Skip to navigation Skip to main content

Spanje overtreft Turkije als favoriete zomerbestemming voor familievakanties

Vliegtuig Met Kind

Dit jaar heeft Spanje Turkije ingehaald als de meest geliefde vakantiebestemming voor families tijdens de zomermaanden, volgens recent onderzoek van dé VakantieDiscounter. Een aanzienlijke 25% van de vakantiegangers kiest voor het warme Zuid-Europa.

Klein verschil tussen Spanje en Turkije

Volgens dé VakantieDiscounter is het verschil tussen Spanje en Turkije klein; Spanje leidt met 25% van de boekingen, net iets meer dan Turkije's 24%. Griekenland blijft ook populair met 20% van de reserveringen. Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter legt uit: "Vooral het weer speelt hierin een grote rol; last minute boekers bepalen hun bestemming vaak onder voorbehoud van de weerkaart. Is het deze zomer extreem warm in Spanje, of komt er noodweer, dan kan de keuze zomaar naar een andere bestemming gaan. Je ziet ook vaak dat underdogs als Kroatië en Italië dan ineens populairder worden."

Topbestemmingen

Topbestemmingen per land

"Binnen Spanje zien we twee bestemmingen erboven uitspringen; Mallorca, vanwege de korte vluchttijd, en de Costa Brava. De Spaanse costa’s zijn dit jaar sowieso in trek. Gemiddeld zijn de vliegreizen hiernaartoe een stuk goedkoper dan naar de eilanden", voegt Vlaanderen toe. In zowel Turkije als Griekenland blijven de toppers van vorig jaar populair; in Turkije zijn dit Side en Alanya, en in Griekenland de eilanden Kreta, Kos en Rhodos. Voor Italië kiezen de meeste Nederlandse gezinnen voor het Gardameer.

Wijn Strand
Genieten van een wijntje aan een Spaans strand

All inclusive blijft een populaire optie

Met Turkije, Spanje en Griekenland in de top drie, alle bekend om hun all-inclusive aanbod, is het logisch dat veel gezinnen kiezen voor deze zorgeloze optie. Net als vorig jaar kiest 43% van de boekers voor een all-inclusive verblijf. "Kinderen kunnen zelf een ijsje of drankje halen wanneer ze willen en de ouders hebben er geen omkijken naar", benadrukt Vlaanderen. 

Stijging in bestedingspatroon

Uit de gegevens blijkt dat gezinnen dit jaar meer uitgeven aan hun zomervakantie. Gemiddeld spendeert men €843,- per persoon voor een acht-daagse vliegvakantie met twee volwassenen en twee kinderen, wat 10% meer is dan in 2023.

Dit artikel is gebaseerd op onderzoek van dé VakantieDiscounter in mei 2024 onder alle boekingen voor de zomervakantie.

Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.