Skip to navigation Skip to main content

Ontdek het mooie Ierland met een stedentrip naar Dublin

Dublin from above
© Unsplash

Wil je binnenkort weer eens op stedentrip, maar heb je geen zin in elke dag de drukte van de stad? Dan is een stedentrip naar Dublin in Ierland zeker een aanrader! Naast dat Dublin een erg gezellige en niet al te grote stad is, heeft Ierland een heel mooi landschap waar je kunt genieten van mooie uitzichten. In de avond zijn er een tal van kroegjes waar je veel verschillende soorten biertjes kan drinken en live naar Ierse muziek kunt luisteren. Meer over een stedentrip naar Dublin, lees je hier. 

Stedentrip naar Dublin: dichtbij en onwijs gezellig

Dublin ligt aan het oosten aan de kust van Ierland, je vliegt hier vanaf Amsterdam in zo’n 1 uur en een kwartier naar toe. Een stedentrip in Dublin is dus gemakkelijk en dichtbij! Vanaf het vliegveld ben je met de bus binnen een uurtje midden in het centrum van Dublin. Het centrum van Dublin bestaat eigenlijk een beetje uit twee delen die verbonden zijn met een brug. Aan de ene kant kun je vooral veel shoppen en aan de andere kant vind je het je bekende gebied The Temple Bar. Dit is een gebied met veel gezellige kroegen en muziek op straat. Wel is dit stuk erg toeristisch, dus als je de echte Ierse smaak wilt proeven kun je beter een stukje doorlopen en de drukte iets achter je laten. Nog belangrijker: de biertjes zijn iets verderop al snel de helft goedkoper. Veel mensen denken dat The Temple Bar maar één bar is, maar het is een heel gebied, een beetje vergelijkbaar met de Jordaan in Amsterdam.

The Temple Bar moet je zeker bezoeken tijdens je stedentrip naar Dublin
© Unsplash

Ontvlucht de drukte

Als je de drukte van de stad eventjes zat bent tijdens je stedentrip in Dublin, kun je gemakkelijk met de trein, bus of lopend de stad uit. Een echte aanrader is om met de trein naar Bray te reizen. Hiervoor zit je ongeveer 45 minuten in de trein, maar dit alleen al is al heel leuk, omdat deze DART trein helemaal langs de kust van Ierland rijdt. Je merkt hier als snel dat er bijna geen toeristen meer zijn.

Kliffen naar Greystone

Eenmaal aangekomen in Bray, kun je beginnen aan een mooie looproute langs de kliffen naar Greystone. Dit is een tocht van ongeveer 7,5 kilometer. Onderweg kom je veel mooie plekjes tegen met een geweldig uitzicht, waar verder niemand te bekennen is. Het eindpunt Greystone is al helemaal een oase van rust. Zowel weinig toeristen als lokale mensen. Wel is het een knus en gezellig dorpje dat erg leuk is om te zien en een biertje te drinken. Die heb je dan ook wel verdiend na deze tocht.  Je kunt er voor kiezen om weer terug te gaan lopen, maar de trein pakken is ook een optie.

Kliffen naar Greystone bij Howth in Dublin
© Unsplash

Ga de zee op 

Dublin ligt gelijk aan de zee, dus het is leuk om het mooie kustgebergte van Ierland vanaf het water te bekijken. Een aanrader is zeker om met de boot naar het vissersplaatsje Howth te gaan. Er zijn een paar boten die hierheen vertrekken. Je zit hiervoor wel bijna twee uur op de boot met de meeste dagen van het jaar hoge golfen, maar wat is er mooier dan de ruwe Ierse zee te beleven?

Doen tijdens je stedentrip in Dublin: vis eten

Eenmaal aangekomen merk je direct dat je in een echt vissersplaatsje bent, met veel vissersboten en typische huisjes aan de pier, leuke vuurtorens. Als je toch in dit vissersplaatsje bent moet je natuurlijk wel in een van de leuke restaurantjes een visje eten. Die zijn heel vers en heerlijk! De mensen die hier werken zijn heel aardig en lekker zichzelf, zoals eigenlijk alle Ieren zijn.

Ga de pub in en geniet van Ierse muziek

Vanaf het dorpje Howth kun je ook weer de trein terug pakken naar Dublin. Hierbij zie je ook nog een ander stuk kust vanuit de trein. De trein kost hier trouwens bijna niets, dus een handige manier om Ierland te ontdekken. Een tip voor je stedentrip naar Dublin: zoek een echte Ierse pub uit net buiten het centrum. Veelal wordt hier nog traditionele Ierse muziek live gespeeld. Heel mooi om te zien met hoeveel passie de muzikanten de verschillende instrumenten bespelen en het geluid wat eruit komt is ook nog erg leuk om naar te luisteren of om op te dansen. Wat je zeker moet doen is locals te vragen om je de Ierse dans te leren. Met een beetje ritme gevoel heb je dit binnen een kwartiertje onder de knie en dan kun je helemaal losgaan.

Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.