paça kazık genoemd. De worstelaars zijn ingesmeerd met olie en dragen een speciale broek die gemaakt is van waterbuffelhuid. De broek weegt dertien kilo. Het is een unieke, traditionele sport en ontzettend populair onder de Turkse bevolking. Al ruim 650 jaar wordt het grootste olieworsteltoernooi gehouden in Kirkpinar. Het evenement vindt plaats in de maanden juni en juli en duurt drie dagen lang.

2. Istanbul

Ben je in Turkije en op zoek naar cultuur en geschiedenis,  dan kun je het beste naar Istanbul. Het is de grootste en belangrijkste stad van Turkije, maar niet de hoofdstad. De hoofdstad is het antieke Ankara. Echter, Istanbul is gezegend met een rijke historie. Dit is terug te zien in de architectuur. Romeinse Byzantijnse en Ottomaanse gebouwen kenmerken de stad, die wordt opgesplitst door de rivier de Bosporus. De westelijke oever ligt in het Europese deel van Turkije en de oostelijke oever in het Aziatische deel van het land. Istanbul kent ook twee gezichten, want ieder deel heeft haar eigen karakter. De stad heeft verschillende namen gekend. Zo noemden de Grieken deze plaats Byzantium en de Romeinen Nova Roma. Tot slot droeg de stad de naam Constantinopel, een naam die Constantijn aan de stad gaf.

Bezoek het Topkapi Paleis, Hagia Sofia, de Blauwe Moskee, de Grote Bazaar en nog meer bezienswaardigheden. Geniet van heerlijke Turkse hapjes en ervaar de creativiteit van de koks. Eet heerlijke vis en baklava met een Ayran erbij. Geniet van het mooie weer, de grote winkels, cultuur  en gezelligheid.

Een vakantie in Istanbul is zeker de moeite waard
© Unsplash

3. Antalya

Antalya ligt in het zuidwesten van Turkije en staat ook wel bekend als de Turkse Riviera. Het is populaire bestemming onder de toeristen die willen genieten van een luxe vakantie aan het strand. Antalya is door de jaren heen gegroeid, waardoor het nu meer dan een miljoen inwoners telt. De rijke geschiedenis van Turkije zie je ook in Antalya goed terug. Het was in het verleden een kleine havenstad die binnen een korte tijd uitgroeide tot een van de belangrijkste en grootste havens in de regio. Er zijn verschillende ontwikkelingen bezig geweest in de stad, waardoor diverse architectuurstijlen zijn ontstaan. Onder andere de Romeinen hebben een grote rol gespeeld in het vormen van deze plaats.

De antieke binnenstad staat nog vol met historische gebouwen. Daaromheen is Antalya ontwikkeld tot een moderne plaats met grote winkels, nieuwe gebouwen, reclameborden en ga zo maar door. Aan de zijkanten van de stad vind je veel all-inclusive hotels speciaal voor toeristen.

4. Cappadocië

Cappadocië is een verborgen parel in Turkije. De landstreek ligt en zuiden van de steppe en beslaat een oppervlakte van ruim 2.000 vierkante kilometer. Je vindt er bijzondere landschappen, waaronder het Nationaal Park Göreme. Dit park staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Cappadocië kent een afwisselende natuur. De turfstenen landschappen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door diverse vulkaanuitbarstingen. Dit in combinatie met de kalkstenen rotsen met karstverschijnselen heeft geleid tot een ruig, kleurrijk gezicht.

Verken de streek en kom langs  grote openluchtmusea, ondergrondse steden, de Kaymakli, prachtige rotsformaties en indrukwekkende kegelwoningen. Kayseri is de grootste en belangrijkste stad in deze streek. Kies voor een tocht op een kameel of volg wandelroutes door de fascinerende omgeving.  De zonsondergang en de zonsopgang ervaar je nergens zo mooi als in Cappadocië. Het gebied staat tevens bekend om de indrukwekkende luchtballonvaarten.

Kapadokya is een echte must visit
© Unsplash

5. Ephesus

De Turkse stad Ephesus, ook wel bekend als Efeze, bestaat uit Hellenistische en Romeinse nederzettingen. Je wordt hier omringd door ruïnes. Dit waren vroeger belangrijke monumenten uit de Romeinse Keizertijd. Je kunt de bibliotheek van Celsus en het grote theater nu nog steeds bezichtigen. Helaas zijn veel monumenten verwoest. Zo ook de beroemde tempel van Artemis, een van de zeven klassieke wereldwonderen. Ephesus staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is de best bewaarde antieke stad van Turkije. De stad is na Rome de grootste bewaard gebleven stad uit het Romeinse Rijk.

De marmeren straten, kunst en beelden hebben een hoge architecturale waarde. Dit geldt ook voor de mozaïeken beeldwerken en schitterende fonteinen. Hoewel er veel opgravingen zijn geweest, is er nog veel onduidelijk over de geschiedenis van Ephesus. Men is nog steeds bezig met het ontdekken van deze historische zaken.

6. Ani

Ani is een middeleeuwse stad met een rijke religieuze geschiedenis. Het is een ruïnestad, opgebouwd door de Christenen en later uitgebreid door de Moslim-dynastieën. Het was de hoofdstad van het Middeleeuwse Armeense Koninkrijk van de Bagraruni. Later werd Ani door andere groeperingen overgenomen, maar bleef het wel de status van een goede handelsplaats behouden. Door een verwoestende aardbeving en een invasie van de Mongolen raakte de stad ten val. Sindsdien is Ani een spookstad. De overblijfselen van de spookstad liggen afgezonderd in een natuurgebied. Voordat de stad verwoest werd door de Mongolen, was het een bruisende plek.

7. Pamukkale

Pamukkale is te vinden is in de vallei van de Curuksu rivier. Pamukkale betekent Kasteel van Katoen. De rotsformaties en het kalkhoudende water dat er langs stroomt trekken jaarlijks vele toeristen. De terrassen die je tegen de helling ziet, zijn ontstaan door een vulkaan.

Pamukkale was altijd al in trek bij toeristen. Echter, hierdoor werd het gebied op grote schaal bedreigd. UNESCO zette het op de Werelderfgoedlijst. Hotels die zich gevestigd hadden rondom het natuurwonder, werden afgebroken voor de veiligheid van het gebied. Men mocht ook niet meer zwemmen in de waterbaden, nadat Pamukkale op de UNESCO-werelderfgoedlijst was gezet. Door de nieuwe regels blijft alles voortaan beschermd en kunnen toeristen deze bijzondere bezienswaardigheid enkel nog bezichtigen.

8. Aya Sofia

Turkije staat vol met mooie bezienswaardigheden en de koepelkerk Aya Sofia is er een van. Deze kerk is gevestigd in Istanbul en de naam van het gebouw betekent ‘heilige wijsheid’. Er zit een fascinerende en interessante geschiedenis achter de kerk. Er hebben op de plaats van Aya Sofia eerst twee andere kerken gestaan, maar die zijn beiden in brand gestoken door politieke en religieuze onrust. In 537 was de nieuwe kerk voltooid. Het gebouw werd na bevel van de keizer Justitianus gebouwd door Anthemis van Tralles en Isidorus van Milete.

De kerk bestaat uit een bijzondere en ingewikkelde architectuur. De koepel staat in het midden van het gebouw en is versierd met marmeren versieringen. Het interieur bestaat uit mozaïeken kunstwerken en portretten van de heiligen. De vroeger christelijke kerk werd in 1453 door het Osmaanse Rijk omgebouwd tot een moskee. Er werden vier minaretten gebouwd en er kwamen Arabische versieringen op de platen in de kerk. Door de jaren heen heeft er een grote restauratie plaatsgevonden door de Zwitserse broers Fossati, waardoor het gebouw tegenwoordig dient als museum.

9. Skiën

Turkije staat bekend om haar ideale zonvakanties met prachtige stranden en heerlijk zomerse temperaturen. Wie denkt aan een wintersportvakantie, denkt dan ook niet snel aan Turkije.  Het is misschien niet zo goed en mooi als in de Alpen, maar ook in Turkije kan geskied worden. Zo heb je Kartalkaya, Palandöcken en Uludag. Hoewel deze skigebieden zich nog op veel vlakken moeten ontwikkelen, is het begin er wel al. Leuke all-inclusive deals en prachtige stoeltjesliften of gondels. Sla de bekende Alpen een jaartje over en ga naar de Turkse bergen om daar een rustige skivakantie te ervaren. Bijzonder, toch?

Turkije heeft een van de lekkerste keukens ter wereld en hier zijn ze trots op. In plaats van grote gerechten maakt de bevolking vaak kleine hapjes die als één grote maaltijd dienen. Ook zijn de Turkse koks zeer creatief en worden er steeds meer smaaksensaties ontdekt. Zo heb je veel gerechten met aubergine. Er wordt regelmatig olijfolie gebruikt in de Turkse keuken. Bij veel gerechten wordt Turks brood gereserveerd. Dit wordt ook wel pide genoemd. Vis is vaak een hoofdingrediënt van een Turks gerecht. Er wordt regelmatig gewerkt met zeebaars en inktvis, maar ook met garnalen en hamsi. Dit is een lekker vishapje van ansjovis.

Turkije staat bekend om haar kebab, iets dat overal in de wereld wordt gegeten. Ben je in Turkije, geniet dan van een echt Turks broodje döner. Vergeet niet om je smaakpapillen te laten verrassen met de onbekende gerechten en drankjes.