Skip to navigation Skip to main content

6 typisch Spaanse gewoontes en tradities

Bocadillo

Cerveza drinken op elk uur, siësta en 'het komt morgen wel': in Spanje houden ze er een aantal gewoontes en tradities op die eigenlijk heerlijk zijn als je erover nadenkt. De Spaanse cultuur is in veel opzichten compleet anders dan hoe wij in Nederland leven. Veel van die gewoontes hebben te maken met de temperatuur, iets waar wij Nederlanders geen 'last' van hebben, maar sommige dingen zouden ook wij best kunnen integreren. Dit zijn 6 typisch Spaanse gewoontes en tradities.

De Spaanse cultuur

Een heerlijk land voor een vakantie is Spanje. Je vindt er prachtige stranden, bruisende kustplaatsen en ontelbaar veel leuke restaurants en bars. De Spaanse cultuur is heerlijk, Spanjaarden zijn echte levensgenieters. Op welke dag van de week en welk tijdstip je ook rondloopt, je ziet altijd wel ergens mensen genieten. Wat een heerlijke cultuur! Spanje houdt er diverse gewoontes en tradities op na die anders zijn dan hoe wij leven. Sommige daarvan hebben met de temperatuur te maken, die kan in de zomermaanden namelijk flink oplopen. Iedereen doet wat rustiger aan en haast zoals wij die altijd hebben, kennen ze niet. Ga je naar Spanje op vakantie? Grote kans dat je een aantal van deze 6 typische Spaanse gewoontes en tradities leert kennen. 

1. Eten op een heel laat tijdstip

Om 18.00 uur avondeten? Als je dat aan een Spanjaard vertelt, lacht hij of zij je gegarandeerd uit. Sterker nog, voor achten kun je meestal niet eens terecht voor een avondmaal. Een gewoonte in Spanje is om laat (voor ons doen) te eten. Om 21.00 uur, 22.00 uur of zelfs om 23.00 aanschuiven? Geen probleem! Daar waar in ons land de keuken in restaurants al dicht is 's avonds, komen Spanjaarden gerust nog na elven een tentje in gelopen. 

Een van de gewoontes in Spanje is dat ze erg laat avondeten.

2. Siësta

Wie op vakantie in Spanje wil winkelen, moet rekening houden met de siësta. Dit is een dutje of lange pauze na de lunch. Als je het ons vraagt, een heerlijke Spaanse gewoonte! De siësta wordt gehouden wanneer de zon op het hoogste punt staat en het dus, vooral in de zomer, het warmste moment van de dag is. Winkels zijn daarom vanwege de siësta ongeveer tussen 14.00 en 17.00 uur gesloten. In grote steden merk je hier echter wat minder van. 

3. Elkaar begroeten

Als je erover nadenkt, zijn wij een best afstandelijk volk. Persoonlijke ruimte is belangrijk en iemand zomaar begroeten op straat gebeurt veel te weinig. In Spanje is dat heel anders. Daar zijn de mensen ontzettend hartelijk naar elkaar toe. Ze begroeten elkaar en wanneer je elkaar echt goed kent, wordt er gekust. Ook mannen geven elkaar twee hartelijke kussen hier bij weerziens. 

4. Paella voor lunch

Een typisch Spaans gerecht is paella. Het heerlijke rijstgerecht wordt geserveerd met zeevruchten, vlees of vegetarisch. Echter is het niet de bedoeling dat je dit 's avonds eet, maar voor de lunch. Waarom? Een van de gewoontes in Spanje is om uitgebreid te lunchen, want dat is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is daarom een Spaanse traditie om paella enkel voor lunch te eten en de meeste goede paella-restaurants zijn dan ook alleen tussen 13.00 en 16.30 uur geopend. Wist je trouwens dat paella een typisch gerecht is uit Valencia?

 

Ook interessant

Een van de typische Spaanse gewoontes is om paella enkel voor lunch te eten.

5. Bruiloften van drie dagen

Waarom mag er maar één dag de mooiste van je leven zijn, als je er ook gewoon drie van kunt maken? Een van de typische Spaanse tradities is het houden van hele grote en soms zelfs meerdaagse bruiloften. Iedereen wordt uitgenodigd voor de hele dag, alle gasten komen ontzettend chique gekleed en het diner vindt vaak pas plaats om een uur of elf. Dan wordt er gedanst (écht gedanst) tot in de ochtend. En wat je als cadeau geeft? Geld, tenminste het bedrag wat jouw aanwezigheid ongeveer kost. En nee, dat is geen € 50 euro, maar een gift van € 150-200 euro per persoon is normaal. 

6. Geen haast

Waarom zou je je druk maken? Het komt morgen allemaal wel. Spanjaarden hebben absoluut geen haast en genieten van elk moment. Punctualiteit is in dit land dan ook veel minder belangrijk. Maak je dus geen zorgen als je een keer te laat bent en doe vooral rustig aan. Een van de typische Spaanse gewoontes die wij best over kunnen nemen! Het zou voor een stuk minder stress zorgen. 

 

Lees ook:

Een van de typische Spaanse gewoontes en tradities is dat Spanjaarden geen haast kennen.
Marlous

Over Marlous

Marlous is tijdens haar vakantie al bezig met waar en wanneer haar volgende reis plaats gaat vinden. Ze heeft ontzettend veel bestemmingen mogen ontdekken, maar tijdens het afvinken wordt haar bucket list alleen maar langer. De vraag wat de mooiste bestemming ter wereld is, vindt ze onmogelijk te beantwoorden. De wereld is geweldig!