Skip to navigation Skip to main content
Table Mountain & Lions Head

Een van de meest indrukwekkende steden ter wereld, als je het mij vraagt, is Kaapstad. Er is zo ongelooflijk veel te doen, te zien en te beleven is deze Zuid-Afrikaanse parel! Van spectaculaire uitzichten op een van de meest iconische bergen ter wereld en het proeven van de unieke cultuur, tot het leren over de Nederlandse afdruk die hier is achtergelaten en het bewonderen van wilde pinguïns en meer. Wat te doen in Kaapstad, te zien en te beleven in deze geweldige stad? In dit blog praten we je bij over The Mother City!

Verliefd op the Mother City, Kaapstad

Wie in Kaapstad is geweest, is verliefd geworden. Misschien op de fijne, warme cultuur, misschien op de Tafelberg, misschien op de craftmarkten en wijngaarden en misschien wel op allemaal. Het Zuid-Afrikaanse Kaapstad is een unieke bestemming in de wereld. Gelegen in de Western Cape, de West-Kaap, kun je vanuit hier allerlei kanten op trekken. Zo kun je de beroemde Garden Route starten en een safari maken, omliggende dorpen en steden ontdekken zoals Hermanus en Wildernis en de indrukwekkende natuur verkennen, zoals grotten en gebergte. Maar ook in en rondom de stad zelf is van alles te doen. Proef Zuid-Afrikaanse wijnen in Stellenbosch en Constantia, geniet aan Camps Bay en beklim de Tafelberg. Wat te doen in Kaapstad? Het lijstje is eindeloos!

Table Mountain, een van de meest iconische bergen ter wereld

Niet te missen tijdens je vakantie in Kaapstad is de Tafelberg, oftewel Table Mountain. Deze berg heeft zijn naam te danken aan de vorm van, jawel, een tafel. De vlakke bovenkant maakt deze berg uniek en bijna overal in de stad heb je zicht op dit prachtige tafereel. Je kunt boven op de Tafelberg staan (Nationaal Park Tafelberg) door een kabelbaan omhoog te nemen, of erheen te hiken, bijvoorbeeld via Platteklip Gorge. Een bijzonder punt om de Tafelberg te bewonderen is vanaf Blouberg strand. Vanaf dit strand lijkt het alsof de berg bijna losstaat, terwijl de Table Mountain daadwerkelijk midden in de stad omhoog rijst. 

Zicht op de Tafelberg vanaf Blouberg
Het zicht op de Tafelberg vanaf Bloubergstrand is fenomenaal

Boulders Beach & Cape Point

Een must-do tijdens je vakantie naar Kaapstad is het bezoeken van Boulders Beach en Cape Point. Deze twee plekken kun je goed met elkaar combineren, want het ligt praktisch bij elkaar.

 

Cape Point

Cape Point is beter bekend als Kaap de Goede Hoop, of in het Afrikaans 'Kaap die Goeie Hoop'. Je rijdt er met de auto in, waarbij je tijdens de weg ernaartoe al je ogen uitkijkt. Struisvogels, bavianen (let op, ze zijn gevaarlijk!), dassies, elanden en antilopes kun je zomaar spotten. Aangekomen bij het eindpunt, kun je een wandeling naar de top maken die enorm spectaculair is vanwege de uitzichten. Ook een foto bij het bordje 'the most southwestern point of the African continent', mag natuurlijk niet ontbreken.

Uitzichten Cape Point
De uitzichten tijdens de wandeling omhoog naar Cape Point zijn spectaculair!
Struisvogels in Cape Point Nature Reserve Kaapstad
Tijdens de rit door Cape Point Nature Reserve kun je onder andere struisvogels tegenkomen.

Boulders Beach

Onderweg naar Cape Point kom je langs Boulders Beach, en ik kan je vertellen: daar wil je naartoe! Op deze prachtige plek lopen honderden wilde pinguïns. Op het strand, in het water, in het groen... Je kunt er via wandelpaden ontzettend dicht bij komen om ze te bewonderen. Ook de weg ernaartoe vanuit Kaapstad is schitterend. Boulders Beach ligt bij Simon's Town, een typisch surfdorp, maar ook Muizenberg, False Bay en Kalk Bay passeer je en dat zijn stuk voor stuk leuke dorpjes om even een stop te maken tijdens je rit naar Boulders Beach en Cape Point.

Boulders Beach in de buurt van Kaapstad
Boulders Beach telt honderden wilde pinguins!

Wijnproeven in Kaapstad

Als je aan Zuid-Afrika denkt, denk je waarschijnlijk ook aan wijn. Veel wijnen komen uit dit prachtige land en rondom Kaapstad zijn er talloze wijngaarden en -huizen. Namen als Stellenbosch, Franschhoek en Constantia komen je misschien wel bekend voor, ze horen bij de mooiste wine estates in Kaapstad. Eagle's Nest is een prachtig wijnhuis in Constantia, waar je gezellig kunt proeven van heerlijke wijnen uit de vallei.

Een andere tip is de Spier Wine Farm in Stellenbosch, een stad naast Kaapstad, waar je een wijnproeverij kunt doen in combinatie met bijpassende chocolade. Het is een van de oudste wijnboerderijen (uit 1692!) die ontstaan is door Nederlandse kolonisten en kent een bijzonder verhaal. Er is naast het proeven van wijn hier nog meer te doen, zoals de Eagle Encounters, waar je roofvogels kunt bewonderen.

Spier Wine Tasting is een van de oudste wijnboerderijen in de Kaap
Een wijnproeverij bij de Spier Wine Farm is een unieke ervaring!

Rijd over de Chapman's Peak

De Chapman's Peak Drive is misschien wel een van de mooiste ritten van Zuid-Afrika. De berg ligt tussen Houtbaai en Noordhoek en een rit over de weg die over deze peak loopt, is waanzinnig. Het is een korte route van ongeveer 15 km en 114 bochten, gelegen op ongeveer een halfuurtje van de stad, en een grote aanrader is om dat te doen bij schemering. De uitzichten die je dan voorgeschoteld krijgt zijn adembenemend. Je kunt de drive in een half uur maken, maar met alle stops die je wilt doen kun je er rustig een paar uur voor uittrekken. Zowel Noordhoek als Houtbaai zijn tevens de moeite waard. 

 

Tip:  Op vrijdagen vindt de Bay Harbour Market plaats in een oude fabriek in Houtbaai. Een geweldige markt met allerlei handgemaakte souvenirs en sieraden, bijzondere must haves zoals wandaccessoires, kaarshouders en andere accessoires met typische Zuid-Afrikaanse details, lekker eten, muziek en kleding. De sfeer is enorm gezellig, de markt trekt niet voor niets wekelijks duizenden bezoekers. 

Een van de vele uitzichten tijdens de Chapman's Peak Drive in Kaapstad
Een van de vele uitzichten tijdens de Chapman's Peak Drive
Chapman's Peak Drive tijdens zonsondergang
Nee, dit is geen filter, dit is de gouden gloed die de uitzichten krijgen tijdens het doen van Chapman's Peak Drive met zonsondergang!

Camps Bay, luxe wijk van Kaapstad

Een beetje luxe tijdens je vakantie in Kaapstad? Bezoek Camps Bay! Deze wijk schittert met luxueuze villa's die uitzicht bieden op het hagelwitte zandstrand. Er zijn veel trendy restaurants, mooie cocktailbars en terrassen waar je van het uitzicht op de baai kunt genieten. Je kunt je handdoek uitrollen op het strand, en genieten van de zon en het uitzicht op Lion's Head en de Twaalf Apostelen.

Camps Bay is een luxe wijk in Kaapstad met een prachtig strand en trendy restaurants.
Camps Bay is een luxe wijk in Kaapstad met een prachtig strand en trendy restaurants.

Een stukje Nederlandse geschiedenis...

Kaapstad, Cape Town, is door de Nederlandse koopman Jan van Riebeeck in 1652 ingericht als handelspost waarbij overeenkomsten zijn gemaakt met de bevolkingsgroep die daar toen woonde (de Khoikhoi). Een van de mogelijke redenen waarom Kaapstad 'the Mother City' wordt genoemd, is omdat een groot deel van de civilisatie van het land hier destijds ontstaan is. En zoals je merkt tijdens je vakantie, stamt een groot deel van de huidige Zuid-Afrikaanse cultuur af van de Nederlanders, zoals de Afrikaanse taal en biltong.

 

De bewogen (Nederlandse) geschiedenis van Kaapstad is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn en des te meer reden om daar wat meer over te leren tijdens je vakantie in Kaapstad. Dat kun je doen door een kijkje te nemen in Kasteel de Goede Hoop, dat midden in de stad ligt. In het fort vind je alles over de tijd van de VOC en meer. 

Kasteel de Goede Hoop ligt midden in de stad en is absoluut de moeite van een bezoek waard.
Kasteel de Goede Hoop ligt midden in de stad en is absoluut de moeite van een bezoek waard.

Praktische info voor je vakantie in Kaapstad

Wil jij op vakantie naar Kaapstad? Onderstaande info is handig ter voorbereiding op deze trip van je dromen.

  • Het is ongeveer 11 uur vliegen naar Kaapstad. KLM biedt directe vluchten van Amsterdam naar Kaapstad aan.
  • De zomer- en winterperiode is precies tegenovergesteld als in Nederland. Van november tot en met maart is het zomer, de wintermaanden zijn van mei tot en met augustus.
  • Er wordt betaald met de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR).
  • Verwacht geen strandvakantie in Kaapstad. De temperatuur van het zeewater is hier erg koud, en bovendien is het favoriet gebied voor de grote witte haai. Niet heel fijn!
  • Vermijd de townships (met name Mitchell's Plain en Gugulethu) en ga niet op een township tour. Dit is niet veilig, zeker niet als toerist. 
  • Rijd je zelf rond in een huurauto, zorg dan dat er niks in het zicht ligt, zoals mobiele telefoons. 
Marlous

Over Marlous

Marlous is tijdens haar vakantie al bezig met waar en wanneer haar volgende reis plaats gaat vinden. Ze heeft ontzettend veel bestemmingen mogen ontdekken, maar tijdens het afvinken wordt haar bucket list alleen maar langer. De vraag wat de mooiste bestemming ter wereld is, vindt ze onmogelijk te beantwoorden. De wereld is geweldig!