Skip to navigation Skip to main content
Dorp Bourtange
© Pixabay
Nederland

Vakantie in Bourtange

Bourtange

  • Diverse musea
  • Historische gebouwen
  • Authentieke winkeltjes

Bourtange is een van de meer dan 160 vestingsteden en dorpen die Nederland rijk is. Gelegen in de provincie Groningen, wonen er op het moment onder de achthonderd man in het dorpje, maar blijft het een onverminderd populaire bestemming voor een vakantie voor binnenlandse en buitenlandse toeristen.

Geschiedenis van Bourtange

Vestingdorp Bourtange heeft een rijke en interessante geschiedenis die bezoekers graag beter zullen willen leren kennen. In 1580 werd door Willem van Oranje in opstand tegen de Spanjaarden opdracht gegeven een belangrijke toegangsweg tot de stad Groningen te blokkeren. Tot aan het jaar 1742 werden er meerdere constructies aan de vesting toegevoegd tot het de kenmerkende vorm aannam die het tegenwoordig heeft. In de jaren zeventig is na jarenlang verval meer initiatief gekomen het dorp in ere te herstellen. Bourtange ontvangt tegenwoordig bezoekers in een gereconstrueerde vesting, die de oude in ere houdt.

Zien in Bourtange

Bourtange is een waar openluchtmuseum, waarin verschillende historische bouwwerken en constructies bezoekers mee terugnemen naar een andere tijd. Verschillende belangrijke woningen, zoals de officiershuizen en de pastoorswoning, huisvestte doorgaans bepalende mensen in het dorp. Maar ook de soldatenbarakken, het Marktplein en de kerk zijn interessant om te bezoeken. De kerk is de vervanger van de eerste protestantse kerk in Groningen. Natuurlijk kunnen we de bruggen, grachten en wallen niet vergeten. Deze unieke constructies zijn vrijwel nergens anders ter wereld te vinden en maken een bezoek aan Bourtange een onvergetelijke ervaring.

Bezoeken, eten en drinken

Bourtange huisvest diverse musea en exposities die meer delen over de geschiedenis van het interessante vestigingsdorp. Hierin wordt bijvoorbeeld de relatie tussen de vesting en de natuur benadrukt, of is er aandacht voor de soldaten die in de barakken in Bourtange leefden. In het Nieuwe Kruithuis werd vroeger kruit opgeslagen. Tegenwoordig is hier een film over de geschiedenis van de vesting te zien. Buiten diverse eigenzinnige en authentieke winkeltjes, waar je terecht kunt voor geschenkjes en streekproducten, kun je in Bourtange ook prima terecht voor een lekkere maaltijd. Op het Marktplein vind je daarnaast een café om met je gezelschap de trip af te sluiten.

Fotogalerij van Bourtange

Window Bourtange
© Pixabay
Authentiek Bourtange
© Pixabay
Dorp Bourtange
© Pixabay
Battle Bourtange
© Unsplash
Bourtange huis
© Unsplash