Skip to navigation Skip to main content
Sächsische Schweiz Nationalpark
© GNTB, Francesco Carovillano

Voor de mensen die denken al het moois in Europa al gezien te hebben, heb ik hier een top 10 gemaakt van de mooiste natuurgebieden in Duitsland. Het land biedt de mogelijkheid om getuige te zijn van bijzondere vergezichten die zeker een bezoek waard zijn. Hoge bergtoppen, groene vlaktes, meren en riviertjes, bossen en ga zo maar door. De natuur leent zich uitstekend voor wie actief wil bezig zijn of juist lekker wil ontspannen. Welke van deze 10 mooiste natuurgebieden in Duitsland komt op je lijstje?

1. Nationaal park Berchtesgaden

Nationaal park Berchtesgaden is een gebied dat bekend staat om zijn heldere meren, diepgroene bossen en hoge bergtoppen. Voor de actieve vakantiegangers is dit oude, beschermde gedeelte van de Alpen een ideale vakantiebestemming. Bewandel de vele paden die door de omgeving lopen. Er zijn routes voor wandelaars op verschillende niveaus, waardoor iedereen wel aan zijn uitdaging komt. Geen zin om de hoogte op te zoeken? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om de beken te bezoeken. Sla verder de Wimbackklamm niet over. Deze staat bekend als een van de mooiste kloven in de Beierse Alpen. Ook de Königssee is een pracht om te bewonderen. Ook Berchtesgaden zelf is trouwens schitterend!

Hut in National Park Berchtesgaden - een van de mooiste natuurgebieden in Duitsland
© DZT, Deutschland abgelichtet Medienproduktion
Nationaal Park Berchtesgaden is een van de mooiste natuurgebieden in Duitsland

2. Nationaal park Harz

Nationaal park Harz wordt zowel in de zomer als in de winter volop bezocht. Dit komt mede doordat de bekendheid als een van de mooiste wandel- en skigebieden in het noorden van Duitsland. Houd je van mysterie en spanning? Bewandel dan de bekende bossen en hoogveengebieden via de Goetheweg en de Harzer-Hexen-Stieg. Dat laatste is een themawandelpad. Het thema zal je wel raden, namelijk heksen.

 

Heb je geen behoefte of energie om de top wandelend te bereiken, dan kun je ervoor kiezen om met een stoomlocomotief naar het eindstation Brocken te rijden. Dit is het hoogstgelegen station van Duitsland. Vanaf hier ben je tevens getuige van prachtige landschappen.

Nationaal Park Harz in Duitsland
© GNTB, Francesco Carovillano
Het uitzicht in het Nationaal Park Harz in Duitsland

3. Natuurpark Schlei

Op zoek naar rust en ontspanning? Dan voel je je snel thuis in natuurpark Schlei, het Noorderlijke natuurgebied van Sleelswijk-Holstein. De mooie natuur kent meren, weilanden, bossen en ideale wandelroutes. Deze zorgen voor de ontspannen sfeer waarnaar je op zoek bent, terwijl je ook heerlijk sportief kan bezig zijn. Maak tijdens je bezoek hier wat tijd vrij om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis en cultuur van Sleelswijk-Holstein. Bezoek bezienswaardigheden, zoals het Vikingmuseum Haitabu.

 

Naast wandelpaden vind je in natuurpark Schlei ook tal van fietspaden. Dus even genoeg van de benenwagen? Pak de fiets en verken de omgeving eens op een andere manier. Je hebt verschillende fietsroutes, zoals de Oostzeekust-fietsroute.

4. Natuurpark Uckermärkische Seen

Natuurpark Uckermärkische Seen is een mooi natuurgebied met diepe bossen, grote meren en uitgestrekte veengebieden. Daarnaast vind je hier lokale restaurants, waar je kunt genieten van Duitse specialiteiten. Zwemmers en kanovaarders ervaren het natuurpark als een ware paradijs. De omgeving bestaat uit ruim 100 kilometer aan waterwegen en biedt deze sporters dus hartstikke veel mogelijkheden. Daarnaast kunnen wandelaars, hikers, fietsers en mountainbikers hier tevens prima uit de voeten. Al met al, ben je op zoek naar een actieve en veelzijdige vakantie? Dan kom je prima aan je trekken in een van de mooiste natuurgebieden va Duitsland!

5. Nationaal Park Sächsische Schweiz

Wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers voelen zich in Nationaal Park Sächsische Schweiz helemaal thuis. Het natuurpark kent zandstenen bergtoppen die zich uitstekend lenen voor ervaren klimmers. Niet voor niets staat Nationaal Park Sächsische Schweiz bekend als een van de meest veelzijdige outdoor klimwanden in Duitsland. Wil je de sport nog onder de knie leren krijgen? Voor beginnende klimmers is er een klimschool ter plaatse die je graag helpen.

 

Het park bevindt zich in een van de mooiste natuurgebieden in Duitsland. Niet alleen voor wandelen en bergbeklimmen ben je hier op het goede adres, maar ook voor fietsen over bijvoorbeeld de Elbe-fietsroute. Ben jij op zoek naar een afwisselende en actieve vakantie met prachtige uitzichten? Dan is dit een ideale reis voor jou!

Nationaal park Sächsische Schweiz - natuurgebied in Duitsland
© GNTB, Francesco Carovillano
Nationaal park Sächsische Schweiz is absoluut een van de mooiste natuurgebieden in Duitsland

6. UNESCO-biosfeerreservaat Rhön

Een paradijs, een prachtig middelgebergte dat zich bevindt in het hartje van Duitsland, is de Rhön. De omgeving vult zich met wild en beeldschone routes langs fruitbomen en weilanden. Ben jij op zoek naar een relaxte of sportieve vakantie om afstand te nemen van alle dagelijkse stress en drukte? Dan is Rhön een echte aanrader. Wat zeker de moeite waard is, zijn de routes over de Hochrhöner en de wandelroutes langs de Groene Band en de Milseburg.

 

Wandelen is echter niet de enige sportactiviteit die je kunt uitoefenen in het reservaat. Vanuit de wereld komen zweefvliegers speciaal hierheen om te vliegen vanaf de Wasserkuppe. Dit is de hoogste berg van Hessen. De wateren van van Rhön geven kajakkers de mogelijkheid om zich in ruige stromingen en rivieren te storten. Naast de ideale omgeving om diverse sporten uit te oefenen, is dit gebied ook belangrijk geweest tijdens de Koude Oorlog. Bezoek de gedenkplaats ‘Point Alpha’ om nog wat cultuur en geschiedenis te proeven.

7. Nationaal park Jasmund

Het eiland Rügen mag zich met trots presenteren als een beeldschoon paradijs. Nationaal park Jasmund staat bekend als kleinste nationale park van Duitsland, maar is groot op het gebied van natuurlijke rijkdom. Denk je aan unieke landschappen, mooie kusten en een blauwe zee, dan denk je aan het eiland Jasmund. Deze veelzijdige natuur kun je op verschillende manieren bewonderen.

 

Een echte aanrader is de wandelroute ‘Nationalpark Jasmund’. Dit is een route van 8,5 kilometer waar je langs natuurlijke schoonheden komt, zoals groene bossen, heldere wateren en witte stranden. Ook hier is het een aanrader om de tijd te nemen voor een dagje cultuur. De regio biedt veel mogelijkheden om diverse musea of exposities te bezoeken.

Nationaal park Jasmund - natuurgebied in Duitsland
© Lookphotos, Günther Bayerl
Nationaal park Jasmund is een bijzonder natuurgebied in Duitsland

8. Natuurpark Hohes Venn – Eifel

Ben je op zoek naar een combinatie van cultuur en natuur? Dan is dit gebied dat grenst aan België een ideale omgeving. Kenmerkend aan Natuurpark Hohes Venn – Eifel zijn de bossen, rivieren en meren. De diversiteit op het gebied van natuur zorgt ervoor dat je je ogen uitkijkt. Zowel wandelend als fietsend kun je de natuur goed en rustig in je opnemen.

 

Wat de weilanden zo bijzonder maakt, zijn de bloeiende narcissen in de lente. Geschiedenis kun je in verschillende plaatsen terugvinden, namelijk in de grotten uit het stenen tijdperk of de bouwwerken van de Romeinen. Met meer dan 100 burchten, kastelen en kloosters valt er genoeg te zien in het natuurgebied. Cultuur en natuur komen hier samen en vullen elkaar aan.

9. Nationaal park Hainich

Dit mooie, beboste Werelderfgoed gebied is iets om je ogen naar uit te kijken. Zowel in de winter als in de lente en herfst laat de natuur in Nationaal park Hainich haar mooiste gezicht zien. Het is het grootste samenhangende gemengde loofbosgebied van Europa en ligt in Thüringen. In de winter kun je sleeënd de natuur ontdekken. Tijdens de lente en de herfst zijn er voldoende goed gemarkeerde wandelroutes af te leggen. De wandelpaden zijn geschikt voor verschillende type wandelaars. Of je nu een beginner bent of al jarenlange ervaring hebt.

 

Benieuwd hoe een bos er van bovenaf uitziet? In het nationale park Hainich kunnen bezoekers op 44 meter hoogte een prachtig uitzicht bewonderen. Dan kun je dus echt goed zien hoe een van de mooiste natuurgebieden in Duitsland eruit ziet.

10. Nationaal park Kellerwald-Edersee

Last but not least is Nationaal park Kellerwald – Edersee. In deze omgeving ligt alles wat je als sportieve vakantieganger nodig hebt voor een geslaagde vakantie binnen handbereik. Ieder jaar komt dit type vakantieganger hiernaartoe om te genieten van de veelzijdige natuur. Het Werelderfgoed gebied bevindt zich in het noorden van Hessen en behoort tot een van de populairste vakantiegebieden in Duitsland.

 

De Edersee, het blauwgroene heldere meer dat in het midden van het nationale park ligt, zorgt voor veel vermaak bij de zwemmers, zeilers en surfers. Dat is natuurlijk niet gek met een lengte van 27 kilometer. Het meer wordt omringd door meer dan 50 bergen die bedekt zijn met beuken. Voor wat extra spanning moet je het landschap dieper in gaan. Je ontdekt dan de wilde kant van het gebied. Ooievaars, spechten, wilde zwijnen en vleermuizen zul je hier vinden.

Nationaal park Kellerwald-Edersee in Duitsland
© GNTB, Francesco Carovillano
Nationaal park Kellerwald-Edersee behoort ook tot de mooiste natuurgebieden van Duitsland
Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.