Skip to navigation Skip to main content

10 gewoontes in Italië die goed zijn om te weten

Genova Sunset

Elk land kent een eigen cultuur en tradities en zo zijn er ook verschillende gewoontes in Italië aan te duiden. En die zijn handig om te weten, want als je naar het Zuid-Europese land op vakantie gaat, dan wil je je natuurlijk wel zo goed mogelijk aanpassen of de cultuur een beetje leren kennen. Geniet van la dolce vita en respecteer de manier van het eten van pasta (geloof ons, dit is hen heilig!), het drinken van koffie en de heerlijke lange en vooral uitgebreide lunchpauzes. Dit zijn 10 typische gewoontes in Italië!

Gewoontes uit de Italiaanse cultuur

Italianen lijken in vrij weinig dingen op ons volk, misschien zelfs wel helemaal niet. Ze houden er in Italië heel veel andere gewoontes op na dan in ons land, en dat is maar goed ook, want zo heeft iedere plek zijn eigen charme. De Italiaanse cultuur is sterk en bestaat uit verschillende zaken. Enerzijds zijn de keuken en eten een belangrijke leidraad in het leven in Italië, anderzijds spelen zaken als mode en koffie een grote rol in de Italiaanse cultuur. De zin 'la dolce vita' wordt bovendien sterk nageleefd. Geniet van het leven en doe lekker rustig aan!

1. Pasta eten doe je met een vork

... e basta. Dat lees je goed, alleen een vork. Pasta eten met een vork én een lepel is not done en een doorn in het oog voor de gemiddelde Italiaan. Pasta is heilig in de Italiaanse cultuur en het is een typische gewoonte om de pasta enkel en alleen met een vork te eten. Steek 'm in de pasta, draaien en happen maar. Waag het overigens niet om bij het koken de pasta te breken als je die in het kokende water gooit!

Pasta Pesto alla Genovese eet je alleen met een vork

2. Cappuccino na 11 uur is uit den boze

Een belangrijke factor in de Italiaanse cultuur is koffie. Een kopje koffie kun je dan ook elk moment van de dag drinken en is na een gerecht vaak zelfs een 'must'. Echter is het absoluut niet de bedoeling dat je na 11 uur nog een cappuccino of een latte macchiato bestelt: die zijn echt alleen voor de ochtend bedoeld. Dat heeft echter een goede reden. Om een zware maaltijd te kunnen verteren, wordt er een hete drank gedronken na het eten, zoals een espresso. Komt daar melk bij, dan wordt het verteringsproces juist vertraagd. Oh ja, en het is 'espresso', en niet 'expresso'. Niet alleen voor Italianen een érg belangrijk detail... 

In Italië is het not done om na 11 uur nog een cappuccino te drinken.

3. Italiaans praten

We horen je denken: een van de gewoontes in Italië is Italiaans praten? Dat klinkt voor de hand liggend, maar deze is eigenlijk bedoeld voor toeristen. Veel Italianen spreken namelijk maar weinig tot geen Engels en wanneer je naar Italië op vakantie gaat, wordt het erg gewaardeerd als je je best doet een woordje te spreken. Dat hoeven geen hele conversaties te zijn, maar als je al een paar woorden kent, zijn Italianen erg blij en zullen ze je met liefde helpen. Prent de volgende woorden vast in je hoofd:

  • Buongiorno/Buon pomeriggio/Buona sera = Goedemorgen/Goedemiddag/Goedenavond)
  • Grazie (mille) = Dankjewel
  • Prego = Alsjeblieft
  • Ciao = Hoi en doei
  • Come stai = hoe gaat het?
  • Quanto costa = Hoeveel kost het?

4. Communiceren met je handen

Wanneer je de handen vastbindt van een Italiaan en hem iets vraagt, zal hij niet kunnen communiceren. Het gebruik van de handen tijdens het praten is vastgeroest in de Italiaanse cultuur en er worden dan ook veel gebaren gebruikt die hun woorden kracht bij zetten. Het is een onderdeel van hun communicatie en een typische gewoonte in Italië om met de handen te praten. Soms zijn er zelfs geen woorden nodig om precies te weten wat de Italiaan bedoelt: het handgebaar is genoeg!

5. Uitgebreide, lange lunches

Een bammetje voor de lunch? Italianen zouden je voor gek verklaren. Een van de typische gewoontes in Italië is om lekker lang te tafelen en uitgebreid te lunchen. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een flink bord pasta en een goed glas wijn bij de lunch zijn hartstikke normaal in het Zuid-Europese land. De winkels zijn vaak net als in Spanje 's middags gesloten en dat is het moment dat Italianen genieten van een lange, uitgebreide lunch. Dat is ook meteen de reden dat er in Italië veel later op de avond gegeten wordt dan bij ons. Ze zitten immers na de lunch nog een tijdje vol...

6. Aperativo, antipasti, primo, secondo….

Wanneer je op een Italiaanse menukaart kijkt, word je overspoeld met gerechten. Een Italiaanse lunch of diner bestaat uit meerdere gangen. Zo is het een gewoonte in Italië om af te trappen met een lekkere borrel (cocktail, bubbels, een glas wijn) en wat hapjes, oftewel een aperativo. Vervolgens kun je wat antipasti bestellen, wat bestaat uit vleeswaren en/of kaas. De primo is een pasta en de secondo is een vlees- of visgerecht. Contorno is een bijgerecht, zoals een lekkere salade en je etentje sluit je af met een dolce: een heerlijke zoetigheid. Wees gerust, niet altijd worden ál deze gangen gegeten. Je moet anders rollend naar huis!

Antipasti is een van de gerechten op een Italiaanse menukaart

7. Ketchup en ananas zijn een no go

Om in de Italiaanse keukengewoonten te blijven: Italianen zijn geen fan van ketchup. Nee, hier wordt échte tomatensaus gemaakt en gebruikt in de gerechten. Het is dan ook traumatisch voor een Italiaan om te zien dat er ketchup over de pasta wordt gedaan of in een ander gerecht wordt gegooid. Hetzelfde geldt voor ananas. Ben jij team pizza Hawaii? Houd dat maar even geheim in Italië, want ananas op een pizza is een echte no go!

 

Ook interessant:

8. Ferragosto

Een van de typische gewoontes in Italië is het vieren van Ferragosto. Het is een van de belangrijkste feestdagen van Italië en vindt plaats op 15 augustus. Er wordt gevierd dat Maria naar de Hemel gaat en herenigd wordt met Jezus. Iedereen is vrij op deze dag en er vinden grote eetfestijnen plaats, feesten en (vuurwerk)shows. In grote steden vinden er grootse spektakels plaats tijdens deze belangrijke nationale feestdag. 

9. Doe maar rustig en te laat komen is niet erg

Ah.... La dolce vita... Een levenswijze waar wij best af en toe door geïnspireerd mogen zijn, want deze manier van leven levert een stuk minder stress op.  In Italië staat genieten van het leven centraal en zijn ze niet bekend met haast. Doe vooral rustig aan, ontspan, geniet en tutto andrà bene... Bovendien is het een gewoonte om in Italië te laat te komen. Tenminste, men is zelden te vroeg en als je wel iets later bent dan afgesproken, dan is dat helemaal niet erg. Tranquillo

La dolce vita is een belangrijke levenswijze in Italië.

10. Mamma mia! Familie is alles

Het allerbelangrijkste voor een Italiaan? Familie! Veel Italianen blijven lang bij hun ouders wonen en ook als ze wel het huis uit zijn, dan zullen ze regelmatig komen buurten bij hun ouders. Niets is beter dan mamma's of nonna's voedsel en familietradities worden in ere gehouden. 

Marlous

Over Marlous

Marlous is tijdens haar vakantie al bezig met waar en wanneer haar volgende reis plaats gaat vinden. Ze heeft ontzettend veel bestemmingen mogen ontdekken, maar tijdens het afvinken wordt haar bucket list alleen maar langer. De vraag wat de mooiste bestemming ter wereld is, vindt ze onmogelijk te beantwoorden. De wereld is geweldig!