Skip to navigation Skip to main content

De beste wijnstreken om te bezoeken tijdens een vakantie

Wine South Africa

Een zomervakantie kiezen kan soms lastig zijn. Wat wil je zien, doen en waar wil je van kunnen genieten? De meesten neigen naar een vakantie in de zon of een vakantie vol sportieve activiteiten. Maar wat als je deze zaken kan combineren met iets dat een grote hobby van velen is, namelijk wijn drinken. Wijnliefhebbers opgelet: dit zijn de beste wijnstreken om te bezoeken tijdens een vakantie.

Geniet van wijn op vakantie in de beste wijnstreken

Laat je smaakpapillen verwennen, geniet van de zon, verblijf in een mooie omgeving en verken de natuur op een sportieve manier. Dit kan allemaal in de beste wijnstreken om te bezoeken tijdens een vakantie. Van Frankrijk en Italië tot Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten van Amerika, bijna ieder land is een groot liefhebber van wijn. Ben jij een fan van rode, witte of rosé wijnen? Bezoek dan een van deze plekken!

1.  Bordeaux in Frankrijk

Frankrijk is het land van de wijnen. Het liefst drinkt men hier bij iedere maaltijd er een flesje van leeg. Dat is ook niet heel vreemd als je de smaken van deze door druiven gemaakte drankjes proeft. Bordeaux is een van de beste bestemmingen om te genieten van wijnen in Frankrijk. De wijngaarden stralen een rustieke sfeer uit en staan bekend om de soorten druiven die gebruikt worden: Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec en Petit Verdot. Deze Franse wijnen zijn van topkwaliteit. Fiets of wandel door de wijngaarden en laat je bij iedere soort druif weer verrassen door de fijne smaken.

 

Buiten de wijngaarden is er nog veel meer te doen in Bordeaux en haar regio Aquitaine. De regio heeft namelijk fijne badplaatsen waar toeristen graag komen voor de zon. Verder staat Frankrijk bekend om haar culturele rijkdom en kunst. Dit tref je tevens in en rondom Bordeaux.

Bordeaux is een van de beste wijnstreken ter wereld.
© Unsplash

2. Rhône-vallei in Frankrijk

In de Rhône-vallei worden heerlijke wijnen geproduceerd. Je treft hier vooral druiven die voor de rosé wijnen gebruikt worden. Ook bij deze wijnbestemming geldt dat er een fijne en rustige sfeer hangt. De Rhône-Vallei staat bekend om de Chateauneuf du Pape wijnen. Buiten de wijngaarden verkennen is er nog meer te doen in de regio. Bezoek bijvoorbeeld de stad Avignon en de Romeinse stad Orange. Bezichtig de kastelen, maar geniet bovenal van de wijnen, de zon en de ontspanning.

3. Toscane in Italië

Toscane is een regio waar de Italiaanse bevolking heerlijke wijnen weet te produceren. Wie denkt aan Italiaanse wijnen, denkt vaak al snel aan Toscane. De middeleeuwse plaatsjes en glooiende landschappen genieten een wereldwijde bekendheid en menig vakantieganger maakt dan ook graag een rondreisje door deze prachtige regio. Proef de smaken van Montalcino, Montepulciano of Chianti tijdens een romantisch diner of een wijnproeverij.

 

Toscane is met haar mooie landschapen en historische elementen een van de populairste regio’s in Italië. Maak een combinatie tussen historisch verkennen, Bourgondisch genieten en als echte vakantieganger tot rust komen. Toscane heeft een interessante geschiedenis en tijdens je reis door een van de beste wijnstreken om te bezoeken tijdens een vakantie zie je dit in veel elementen terug.

 

Lees ook

Toscane is een van de beste wijnstreken ter wereld
© Unsplash, Reuben Teo

4. Piemonte in Italië

Net als Toscane is ook Piemonte een gewilde vakantiebestemming in Italië. Piemonte ligt aan de grens van Frankrijk en Zwitserland. De naam van de regio betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’. In het heuvelachtige landschap bevinden zich kilometerslange wijngaarden. Proef de Asti Spumante, een wijn met bubbels en geniet van andere wijnsoorten tijdens een heerlijk diner of een wijnproeverij. Piemonte is de juiste vakantiebestemming voor culinaire genieters en daarmee zeker een van de beste wijnstreken om te bezoeken tijdens een vakantie.

Piemonte valt onder de beste wijnstreken.
© Unsplash, Johnny Africa

5. Douro in Portugal

De Portugese bevolking heeft de kennis over een techniek die rode wijnen van topkwaliteit produceert. Douro is niet alleen bekend om haar heerlijke wijnen, maar ook om de port en de omgeving. De vallei laat het pure van Portugal zien en proeven. Maak een reis door de wijngaarden, bezoek de historische plaatsjes en verken de veelzijdige natuur op een sportieve manier.

6. Mendoza in Argentinië

Mendoza is zeker een van de beste wijnstreken om te bezoeken tijdens een vakantie. Hier tref je rustieke wijngaarden tussen de ruige natuur van het Andesgebergte. Waar je je smaakpapillen mee moet verwennen? De Malbec wijnen. Dit is een wijn die de afgelopen jaren een stijging populariteit meemaakt. Breng tijdens je vakantie in het Andesgebergte een bezoek aan de historische steden en laat de sportieve kant van jezelf zien in deze veelzijdige omgeving.

 

Mendoza is de grootste wijnstreek van het land en dus is het niet lastig om jezelf te trakteren op een heerlijke flesje wijn. In Argentinië worden wijngaarden bodega’s genoemd. Iedere ‘bodega’ heeft iets speciaals, dus zorg ervoor dat je meerdere een bezoek brengt.

Mendoza in Argentinië is een bekende wijnstreek
© Unsplash, Matt Broch

7. Napa Valley in Californië, de Verenigde Staten van Amerika

De Napa Vallei ligt in Californië op zo’n 100 kilometer afstand van San Francisco. Het is een redelijk nieuwe wijnregio en de Amerikaanse bevolking is er dol op. Volgens hen tref je hier de lekkerste, beste wijnen van het land. De wijngaarden zijn voor echte wijnliefhebbers iets om van te genieten, maar in Amerika is natuurlijk veel meer te beleven, te doen en te zien. Proef de smaken van Cabernet en Chardonnay, maar ga vervolgens op stap om nog meer van het land te verkennen.

Voor een van de beste wijnstreken ter wereld moet je naar Amerika afreizen.
© Unsplash, Sebastien Gabriel

8. Willamette Valley in Oregon, de Verenigde Staten van Amerika

De Willamette Valley in Oregon is een plek waar een grote diversiteit aan soorten wijngaarden gevestigd is. Zo kun je hier genieten van heerlijke Pinot Noir wijnen, maar ook van Chardonnay wijnen, Pinot Gris wijnen en Riesling wijnen. De wijngaarden in de Willamette Valley in Oregon zijn heel anders dan de Italiaanse of Franse wijngaarden en dat maakt het interessant om te verkennen. Ontdek welke technieken in deze vallei gebruikt worden en proef het verschil in smaken.

9. Stellenbosch, Zuid-Afrika

Een van de belangrijkste wijngebieden van Zuid-Afrika, en zeker ook een van beste wijnstreken ter wereld, is Stellenbosch. Deze streek ligt net buiten Kaapstad en schittert met prachtige uitgestrekte wijngaarden en oude wine estates. Je kunt hier allerlei leuke wijnproeverijen doen, zoals bij Spier Wine Farm, dat ooit door de Nederlanders in 1692 gesticht is en een lange geschiedenis kent. Al heel snel kwamen de Nederlanders erachter dat de grond hier ontzettend vruchtbaar is en zodoende ontstonden er vele wijnranken. Die schetsen nu een prachtig beeld en leveren de lekkerste wijnen op, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Shiraz, Pinotage, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Spier Wine Farm Stellenbosch

10. Hawkes Bay en Marlborough in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een prachtig land en misschien vallen de wijngaarden een beetje in het niet als je kijkt naar andere natuurspektakels in het land. Als echte wijnliefhebbers is een bezoek aan Hawkes Bay en Marlborough echter geen moment saai. Nieuw-Zeeland beschikt over een aantal goede wijngaarden. De wijngaarden van Hawkes Bay bevinden zich op het noordelijke eiland en de Marlborough op het zuidelijke eiland. Reis af naar dit indrukwekkende land en neem als echte wijnliefhebber de tijd om ook in Nieuw-Zeeland meer te leren over de technieken, de smaken en de schoonheid van dit heerlijke drankje.