Skip to navigation Skip to main content

Musea in Noord-Holland: ontdek hier meer dan 100 musea

Rijksmuseum
© Unsplash

Ontdek alle musea in Noord-Holland! Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis, levendige cultuur en een mooie natuur. In Noord-Holland vind je alles. Van bruisende straten in Amsterdam tot uitgestrekte polders en landschappen en natuurlijk bossen, duinen, stranden en de Noordzee. Noord-Holland herbergt een schat aan musea die het rijke erfgoed van de regio belichten. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, wetenschap of cultuur, er is voor elk wat wils aan musea in Noord-Holland.

Alle musea in Noord-Holland

Hier lees je over meer dan 100 musea in Noord-Holland, variërend van kunstmusea of musea over geschiedenis, wetenschap of cultuur. Ga op ontdekkingstocht en laat je verrassen door de culturele schatten in de musea van Noord-Holland! Welke musea wekken jouw interesse?

 

Ga direct naar:

Rijksmuseum is een van de bekendste musea van Amsterdam en Noord-Holland
© Pixabay
Rijksmuseum Amsterdam

Musea in Amsterdam

Amsterdam is als bruisende hoofdstad van Noord-Holland een epicentrum van kunst, cultuur en architectonische pracht. Amsterdam heeft veel musea voor jong en oud: 

 • Rijksmuseum, Amsterdam Het Rijksmuseum, gelegen aan het grote Museumplein, is een ware schatkamer van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Met een collectie die teruggaat tot de Middeleeuwen, biedt het museum een meeslepende reis door de Nederlandse cultuur. In het Rijksmuseum zijn meesterwerken te zien van onder andere Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Hals. Bekijk hier uiteraard ook de bekende en wereldberoemde schilderijen De Nachtwacht en Het melkmeisje. 
 • Van Gogh Museum, Amsterdam Stap binnen in de kleurrijke wereld van Vincent van Gogh in het gelijknamige museum. Hier worden enkele van de meest iconische werken van de Nederlandse meester tentoongesteld, waaronder De Sterrennacht en Zonnebloemen. Ontdek de inspiratie achter zijn kunst en leer meer over het leven van deze visionaire schilder. 
 • Anne Frank Huis, Amsterdam Een plek doordrenkt van geschiedenis en menselijkheid, het Anne Frank Huis biedt een aangrijpende blik op het leven van Anne Frank en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wandel door de kamers waar Anne Frank met haar Joodse familie ondergedoken zaten en laat je inspireren door haar bijzondere dagboek. 
 • Rembrandthuis, Amsterdam: Het voormalige huis van de beroemde Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn, is omgetoverd in een museum dat zijn leven, zijn kunst en zijn tijd belicht. Bezoekers kunnen zijn studio, etsen en schilderijen bekijken. 
Nemo is een heel leuk kindermuseum en wetenschapsmuseum in Amsterdam
© Pixabay
NEMO Science Museum Amsterdam
 • NEMO Science Museum, Amsterdam: NEMO is een interactief museum dat zich richt op wetenschap en technologie. Het museum is erg leuk voor kinderen omdat ze hier actief met hun handen mogen experimenteren en ontdekken. Voor kleuters is NEMO al een super leuk museum, maar de experimenten en proefjes zijn vooral interessant vanaf 6-jarige leeftijd. Erg leuk museum in Noord-Holland om met kinderen te bezoeken. 
 • H’ART Museum, Amsterdam: Dit wereldkunstmuseum toont beroemde kunstwerken en verhalen van over de hele wereld. H’ART Museum heette voorheen Hermitage Amsterdam en was een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg in Rusland. Sinds 2023 is de naam veranderd naar H’ART Museum en heeft het nieuwe museum relaties met andere buitenlandse musea: Centre Pompidou in Parijs, het British Museum in Londen en het Smithsonian American Art Museum in Washington. In het gebouw van H’Art is ook het Museum van de Geest gevestigd. 
 • Wereldmuseum, Amsterdam: Het Wereldmuseum Tropenmuseum belicht de culturele diversiteit in de wereld, met tentoonstellingen over volkenkunde, etnografie, kunst en cultuurgeschiedenis. Voorheen heette het museum het Tropenmuseum. Sinds 2023 zijn Tropenmuseum Amsterdam, Afrika Museum in Berg en Dal, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum Rotterdam samengegaan onder de naam Wereldmuseum. Het museum in Berg en Dal is gesloten, maar het Wereldmuseum is op de drie overige locaties te bezoeken. 
 • Amsterdam Museum, Amsterdam: Dit museum vertelt het verhaal van de geschiedenis, cultuur en ontwikkeling van Amsterdam, vanaf de Middeleeuwen tot heden. 
 • Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam: Dit museum is gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en design, met een uitgebreide collectie van onder andere schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie en toegepaste kunst. 
 • Scheepvaartmuseum, Amsterdam: Dit museum richt zich op de maritieme geschiedenis van Nederland, met tentoonstellingen over scheepvaart, navigatie, cartografie en maritieme kunst. De twee afgemeerde schepen aan de steiger van het Scheepvaartmuseum zijn ook te bezoeken: een authentiek stoomschip en een replica van een VOC-schip. 
In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam leer je alles over de maritieme geschiedenis van Nederland
© Unsplash
Scheepvaartmuseum Amsterdam
 • Joods Museum + Junior, Amsterdam: Dit museum vertelt de geschiedenis over de Joodse bevolking in Nederland, met tentoonstellingen over de Joodse cultuur, religie, tradities en de Holocaust. In het Joods Museum bevindt zich ook het Joods Museum Junior, voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Dit is een interactief museum over de Joodse familie Hollander waar kinderen alles mogen aanraken. 
 • Nationaal Holocaustmuseum, Amsterdam: Hier staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Over de geschiedenis van de Joden en de vele slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. 
 • Museum Van Loon, Amsterdam: Dit museum is gevestigd in een 17e-eeuws grachtenpand en toont het leven van de rijke regentenfamilie Van Loon door de eeuwen heen, met antiek meubilair, kunstwerken, tuin en koetshuis. 
 • Body Worlds, Amsterdam: Een boeiende, educatieve tentoonstelling over het menselijk lichaam.
 • Diamant Museum, Amsterdam: Alles over de geschiedenis van diamanten en sieraden. 
 • FOAM Fotografiemuseum Amsterdam: FOAM is gewijd aan fotografie in al zijn vormen, met tentoonstellingen van zowel gevestigde als opkomende fotografen, evenals educatieve programma's en workshops. 
 • Verzetsmuseum Amsterdam: Het Verzetsmuseum brengt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland naar voren, met meer dan 100 persoonlijke verhalen van gewone mensen die voor moeilijke keuzes stonden in extreme omstandigheden. Onderdeel van het museum is een speciaal kindermuseum, het Verzetsmuseum Junior. 
In Amsterdam in Noord-Holland zijn een paar musea over Joden, de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog
© Pixabay
 • Embassy of the Free Mind, Amsterdam: Een museumbibliotheek en een platform voor het vrije denken.
 • Luther Museum, Amsterdam: Het museum laat het verhaal zien van de lutheranen in Amsterdam en in Nederland.
 • Grachtenmuseum Amsterdam: Dit museum biedt inzicht in de geschiedenis, architectuur en cultuur van de 17e-eeuwse grachtengordel van Amsterdam, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, via interactieve tentoonstellingen en multimedia. 
 • Ons' Lieve Heer op Solder, Amsterdam: Dit museum is een voormalige schuilkerk in het centrum van Amsterdam. Het bevindt zich in een voormalige 17e-eeuwse koopmanswoning en toont een verborgen katholieke kerk die tijdens de 17e eeuw in het geheim werd gebruikt, toen katholieke erediensten verboden waren. 
 • Allard Pierson Museum, Amsterdam: Dit archeologisch museum is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en herbergt een uitgebreide collectie van archeologische vondsten uit verschillende delen van de wereld. 
 • EYE Filmmuseum, Amsterdam: Dit museum is gewijd aan de kunst en geschiedenis van film, met tentoonstellingen over cinematografie, filmgeschiedenis en speciale vertoningen van zowel klassieke als hedendaagse films. Voor gezinnen met kinderen zijn er toegankelijke familievoorstellingen, workshops en draaien er bijzondere films in hun eigen bioscoop. 
 • Madame Tussauds, Amsterdam: Een museum met wassen beelden van wereldberoemde personen.
Madame Tussauds is een populair museum in Amsterdam Noord-Holland met wassen beelden
© Pixabay
Madame Tussauds Amsterdam
 • Museum Willet-Holthuysen, Amsterdam: Gevestigd in een prachtig 17e-eeuws grachtenpand, biedt dit museum een kijkje in het leven van een welgestelde Amsterdamse familie in de 18e en 19e eeuw, met een indrukwekkende collectie kunst, meubels en decoratieve objecten. 
 • Museum Het Schip, Amsterdam: Dit museum richt zich op de Amsterdamse School, een architectuurstroming uit het begin van de 20e eeuw, met tentoonstellingen over sociale woningbouw, design en stedenbouw. 
 • Huis Marseille, Amsterdam: Dit is het eerste fotografiemuseum van Amsterdam, gevestigd in een prachtig 17e-eeuws grachtenpand, met tentoonstellingen van internationale fotografen en fotografische kunstwerken. 
 • Stadsarchief Amsterdam: Alles over de geschiedenis van Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel en Diemen. 
 • Artis-Groote Museum, Amsterdam: Een wetenschappelijk museum in dierentuin Artis over hoe alles in de wereld met elkaar in verbinding staat. Mensen planten, dieren, microben. Je zintuigen en emoties worden geprikkeld. 
 • Artis-Micropia museum, Amsterdam: Ook in dierentuin Artis is het Micropia museum, over micro-organismen en microben, zoals schimmles, gisten, algen, bacteriën, archaea, virussen en mirodiertjes. Zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. 
 • De Hollandsche Manege, Amsterdam: Een levend paardenmuseum over de oudste rijschool van Nederland. Van rijschool tot dressuur en paardrijkunst en –kleding. 
 • Fashion for Good Museum, Amsterdam: Een interactief museum over kleding en de mode-industrie. 
 • Moco Museum, Amsterdam: Het Moco Museum is gevestigd in een Villa tegenover het Museumplein. Het museum biedt veel moderne, hedendaagse straatkunst en trekt veel jong publiek. Na afloop loop je door een Digital Immersive Art-tentoonstelling met allerlei verschillende ruimtes met lichten en lasers. Op Instagram en TikTok zijn veel posts hiervan te zien.
Moderne kunst in Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam
Digital Immersive Art-tentoonstelling in Moco museum Amsterdam
Digital Immersive Art expositie in Moco museum Amsterdam

Meer digitale immersieve kunsttentoonstellingen in Noord-Holland 

We sloten de lijst met musea in Amsterdam af met het Moco Museum, dat ook een digitale immersieve kunsttentoonstelling biedt. Hierbij worden bijvoorbeeld schilderijen geprojecteerd waarbij het lijkt alsof je zelf helemaal onderdeel bent van het schilderij omdat je er middenin staat en de grote projecties om je heen constant bewegen en veranderen. NXT Museum is het eerste het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst. Met grote digitale kunstinstallaties, geluid, licht en beweging worden al je zintuigen geprikkeld. Meer voorbeelden van deze musea in Noord-Holland zijn: 

 • NXT Museum in Amsterdam
 • Fabrique des Lumières in Amsterdam 
 • Vincent meets Rembrandt in Amsterdam 
 • Da Vinci Genius in Amsterdam
Da Vinci Genius is een museum met een immersieve kunsttentoonstelling in Amsterdam
Da Vinci Genius Amsterdam

Social media musea in Amsterdam 

Of Social media musea in het rijtje van musea horen is een twijfelgeval. Toch zijn deze Instagrammusea niet meer weg te denken. Bezoekers lopen van de ene experience playground kamer naar de volgende playroom en elke kamer is ondergedompeld in een bepaald thema. Deze musea lenen zich ervoor om in de setting van de playground leuke foto’s te maken en die op Instagram en TikTok te posten. Het is ook leuk om er met kinderen heen te gaan. Voorbeelden van Instagram musea in Noord-Holland zijn: 

 • WONDR Experience in Amsterdam
 • The Upside Down in Amsterdam 
 • Ripley's Believe It or Not! in Amsterdam
Amsterdam kent ook social media musea zoals The Upside Down in Noord-Holland
The Upside Down Amsterdam

Andere musea in Amsterdam

Daarnaast zijn er nog andere type musea in Amsterdam, waar Amsterdam bij toeristen bekend om staat, zoals:

 • Amsterdam Pipe Museum
 • Cannabis Museum Amsterdam
 • Amsterdam Cheese Museum
 • Sexmuseum
 • Hash Marihuana & Hemp Museum Amsterdam en Hemp Gallery
 • Street Art Museum
 • STRAAT Museum

 

 

Ook moderne street art kunst met graffiti zie je in Amsterdamse musea
© Unsplash
STRAAT Museum Amsterdam

Andere musea in Noord-Holland 

De lijst met musea in Noord-Holland is eindeloos. Ga op ontdekkingstocht en laat je verrassen door de culturele schatten van Noord-Holland! 

Alle musea in Noord-Holland en musea in Amsterdam
© Pixabay
Rijksmuseum Amsterdam

Musea in Noord-Holland rondom Amsterdam 

 • Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen: In het Cobra Museum staat kunst en het gedachtegoed van de Cobra-beweging centraal. Direct en spontaan schilderen met veel fantasie en kleur zonder regels van de kunstacademie is kenmerkend voor Cobrakunst. Net als bij kinderen, daarom is het ook een leuk museum voor kinderen.  
 • Museum JAN, Amstelveen: Een museum van Jan van der Togt, vol moderne kunst, beeldende kunst en glaskunst. 
 • Museum Weesp, Weesp: Een museum met een collectie en expositie over de stad Weesp, het eerste porselein van Nederland en over de voormalige chocoladefabriek Van Houten. 
 • Historisch Museum Haarlemmermeer, Hoofddorp: Een overdekt openluchtmuseum over de dynamische geschiedenis van Haarlemmermeer. 
 • Flower Art Museum, Aalsmeer: Liefhebbers van bloemen en planten kunnen hun hart ophalen in dit bloemenmuseum met daktuin, in de buurt van FloraHolland bloemenveiling in Aalsmeer.
Van Gogh museum is een van de bekendste musea van Noord-Holland
© Unsplash
Van Gogh museum Amsterdam

Musea in Zaanstreek Waterland 

Breng zeker een bezoek aan de Zaanse Schans als je in Noord-Holland bent. Hier worden verschillende ambachten gedemonstreerd in kleinschalige musea. 

 • Zaans Museum, Zaandam Duik in de fascinerende geschiedenis van de Zaanstreek in het Zaans Museum. Van de bloeiende handel in de Gouden Eeuw tot de industriële revolutie, dit museum belicht de unieke cultuur en ambachten van de regio. Verken traditionele houten huizen, bewonder ambachtelijke kunstwerken en ontdek de invloed van de Zaanse industrie op de wereldwijde handel. Het Zaans Museum is te vinden bij de De Zaanse Schans. In dit unieke dorpje waan je je in 1850, met oude houten huisjes, schuren, werkplaatsen en molens. De Hollandse ambachten komen hier volop aan bod. Bekijk hier molens en huisjes van binnen. In de Zaanse Schans zijn verschillende kleinere musea te vinden, zoals Zaanse Tijd, Bakkerijmuseum en Molenmuseum. 
 • Marker Museum, Marken: In zes traditionele rookhuisjes wordt de geschiedenis over Marken verteld met wisselende exposities en klederdracht. 
 • Edams Museum, Edam: Hier krijg je een goed beeld van hoe een koopman in de 16e eeuw leefde. 
 • Volendams Museum, Volendam: Duik in de geschiedenis van het Noord-Hollandse vissersdorp Volendam met levensechte dagelijkse bezigheden van vroeger. 
 • Palingsound Museum, Volendam: Combineer de twee belangrijkste ingrediënten uit Volendam en je hebt het Palingsound Museum. In het paviljoen Smit-Bokkum, waar de bekendste paling vandaan komt, leer je meer over Nederlandse muziek van Nederlands bekendste zangers uit Volendam.
 • Waterlandsmuseum De Speeltoren, Monnickendam: Hier leer je meer over de historie van Waterland en haar dorpen. Beleef het verhaal over het verband tussen mens, land en water. In de juniorzaal kunnen kinderen vanaf 4 jaar speels en actief van alles ontdekken.
 • Purmerends Museum, Purmerend: In het voormalige stadhuis wordt de geschiedenis van Purmerend verteld. 
De Zaanse Schans is een uniek dorpje in Noord-Holland met verschillende ambachtsmusea
© Unsplash
Zaanse Schans

Musea in Haarlem en omgeving 

Er zijn verschillende musea in de Noord-Hollandse stad Haarlem:

 • Frans Hals Museum, Haarlem: Geniet van de prachtige werken van de Gouden Eeuw en moderne, hedendaagse kunst in het Frans Hals Museum. Met een uitgebreide collectie van meesterwerken van Frans Hals, Haarlemse kunstenaars en andere Nederlandse meesters. Het Franks Hals museum is op twee locaties in de binnenstad van Haarlem te bezoeken. 
 • Teylers Museum, Haarlem: Het oudste museum van Nederland is een museum voor kunst, wetenschap en geschiedenis, met een unieke collectie van tekeningen, schilderijen, fossielen en natuurkundige instrumenten. 
 • Museum Van de Geest | Dolhuys, Haarlem: Dit museum belicht de geschiedenis van de psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg, met tentoonstellingen over de evolutie van behandelingen en attitudes ten opzichte van geestelijke gezondheid. 
 • Verwey Museum Haarlem, Haarlem: Dit museum heette voorheen Het Historisch Museum Haarlem. Het vertelt het verhaal van de stad Haarlem en Zuid-Kennemerland en haar inwoners door de eeuwen heen, met tentoonstellingen over kunst, ambachten, handel en politiek. 
 • Corrie ten Boomhuis, Haarlem: Het voormalige huis van de Nederlandse verzetsstrijder Corrie ten Boom is nu een museum dat het verhaal vertelt van haar moedige daden tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar ze Joodse onderduikers verborg. 
 • Archeologisch Museum, Haarlem: Geniet van talrijke Haarlemse archeologische vondsten, verhalen en kennisopdrachten voor jong en oud. 
 • Haarlemmermeersemuseum De Cruquius, Cruquius: Dit museum is gevestigd in het voormalige stoomgemaal Cruquius, de grootste stoommachine ter wereld en een rijksmonument. Het museum vertelt het verhaal over het droogpompen van het Haarlemmermeer. 
Het Teylers museum in Haarlem is het oudste museum van Nederland
© Pixabay
Teylers museum Haarlem

Andere musea in Zuid-Kennemerland / IJmond 

 • Pieter Vermeulen Museum, Driehuis: Een kindvriendelijk natuurmuseum met cultuur, natuur, milieu en opgezette dieren. 
 • Zandvoorts Museum, Zandvoort: Het Zandvoorts Museum belicht de geschiedenis van het kustplaatsje Zandvoort en haar ontwikkeling als badplaats, met tentoonstellingen over strandcultuur, autosport en natuur. 
 • Museum Kennemerland, Beverwijk: Dit museum belicht de geschiedenis en cultuur van Kennemerland, met tentoonstellingen over archeologie, kunst en lokale tradities. 
 • IJmuider Zee- en Havenmuseum, IJmuiden: Leer hier alles over de ontwikkeling van de historie van de visserij en IJmuiden. 
 • Bunker Museum, IJmuiden: Bezoek de zes grotendeels ondergrondse bunkers die in de Tweede Wereldoorlog de IJmuidense havenmonding verdedigde en daarmee ook de toegang tot de haven van Amsterdam.
Van Gogh is een van Nederlands bekendste meesterschilders
© Unsplash

Musea in Alkmaar en omgeving 

In de Noord-Hollandse plaats Alkmaar en omstreken zijn diverse musea te vinden:

 • Stedelijk Museum Alkmaar, Alkmaar: Ontdek de rijke geschiedenis en cultuur van Alkmaar in het Stedelijk Museum Alkmaar. Van de roemrijke kaasmarkt tot de Gouden Eeuw, dit museum biedt een boeiende kijk op de ontwikkeling van de stad en haar inwoners. Bewonder prachtige schilderijen, artefacten en historische voorwerpen die het verhaal van Alkmaar vertellen. 
 • Hollands Kaasmuseum, Alkmaar: In Noord-Hollandse kaasstad Alkmaar leer je alles over kaas. 
 • Nationaal Biermuseum De Boom, Alkmaar: Het verhaal over de populairste alcoholische drank sinds een paar duizend jaren. 
 • Beatles Museum, Alkmaar: Dit museum is toegewijd aan de voormalige populaire popgroep The Beatles. Dankzij de grote privécollectie is dit museum een van de grootste Beatles musea ter wereld. Voor de toegangsprijs krijg je drie musea in één, want ook het Elvis Museum en Zeezender Museum zijn in hetzelfde pand van Beatles Museum te bezoeken. Evenals de winkel met platenzaak vol lp's. Een paradijs voor elke Beatles fan en Elvis fan.
 • Kranenburgh Museum, Bergen: Het Kranenburgh Museum is een kunstmuseum gelegen in een prachtig landhuis in kunstenaarsdorp Bergen. Het toont moderne en hedendaagse kunst, met een focus op de Bergense School. 
 • Museum BroekerVeiling, Broek op Langedijk: Het Museum BroekerVeiling is de oudste veiling ter wereld waar bezoekers kunnen leren over de historie van de groenteveiling. In de schoolvakanties worden leuke dingen georganiseerd voor kinderen. 
 • Museum In ’t Houten Huis, De Rijp: Dit museum is gevestigd in een prachtig houten huis uit de zeventiende eeuw en belicht de geschiedenis van De Rijp en haar maritieme verleden, met tentoonstellingen over scheepvaart, visserij en walvisvaart. 
 • Museummolen Schermerhorn, Schermerhorn: Beklim een poldermolen en leer over hoe Noord-Holland droog gemaald werd. 
 • Museum Kranenburgh, Heiloo: In kunstenaarsdorp Bergen is in dit museum moderne en hedendaagse kunst te zien van onder andere de Bergense School. Het is een museum voor het hele gezin, waar ook dingen voor kinderen worden georganiseerd. 
 • Huis van Hilde, Castricum: Een archeologiemuseum met archeologische vondsten en levensechte reconstructies van mensfiguren die het verhaal vertellen over de geschiedenis van Noord-Holland. Het museum in Castricum organiseert in de schoolvakanties regelmatig leuke activiteiten voor kinderen. 
Alkmaar in Noord-Holland heeft ook een aantal musea zoals het kaasmuseum bij de beroemde kaasmarkrt
© Unsplash

Musea in de Kop van Noord-Holland 

In de kop van Noord-Holland zoals Den Helder en Texel zijn de volgende musea te vinden:

 • Marinemuseum, Den Helder: Het Marinemuseum is gewijd aan de geschiedenis van de Nederlandse marine, met tentoonstellingen over maritieme technologie, marinegeschiedenis en het leven aan boord van marineschepen. Beleef de marine op én onder zee en klim aan boord van de museumschepen. 
 • Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, Den Helder: Kom hier alles te weten over bootreddingen van vroeger en nu. Met de virtual reality experience maak je een echte redding mee en vaar je met een vaarsimulator. Ook een leuk interactief museum voor kinderen. 
 • Fort Kijkduin, Huisduinen: Dit fort uit de Napoleontische tijd is nu een museum dat bezoekers meeneemt op een reis door de geschiedenis van de verdedigingswerken langs de Nederlandse kust. Ook heeft het fort een Noordzeeaquarium. 
 • Ecomare, Texel: Ecomare is een natuurmuseum en zeehondenopvangcentrum dat bezoekers informeert over de Waddenzee, de Noordzee en het leven in en rondom deze wateren. 
 • Museum Kaap Skil, Texel: In dit Texelse museum ontdek je de roemruchte maritieme geschiedenis van Texel met toptopvondsten en eeuwenoude scheepswrakken. Opgedoken vondsten vertellen verhalen van verre reizen, rijkdom, avontuur en ontbering.  
 • Oudheidkamer Texel: Een historisch museum met antieke gebruiksvoorwerpen en meubels op het Noord-Hollandse eiland Texel. 
Ecomare is een museum op het noordhollandse eiland Texel waar zeehonden worden opgevangen
© Pixabay
Ecomare Texel

Musea in het Noord-Hollandse West-Friesland 

West-Friesland in Noord-Holland heeft veel musea te bieden, zoals in Enkhuizen, Hoorn en Medemblik:

 • Zuiderzeemuseum, Enkhuizen: Het Zuiderzeemuseum is een openluchtmuseum in Noord-Holland dat het leven rond de voormalige Zuiderzee in de negentiende en twintigste eeuw reconstrueert, met historische gebouwen, ambachtelijke demonstraties en interactieve tentoonstellingen. Het Zuiderzeemuseum is ook een erg leuk en interactief museum voor kinderen. In de schoolvakanties worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd. 
 • Flessenscheepjesmuseum, Enkhuizen: Dit museum toont een verzameling van flessenscheepjes, een traditionele kunstvorm waarbij schepen worden gebouwd en geplaatst in flessen. 
 • Nederlands Stoommachinemuseum, Medemblik: Dit museum toont een indrukwekkende collectie van werkende stoommachines en vertelt het verhaal van de stoomtechnologie en haar rol in de Nederlandse industrie. Een interactief museum voor kinderen. Sowieso in de schoolvakanties zijn er stoomdagen. 
 • Museum Stoomtram, Hoorn-Medemblik: Op tramstation Hoorn ontdek je het verhaal over de stoomtram in Nederland. Neem tijdens een dagtocht de stoomtram en boot tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen en via het Zuiderzeemuseum. 
 • Kasteel Radboud, Medemblik: Dit kasteel uit de dertiende eeuw is nu een museum dat de geschiedenis van het kasteel en de regio belicht, met tentoonstellingen over archeologie, Middeleeuwse kunst en cultuur. 
 • Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij, Medemblik: Een museum over bakkerstechnieken, vol lekker activiteiten voor kinderen. 
 • Oorlogsmuseum Medemblik, Medemblik: Ontdek onbekende, maar heel belangrijke militaire operaties van de geallieerden die nodig waren voor onze huidige vrijheid. 
 • Westfries Museum, Hoorn: Het Westfries Museum is gewijd aan de kunst, cultuur en geschiedenis van West-Friesland, met een uitgebreide collectie van schilderijen, zilverwerk en archeologische vondsten. Met bijzondere podwalks ontdek je Hoorn via eens stadswandeling met behulp van een gps-gestuurde audiotour. 
 • Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn: Dit museum neemt bezoekers mee op een nostalgische reis door de twintigste eeuw, met tentoonstellingen over populaire cultuur, technologie en dagelijks leven.
Zuiderzeemuseum is een openluchtmuseum in Enkhuizen, ook leuk voor kinderen
© Pixabay
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Museum stoomtram waarbij je met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik rijdt
Stoomtram Hoorn-Medemblik

Musea in het Gooi en de Vechtstreek 

 • Mediamuseum Beeld & Geluid, Hilversum: Een heel interactief en kleurrijk museum in Noord-Holland met alle vormen van Nederlandse media. Beeld & Geluid beheert het immense media-archief van radio- en televisieprogramma’s, muziek, podcasts, foto’s tot politieke prenten.  
 • Museum Hilversum, Hilversum: Een fotografiemuseum met focus op hedendaagse fotografie met maatschappelijk relevante beeldverhalen. 
 • Geologisch Museum Hofland, Laren: Geeft je inzicht in de geschiedenis van de aarde met een grote collectie aan mineralen, gesteenten en fossielen. 
 • Singer Laren: Een modernistisch kunstmuseum over het expressionisme, kubisme en werk van impressionistische Gooise kunstenaars. 
 • Nederlands Vestiging Museum, Naarden: Naarden-Vestiging is één van Nederlands best bewaarde vestigingsteden en in Noord-Holland. De vestiging heeft een bijzondere stervorm en maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.   
 • Huizer Museum, Huizen: Het Huizer Museum vertelt het verhaal van de stad Huizen en haar inwoners, met tentoonstellingen over visserij, scheepvaart en lokale ambachten. 
 • Singer Laren, Laren: Het Singer Laren is een kunstmuseum en theater dat een collectie van schilderijen, beeldhouwwerken en toegepaste kunstwerken toont, met een focus op de kunstbeweging De Stijl. 
 • Kasteel-Museum Sypesteyn, Loosdrecht: Biedt een gevarieerde collectie van de familie Van Sypesteyn.  
 • Kasteel Muiderslot, Muiden: Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel dat bezoekers meeneemt op een reis door de geschiedenis van de Nederlandse adel en ridderschap. 
Muiderslot is een kasteel en museum in Noord-Holland
Kasteel Muiderslot Muiden

Musea in Noord-Holland bezoeken

Dit is een uitgebreide lijst van musea in Noord-Holland, maar er zijn mogelijk nog andere kleinere of gespecialiseerde musea die niet zijn opgenomen. Deze lijst geeft echter een goede indruk van de verscheidenheid aan musea die Noord-Holland te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, wetenschap of cultuur, er is voor elk wat wils in deze bruisende provincie. Dus waar wacht je nog op? Ga op ontdekkingstocht en laat je verrassen door de culturele schatten in de musea van Noord-Holland! Welk museum wekt jouw interesse?

Bianca

Over Bianca

Bianca heeft veel werelddelen gezien met haar backpack op haar rug. Nu ze een gezin heeft, ontdekt Bianca de mooiste Europese bestemmingen met haar kinderen. Ze zoekt altijd naar de mooiste plekjes en accommodaties om zoveel mogelijk te zien en te ondernemen. Ze reist graag af naar verre landen en verblijft ook met veel plezier op een camping in Italië. Haar landenlijstje is nog lang niet op.