Skip to navigation Skip to main content
Porto
© Unsplash

Als ik je vraag naar de stad van de port, dan zeg jij waarschijnlijk Porto. Dat is ook niet zo gek, want port is het product waarom de stad bekend staat. Voor liefhebbers van port en lekker eten is Porto dan ook de ideale bestemming voor een stedentrip of dagje uit. Je kunt jezelf uitstekend een paar dagen vermaken in deze prachtige bestemming in Portugal, want de stad heeft genoeg te bieden. Natuurlijk is port niet het enige dat de stad zo bijzonder maakt. Porto heeft een rijke historie, staat vol prachtige gebouwen en je kunt er ontzettend lekker eten. 

Porto, stad vol historie

Porto is een havenstad gelegen in Noord-Portugal aan de noordoever van de rivier de Douro. Aan de overkant van de rivier zie je de plaats Vila Nova de Gaia liggen. Wat veel mensen niet weten is dat dit een aparte plaats is en dat Gaia niet bij Porto hoort. Beide steden worden van elkaar gescheiden met de rivier de Douro. De onderstaande foto geeft daarvan een goed beeld. Als je goed kijkt zie je in het midden de brug die de twee steden met elkaar verbindt. Deze brug wordt de Maria Pia brug genoemd.

Brug tussen Porto en Vila Nova de Gaia
© Unsplash

UNESCO Werelderfgoed

Porto heeft een rijke historie door gebeurtenissen uit het Romeinse rijk. Mede dankzij die historie is de naam van Portugal ontstaan. Porto heette vroeger namelijk Portu Cale en als je dat een beetje Portugees uitspreekt kom je al snel uit op Portugal. Het oude centrum van de stad is in 1996 in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst en dat is ook niet zo gek, want je vindt hier historische gebouwen en bijzondere bezienswaardigheden. Je kunt hier slenteren door de smalle steegjes en kleine straatjes die af en toe best wel steil zijn door het hoogteverschil in de stad. Zo nu en dan kom je een aantal trappetjes tegen die ervoor zorgen dat je iets minder hoeft te klimmen en die het wandelen iets makkelijker maken. Dat hoogteverschil resulteert wel in het feit dat je op sommige hooggelegen punten kunt genieten van een prachtig uitzicht op het aan de overkant gelegen plaatsje Gaia en de rivier de Douro.

Porto, port en Vila Nova de Gaia

Iets dat maar weinig mensen weten is dat Porto de plaats van herkomst is van port, maar dat de meeste porthuizen in Vila Nova de Gaia te vinden zijn, aan de overkant van de Douro. De port wordt hier gelagerd, dat betekent dat de port een bepaalde tijd in vaten wordt opgeslagen, voordat de port in de fles gaat. Hierin zijn verschillende vaten en tijden te onderscheiden, die allebei van invloed zijn op de smaak. In de zomer kun je in Gaia aan de kade van de rivier op diverse plaatsen op het terras genieten van een glas port. Daarnaast kun je in de porthuizen de verschillende portsoorten proeven en dat is zeker iets dat je niet moet overslaan als je in Porto bent. Uiteraard kun je dit in zowel Porto als Gaia doen.

Wijnkelders in Vila Nova de Gaia
© Unsplash
Florien

Over Florien

In de wintermaanden vind je Florien regelmatig op ski's, op zoek naar de mooiste skigebieden. Qua zomerbestemmingen kan het alle kanten op. Van een avontuurlijke reis door de Thaise jungle tot lekker chillen op een zonnig strand in Griekenland of Spanje. Met een beetje mazzel heeft ze ooit haar eigen 'casa' in dat laatste land.