Skip to navigation Skip to main content
Spoorwegmuseum
© Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een geweldige plek voor treinliefhebbers, gezinnen met kinderen en volwassenen. Het treinmuseum biedt tal van activiteiten en bezienswaardigheden voor bezoekers van alle leeftijden. Je krijgt een fascinerende kijk op de geschiedenis van de eerste treinen, maar ook hedendaagse treinen komen aan bod. Vol met attracties en interactie, theater en wisselende tentoonstellingen zul je een geweldig dagje uit beleven in het Spoorwegmuseum. 

Vorstelijke binnenkomst in het Maliebaanstation 

De binnenkomst van het Spoorwegmuseum is al prachtig bij het historische Maliebaanstation uit 1874. Kroonluchters, wachtkamers voor de 1ste, 2e en 3de klasse laten je gelijk als een treinreiziger uit de 19e eeuw voelen. Zelfs de toiletten zijn van toen! Op een leuke een leerzame manier leer je bij het Spoorwegmuseum alles over treinen.  

 

Ga direct naar:

De stationshal van Maliebaan Utrecht is al spectaculair
© Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum voor kinderen 

Kleinere kinderen vanaf de peuterleeftijd vermaken zich in de speeltuin met een paar glijbanen, de Jumbo Express waar zij zelf in een treintje mogen rondrijden, in de verschillende attracties en bij de theatershows. Ook het Techlab en de simulator zijn erg leuk om zelf aan de slag te gaan als toekomstig machinist of spoorwerker. Al deze interactieve en speelse dingen maken het tot een heel leuk kindermuseum. Voor volwassenen is het ook zeker een heel interessant museum.

Het Spoorwegmuseum voor kinderen

de Jumbo Express is een kleine trein die rondrijdt voor kleine kinderen
© Spoorwegmuseum
In de simulator bestuur je zelf een trein
© Spoorwegmuseum
Zelf proefjes doen in het Techlab
© Spoorwegmuseum
Leuke theatervoorstellingen in het Spoorwegmuseum
© Spoorwegmuseum
Een uitje naar het Spoorwegmuseum is heel leuk met een gezin met kinderen

Collectie treinen van vroeger en nu 

Door het hele museum heen staat een indrukwekkende collectie historische treinen en locomotieven die je kunt bekijken. Dit omvat stoomlocomotieven, dieseltreinen en elektrische treinen. Zelfs De Arend, de eerste stoomlocomotief uit Nederland, is te zien op wel 150 meter onder de grond. Met een lift daal je af naar een dorpje uit vroegere tijden, terug naar 1839. Hier zie je De Grote Ontdekking. Voor bezoekers van alle leeftijden is het erg leuk om door de historische treinen te lopen die overal door het museum verspreid staan. Je zult zelfs ingerichte huiskamers zien in de trein! De trein was immers het snelste vervoermiddel vroeger! Neem zeker een kijkje in de Koninklijke rijtuigen van koningin Juliana, prins Bernhard en de prinsesjes. 

Modeltreinen in Utrecht 

De allerkleinste treinen, van fabrieksmodellen tot oude speelgoedtreinen worden ook tentoongesteld. Bouwers en bedenkers van de treinmodellen komen in beeld. Leuk voor hobbyisten die er zelf een treinverzameling op na houden. 

Er zijn veel modeltreinen te zien in het Spoorwegmuseum
© Spoorwegmuseum

Droomreizen theatervoorstellingen  

Dagelijks is er een aantal voorstellingen te zien in het oude Stoomtheater dat midden in het museum is. Lekker even uitrusten en genieten van de flamboyante karakters die in vroegere glorietijden met de bekende trein Oriënt Express reisden, waar alleen de rijkste mensen geld voor hadden. Deze luxe trein reed vroeger van Parijs naar Istanboel, voorheen Constantinopel. Dit wordt leuk nagespeeld in het theater. 

Ontdekken in het Techlab 

In het Techlab kunnen kinderen en volwassenen zelf proefjes doen en op een interactieve manier ontdekken hoe treinen werken. Het bezoek wordt afgesloten met een examen met vragen om zo tot een echte treinexpert te worden toegelaten. 

Testen en proefjes doen om treinen te besturen in het Techlab
© Spoorwegmuseum

De simulator 

Neem plaats als machinist in een sprinter en reageer goed op de seinen langs het spoor om de trein veilig naar Utrecht Centraal te laten rijden. 

Zelf een trein besturen in de simulator van het Spoorwegmuseum

Restaurant en museumwinkel 

In het Spoorwegmuseum is een restaurant waar je kunt eten en drinken. Maar je mag ook je eigen eten en drinken mee naar binnen nemen en plaatsnemen aan de andere tafeltjes. In de museumwinkel kun je souvenirs, speelgoed en boeken over treinen en spoorwegen kopen. 

In het restaurant van het museum kun je wat eten en drinken

Tentoonstellingen en evenementen 

Het museum heeft verschillende tentoonstellingen die de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland en daarbuiten belichten. Deze tentoonstellingen zijn vaak interactief en informatief. Het Spoorwegmuseum organiseert regelmatig speciale evenementen, zoals stoomdagen, modeltreinbeurzen en themadagen. In de schoolvakanties wordt altijd iets extra’s georganiseerd voor kinderen. Gedurende de kerstvakantie wordt het Spoorwegmuseum omgetoverd tot een Winter Station met lampjes, kerstdecoraties, een antieke carrousel en een schaatsbaan. 

In de kerstvakantie is het museum een Winterstation met een schaatsbaan
© Spoorwegmuseum

Meer leren in het Spoorwegmuseum 

Er lopen verschillende EduTRAINers rond in het museum die al je vragen beantwoorden. Ze geven rondleidingen, demonstraties en presentaties geven. Je kunt ze herkennen aan hun vestje en ze de hemd van het lijf vragen. Voor groepen, kinderfeestjes worden ook speciale arrangementen samengesteld. 

De Vuurproef attractie 

De Vuurproef is een van de permanente attracties in het Spoorwegmuseum. In de Vuurproef word je als bezoeker meegenomen op een reis door de tijd door middel van visuele en geluidseffecten. Je valt binnen in de 19e eeuw toen de eerste treinen in Nederland werden geïntroduceerd. Daarna stap je zelf in een simulator trein en reist letterlijk door de tijd. Een geweldige ervaring! De Vuurproef is wel een van de hoogtepunten van het Spoorwegmuseum. 

De Vuurproef is een hele leuke attractie in het Spoorwegmuseum
© Spoorwegmuseum

Stalen Monsters attractie 

Stalen Monsters is nog zo’n attractie die je gedaan moet hebben bij een bezoek aan het Spoorwegmuseum. Een achtbaan voert je langs kolossale, zware stoomlocomotieven waar spoorwerkers hard aan het spoor en de treinen werken. Zij zorgen ervoor dat al deze Stalen Monsters kunnen rijden. Tijdens een donkere rit in de achtbaan kom je je oog in oog te staan met de Stalen Monsters. 

De Stalen Monsters attractie is een hele leuke achtbaan
© Spoorwegmuseum

Binnen en buiten 

Het grootste gedeelte van het museum is binnen. Buiten zijn ook wel een paar dingen, maar je kunt met regen ook deels overdekt lopen. Glijden van de glijbanen en het treintje waar kinderen buiten een ritje in kunnen maken zijn met regen niet mogelijk. 

Onze ervaring in het Spoorwegmuseum 

Wij waren op een doordeweekse dag, op een studiedag, in het Spoorwegmuseum in Utrecht met een peuter van 3 jaar en een kleuter van 5 jaar. We waren zeer positief verrast door de hoeveelheid interactieve en speelse dingen die er te doen zijn en hoe leuk de attracties allemaal zijn en hoe goed het allemaal in elkaar zit. Het was zowel leerzaam als leuk en de afwisseling maakte het tot een geweldig dagje uit. We zijn er wel 5 uur geweest. Onze peuter vond sommige attracties wel een beetje spannend, maar is overal in geweest. Wij raden het Spoorwegmuseum absoluut aan! Kinderen en volwassenen zullen hier echt een leuke dag hebben.  

De voorkant van het museum in Utrecht is al heel mooi

Tickets 

Via de website van het Spoorwegmuseum koop je een ticket voor het Spoorwegmuseum. Een entreebewijs is een jaar geldig. Je hoeft alleen je bezoek aan het Spoorwegmuseum van tevoren te reserveren tijdens speciale evenementen, zoals in de kerstvakantie. 

Een leuk dagje weg in het Spoorwegmuseum

De oudste stoomlocomotief De Arend
© Spoorwegmuseum
De eduTRAINer vertelt je alles wat je weten wilt in het Spoorwegmuseum
© Spoorwegmuseum
Nieuwe en oude treinen zijn te bekijken
© Spoorwegmuseum
Het perron van Maliebaan Utrecht
© Spoorwegmuseum
Je mag de nieuwere en oudere treinen in de museumhal betreden

Hoe het Spoorwegmuseum in Utrecht te bereiken is 

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is goed bereikbaar met verschillende vormen van vervoer; te voet, met de fiets, bus, auto en trein. Het museum ligt buiten het centrum van Utrecht en is vanaf het station Utrecht Centraal zo’n 25 minuten lopen.  

  • Met de trein 

Eén van de handigste manieren om het Spoorwegmuseum te bereiken is per trein. Vanaf het Centraal Station van Utrecht stap je over op de pendeltrein die naar Utrecht Maliebaan gaat en dan sta je meteen in het museum. Let op dat deze pendeltrein slechts één keer per uur rijdt vanaf spoor 2. De reistijd bedraagt 18 minuten. Je hebt hier wel een geldig NS-vervoersbewijs voor nodig.  

  • Met de auto 

Als je met de auto reist, kun je bij het Spoorwegmuseum tegen betaling op hun eigen parkeerterrein parkeren. Let op dat er slechts 200 parkeerplekken zijn en dat parkeren in de buurt lastig is omdat het museum in een woonwijk ligt. 

  • Met de bus 

Het museum is ook bereikbaar met de bus. Vanaf Utrecht Centraal kun je bus 4, 8, 50, 55, 73 of 77 nemen en uitstappen bij de bushalte Stadsschouwburg. Vanaf daar is het nog ongeveer 9 minuten lopen. 

 

Adres van het Spoorwegmuseum 

Het Spoorwegmuseum is gelegen aan het Maliebaanstation, Maliebaan 16, 3581 XG Utrecht, Nederland. Zorg ervoor dat je de meest recente informatie over bereikbaarheid en openingstijden van het museum raadpleegt voordat je op reis gaat, aangezien deze informatie kan veranderen. 

Oude treinen van binnen bezoeken in het Spoorwegmuseum in Utrecht
© Spoorwegmuseum
Bianca

Over Bianca

Bianca heeft veel werelddelen gezien met haar backpack op haar rug. Nu ze een gezin heeft, ontdekt Bianca de mooiste Europese bestemmingen met haar kinderen. Ze zoekt altijd naar de mooiste plekjes en accommodaties om zoveel mogelijk te zien en te ondernemen. Ze reist graag af naar verre landen en verblijft ook met veel plezier op een camping in Italië. Haar landenlijstje is nog lang niet op.