Skip to navigation Skip to main content
Haven Enkhuizen
© Pixabay
Nederland

Vakantie in Enkhuizen

Enkhuizen

  • Stad aan het water met historische haven
  • Heerlijk vertoeven in de parken
  • Rijke VOC-geschiedenis

Het historische Enkhuizen staat misschien niet boven aan de lijst voor je volgende vakantie, maar toch heeft het Noord-Hollandse stadje enorm veel te bieden! Gelegen aan het IJsselmeer, staat Enkhuizen bekend als dé VOC-stad van het land. Hier bevind je je in andere tijden en ontdek je meer over de geschiedenis van Nederland én zijn Gouden Eeuw.

Historisch Enkhuizen

Enkhuizen is een kleine havenstad van bijna twintigduizend inwoners ten noorden van hoofdstad Amsterdam, in Noord-Holland. Gelegen aan het IJsselmeer, heeft Enkhuizen een rijke visserijgeschiedenis en staat het bekend als de haringstad van Nederland. Omdat het centrum door de tijd heen goed bewaard is gebleven, krijg je er als toerist een realistisch kijkje in het authentieke en traditionele Nederland. Eeuwig zonde dus, om deze bestemming aan je neus voorbij te laten gaan!

Fotogalerij van Enkhuizen

Haven Enkhuizen
© Pixabay

Schatten ontdekken 

Enkhuizen zie je het beste te voet of op de fiets. Omdat het centrum klein en overzichtelijk is, kun je lekker verdwalen in de smalle straatjes. Neem daar ook vooral de tijd voor: in deze straatjes vind je namelijk de rijke geschiedenis van de stad terug. Binnen de oude vestigingsmuren vind je meer dan 350 rijksmonumenten. Genoeg te zien dus! Enkhuizen en zijn haven speelden een grote rol in het VOC-verleden van Nederland. Je vindt hier dan ook het VOC-pakhuis en het Zuiderzeemuseum, waar je een inkijkje krijgt in het maritieme verleden van Nederland. Er zijn verschillende musea te bezoeken in en rond Enkhuizen.

Tot rust komen in Enkhuizen

Na je dagje struinen kan je lekker tot rust komen in een van Enkhuizen zijn restaurants of cafés. ‘s Avonds bezoek je een show in het culturele centrum van Enkhuizen: de Drommedaris. Dit historische gebouw was vroeger de toegangspoort tot de stad en garandeert daarom een unieke belevenis. De volgende dag kun je lekker uitwaaien tijdens een fietstocht over de Omringdijk of een wandeling door het groene Streekbos. Het water op voor een tripje naar Urk of Stavoren behoort ook nog tot de opties. En ben je helemaal fan van het water, kun je er ook nog voor kiezen om in een boot te overnachten!