Skip to navigation Skip to main content
Lissabon poort
© Spalder Media Group
Portugal

Vakantie Portugal

  • Geniet van wijn en visgerechten
  • Ontdek de cultuur in steden als Lissabon of Porto
  • Beleef een heerlijke vakantie aan het strand

Portugal, het land van de port, historische gebouwen, antieke en moderne dorpen, boeiende steden en het heerlijke eten. Grote voetballers als Cristiano Ronaldo zijn hier geboren. Dit land in het zuidwesten van Europa is een ideale vakantiebestemming voor zowel jong als oud. Terwijl jongeren zich graag bevinden in het uitgaansgebied van Albufeira of het kleurrijke Lissabon, is het voor volwassenen een prachtig land om te genieten van de cultuur, kunst en natuur.

Wanneer je in Portugal bent, kun je er zeker van zijn dat de zon schijnt. Zit je lekker op een terras, neem dan een ‘bica’ (vergelijkbaar met een espresso) of een glaasje port. De Portugese bevolking houdt erg van vis en maakt hier dan ook de lekkerste gerechten van. Het is een land om te genieten en tot rust te komen.

Regio's in Portugal

meer regio's

Bekijk alle bestemmingen in Portugal

Waar gaat je vakantie in Portugal naartoe? Bekijk hieronder een overzicht van bestemmingen in Portugal en vind meer informatie en inspiratie voor je volgende vakantie in het land. Van bekende, populaire bestemmingen, tot bijzondere en minder ontdekte parels. Welke bestemming zet jij op je lijstje?

Wat te doen in Portugal?

1. Het Agitágueda kunstfestival

In Águeda, een culturele stad in Portugal, wordt er jaarlijks een evenement gehouden in juli waarbij er honderden gekleurde paraplu’s in de lucht worden gehangen. Deze bijzondere traditie is nog niet heel oud, maar trekt wel veel mensen. Het wordt steeds populairder en ook steeds meer toeristen weten deze plek te vinden. Het staat in het teken van het kunstfestival dat jaarlijks wordt gehouden. In deze maanden is het vaak heel warm en de paraplu’s zorgen op een efficiënte manier voor enige verkoeling. Door deze paraplu’s zo op te hangen ontstaat er een bijzonder beeld dat bij velen voor vermaak zorgt.

2. Lissabon

Lissabon is de hoofdstad en gelijk ook de grootste stad van Portugal. De kleurrijke stad met zijn kenmerkende trams heeft een prachtige geschiedenis met interessante legendes. Men gaat uit van een legende waarbij wordt gezegd dat de Griekse held Odysseus Lissabon heeft gesticht. De stad is door verschillende groeperingen, waaronder de Romeinen en de Moren, veroverd in het verleden. In de achttiende eeuw is Portugal getroffen door een aardbeving, wat een groot gedeelte van de stad heeft verwoest. De stad heeft mooie oude wijken, maar ook populaire, moderne uitgaansgelegenheden in het centrum. Bezoek de schitterende bezienswaardigheden die bestaan uit kastelen, kathedralen en musea. Ontdek de lokale keuken en neem de tijd voor wat mooie foto’s. De pittoreske staatjes met gekleurde huisjes en gele trams zorgen namelijk voor een prachtig beeld! Ook zijn de restaurants en cafés in trek bij zowel de toeristen als de inwoners van Lissabon.

Poort naar het plein in Lissabon
Spalder Media Group

 

3. Sintra

Wanneer je Sintra ziet, voelt het net alsof je in een andere wereld bent. De kastelen, paleizen met mysterieuze tuinen en beboste berghellingen geven het dorp een sprookjesachtige uitstraling. Het is dan ook niet vreemd dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Met een reis van iets langer dan twee uur vanaf Nederland ben je in dit prachtige dorp en kun je genieten van de bezienswaardigheden om je heen. Wanneer je in Sintra bent, is het meer dan de moeite waard om het kasteel ‘Palácio Nacional da Pena’, kasteel ‘Castelo Dos Mouros’, het klooster ‘Convento dos Capuchos’ en vele andere bezienswaardigheden te bezoeken. De antieke gebouwen en mooie natuur heeft veel toeristen al ontroerd, wat begrijpelijk is met zo veel mooie parels.

4. Óbidos

Een historisch en fascinerend plaatsje gelegen in het westen van Portugal, is Óbidos. De stad is niet ver van Lissabon en ligt vlakbij de Atlantische Oceaan. De eeuwenoude geschiedenis die Óbidos met zich meedraagt is goed terug te zien. Er is een tijd geweest dat Óbidos bij de Romeinen hoorde. In de twaalfde eeuw was de stad eigendom van een koninklijke familie en dit werd later overgedragen aan zijn vrouw. Na deze bijzondere gebeurtenis stond de stad bekend als de stad van de koninginnen. Er zijn prachtige kerken en kastelen gebouwd, waarvan velen nog steeds bestaan en bezichtigd kunnen worden. Het is meer dan de moeite waard om dit prachtige en bijzondere stadje te bezoeken. Bezoek het kasteel ‘Castelo de Óbidos’ waar je kunt genieten van een prachtig gebouw met daar omheen straatjes die zich vullen met kalk witte huisjes. De huisjes hebben blauwe, rode en gele kleuren en worden versierd met prachtige bloemen. Dit geeft de stad een romantische en ontspannende uitstraling. Voor meer informatie klik hier.

5. Serra da Cabreira

Een andere (verborgen) parel van Portugal zijn de Serra da Cabreira in Minho. Een wilde natuur, adembenemende watervallen, kloven en prachtige groene bergen en landschappen vind je hier. In dit gebied leven wilde dieren, waaronder wolven en wilde paarden. Het natte klimaat speelt een grote rol voor de natuur. De Serra Cabreira bestaat uit een ongerepte natuur met kloven en rotsen, maar ook uit rustige landschappen met bloemen. De Portugezen zijn trots op dit gebied en dit laten ze ook graag weten. De bevolking hier heeft veel tradities die je nog goed terug ziet in de dagelijkse gewoontes. Het is meer dan de moeite waard om hierheen te gaan en te genieten van een omgeving waar natuur in het middelpunt staat.

 6. Algarve

Wanneer je op zoek bent naar een rustige vakantie waar weinig toerisme komt en je toch de prachtigste dingen kunt zien, dan is de streek Algarve echt iets voor jou. De in het zuiden gelegen streek staat bekend om haar lange kuststrook, prachtige rotsen en schattige baaitjes. Er is veel reuring en de badplaatsen zijn zeer in trek. Wanneer je in de Algarve bent is het echt een aanrader om een roadtrip te maken langs de kustlijn. Zo zie je al het moois dat verdeeld is over dit gebied. Zowel de kust als de dorpjes in het binnenland zijn een genot om te bezoeken. Wil je genieten van de natuur, dan kun je terecht bij de rotsformaties, heldere meren en de prachtige zee. In de prachtige, schilderachtige dorpjes kun je de lekkerste vis eten met een heerlijk wijntje of een port erbij. De rijke geschiedenis van de Algarve leeft nog voort in veel fascinerende delen van deze streek. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier.

7. Proef port in Porto

Port is het product Portugal bekend om staat. Voor het heerlijke drankje kun je het beste naar Porto, de oorsprong van de port. Natuurlijk heeft de in het noordwesten gelegen stad veel meer te bieden dan alleen port en lekkere gerechten, want je kunt jezelf hier meerdere dagen vermaken met de geschiedenis, bijzondere architectuur en de prachtige stad zelf. Porto ligt aan de rivier de Dauro en daar tegenover ligt de plaats Vila Nova de Gaia, wat niet bij Porto hoort maar wel verbonden wordt met een brug. Wat velen waarschijnlijk wel al wisten, is dat het bekende drankje wordt gemaakt in Porto. Echter zijn de meeste porthuizen gevestigd in Gaia. Je kunt hier op veel terrassen genieten van verschillende soorten port. Ook kun je een proeverij doen in een van de porthuizen. Dit kan zowel in Porto als in Gaia. Waar kun je dit nu beter proeven dan in de stad waar het vandaan komt? Lees hier het reisverslag voor meer informatie

8. Wandel en geniet op Madeira

Het eiland in de Atlantische Oceaan is heerlijk voor een weekje ontspannen en tot rust komen. Madeira is ontdekt door de Portugees Zarco en de naam van het eiland betekent hout. Je wordt hier direct omringd met adembenemende natuur die zich vult met groen, prachtige bloemen en en schitterende bergen. Voor wandelaars is deze bestemming dus ook ideaal. Het eiland heeft schitterende hotels waar je kan overnachten en heerlijke restaurants waar je de Portugese keuken kunt proeven. Geniet van een ‘Espada’, een lokale zwarte vis, en proef de Madeirawijn. Velen kennen deze versterkte dessertwijn al wel, maar hebben het nog niet geproefd op de plek waar het vandaan komt. Meer informatie kun je hier meer lezen over het prachtige eiland Madeira.

Funchal, de hoofdstad van Madeira
Spalder Media Group

 

9. Maak een typisch Portugees azulejo tegeltje

Een van de meest bekende kenmerken van Portugal zijn de tegeltjes, ‘de azulejos’. Vooral historische gebouwen hebben deze blauw met witte tegeltjes en dit maakt de architectuur uniek. Het bijzondere kenmerk laat de geschiedenis voortleven en het is nu nog steeds veel te zien in huizen en steden. Kerken worden hier veel mee versierd en de tegels beelden vaak een verhaal uit. De tegels kunnen blauw met wit zijn of juist heel opvallend met verschillende kleuren. Wat is er nu leuker dan een traditionele souvenir zelf maken? Veel steden bieden toeristen een workshop aan waarbij de tegeltjes gemaakt en geschilderd kunnen worden.

10.  Geniet van de mooie klanken van de Fado

De Fado is een Portugese muziekstijl die ontstaan is in 1829 in de arme wijken van het land. Het is het levenslied van de bevolking en van grote waarde voor hen. Wat eerst werd gezongen in arme kroegen, wordt nu uitgevoerd in goede uitgaansgelegenheden en theaterzalen. De naam van de zang komt van het Latijnse woord ‘ fatum’, wat het noodlot betekent. Er zit een bijzonder verhaal achter en geen enkele muzieksoort heeft een achtergrond als deze. Artiesten zingen vol emotie hun levenslied. Het is echt de moeite waard om de mooie klanken van de Portugese zangers te beluisteren.