Skip to navigation Skip to main content
Northern Lights Abisko
© imagebank.sweden.se, Lola Akinmade Åkerström

Zweden staat te boek als een land met een veelzijdig landschap. Hier vind je gegarandeerd een aantal van de mooiste natuurgebieden! Deze bestemming biedt actieve vakantiegangers de mogelijkheid een mooie omgeving te verkennen. Dacht je de natuurlijke parels van Europa allemaal wel gezien te hebben, ga dan nog eens naar Zweden en laat je verrassen. Ontdek Zweeds Lapland, de bossen, ruige bergen, gletsjers, kliffen en mooie kustlijn. Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Zweden. 

1. Nationaal Park Sarek

Nationaal Park Sarek staat bekend om zijn afgelegen wildernis. Het is het grootste nationale park in Zweden en een heerlijke uitvalsbasis voor avonturiers, ontdekkers en liefhebbers van outdoor activiteiten. Laat je leiden door een ongerepte natuur en ga op pad. Sarek heeft geen gemarkeerde wandelpaden en je bent helemaal aangewezen op jezelf. Ontsnap even aan de buitenwereld en kom helemaal tot rust.

 

Sarek telt 13 van de hoogste bergpieken van Zweden en ruim 100 gletsjers. Waan jezelf door een bergachtig landschap vol massieven. rivieren, groene valleien en gletsjers. Het nationale park is de leefomgeving van veel wilde dieren en staat hier ook bekend om. Wil je op een avontuurlijke ontdekkingstocht, ga dan naar een van de grootste en meest veelzijdige nationale parken in Zweden.

National Park Sarek is een van de mooist natuurgebieden in Zweden
© Unsplash

2. Nationaal Park Fulufjället

Daar waar jong en oud elkaar ontmoet. Fulufjället is een van de jongste nationale parken in Zweden, maar is tevens in bezit van een van de oudste bomen ter wereld. De Tjikko is een 9550 jaar oude spar die een van de kenmerkende rijkdommen vormt van het nationale park. Het natuurgebied ligt in het midden van Zweden, in het noordwesten van de provincie Dalarna, en heeft haar naam te danken aan gelijknamige berg. Ook in Fulufjället bestaat er een grote kans dat je oog in oog komt te staan met wildlife. Van beren en lynxen tot wolven en nog veel meer.

 

Hoewel dit een van de jongste nationale parken in Zweden is, heeft het natuurgebied veel unieke elementen. Zo vind je hier ook de Njupeskär. Dit is de hoogste waterval van Zweden en die laat haar mooiste gezicht zien tijdens de wintermaanden. Vergeet niet het oude mos op te zoeken, want deze vind je alleen hier. Al met al, een plek vol ontdekkingen en bijzonderheden. Het is hier mogelijk om zowel lange als kortere wandelingen te maken.

Fulufjället is een wat jonger natuurpark in Zweden
© Unsplash

3. Skåne

Je hoeft niet altijd ver te reizen om getuige te zijn van bijzondere plekken. Ook Europa is gezegend met een paar locaties die je niet snel zult vergeten. Zo ook Skåne, dat nog geen 800 kilometer van Utrecht ligt. Deze regio in het zuiden van Zweden staat bekend om de mooie stranden, diepe bossen, vele natuurparken en eindeloze sportmogelijkheden. Je vindt hier het Nationaal Park Stenshuvud, een heuvel met veel flora en fauna. Ook de Kullaberg is het verkennen waard. Dit schiereiland beschikt over kliffen en grotten.

 

Wil je in contact komen met de natuur, ga dan naar Falserbo. Hier kom je veel vogelsoorten tegen. Op het gebied van natuur hoef je je geen moment te vervelen in deze veelzijdige regio. Daarnaast kun je de ontdekkingstocht uitbreiden met sportieve activiteiten, cultuur snuiven en culinair genieten. Met recht een van de mooiste natuurgebieden in Zweden!

Skåne is een van de mooiste natuurgebieden van Zweden en niet ver van Nederland
© Unsplash

4. Bohuslän

Wil je genieten van rust en ontspanning, maar ook actief bezig zijn? Bohuslän heeft een uitgestrekte kustlijn. Je kunt hier niet alleen heerlijke vis eten, maar ook lekker tot rust komen. De archipel kent een grote veelzijdigheid die het ontdekken zeker waard is. De Weereilanden, ook wel bekend als Väderöarna, zijn een paradijs voor kajakkers en mensen die houden van culinair genot. Verder is een van de hoogtepunten in Bohuslän het Marstrand met haar luxe karakter. Dit eiland heeft een indrukwekkend uitzicht op de rest van de archipel.

 

Maak tijdens je bezoek aan dit gebied ook tijd vrij voor het ontdekken van de cultuur. Ga naar kleine vissersplaatsjes en dorpen. Wees getuige van mooie landschappen en verrijk je ervaring in Zweden door een kijkje te nemen in het leven van de lokale bevolking.

De Weereilanden, ook wel bekend als Väderöarna bij Bohuslän
© Unsplash

5. Fårö

Fårö is met 113 km² in vergelijking met een aantal andere natuurgebieden in Zweden niet heel groot, maar wel degelijk bijzonder. Het eiland is te vinden in de Oostzee en vanaf Gotland te bereiken via een veerboot. Laat je verrassen door een landschap van kalkstenen rotsen en struikgewassen. Fårö is een populaire bestemming in de zomermaanden en ontvangt rond die tijd veel toeristen. Dit komt door de mooie zandstranden die er te vinden zijn. Kom hier helemaal tot rust en ervaar het echte vakantiegevoel.

Fårö is een prachtig natuurgebied in Zweden
© Unsplash

6. Nationaal Park Abisko

Het Zweeds Lapland is zeker een ontdekking waard en wordt ieder jaar dan ook weer bezocht door menig natuurliefhebber. In zowel de zomer als in de winter is dit een plek voor wandelaars en andere actieve vakantiegangers. Je vindt hier het beroemde Nationaal Park Abisko. Van fjorden, watervallen en grotten tot het heldere meer Trollsjön en het noorderlicht. Verveel je geen moment. In de zomer is Abisko een wereld van bebost gebied, fjorden, bijzondere bloemsoorten en grotten.

 

’s Winters maakt het groene, drassige landschap plaats voor een wit paradijs. Beleef een bijzondere wintersportvakantie door niet alleen te gaan skiën. Ga langlaufen, maak hondensledetochten of ga ijsvissen. Verken de uitgestrekte wildernis. Volg de welbekende Kungsleden. Dit is een van de beroemdste wandelroutes ter wereld en loopt van Abisko in het noorden naar Hemavan in het zuiden.

Noorderlicht spotten in Nationaal Park Abisko
© Unsplash

7. Nationaal Park Padjelanta

Bergpieken, grote meren en uitgestrekte valleien kenmerken de natuur van Nationaal Park Padjelanta. Dit is het grootste nationale park van Zweden en beslaat een oppervlakte van 1984 km². Ontdek de felle kleuren van de mooie bloemenvelden en wandel langs grote meren, waaronder de Vastenjaure en Virihaure. Verken een groot aantal gewassen, gletsjers en bijzondere rotsformaties die getuigen van een lange geologische historie. Duik in het verleden en onderzoek de sporen die teruglinken naar de IJstijd. Padjelanta is voor veel dieren een fijn leefgebied. Je komt er uilen, vossen en nog veel meer diersoorten tegen. Maak een bijzondere wandeling. Het park ligt bijna volledig boven de boomgrens en telt zo’n 400 verschillende gewassen.

Nationaal Park Padjelanta is met recht een van de mooiste natuurgebieden van Zweden.
© imagebank.sweden.se, Hans-Olof Utsi

8. Nationaal Park Söderåsen

Diepe valleien, ongerepte bossen en dramatische valleien. Nationaal Park Söderåsen kent een van de grootste ononderbroken beschermde loofbossen in Noord-Europa. Het park is enorm gevarieerd en wordt gekenmerkt door hellingen, kliffen, meertjes, en groene valleien. Ideaal om wandelingen te maken en absoluut een van de mooiste natuurgebieden van Zweden! Ga bijvoorbeeld naar Skäralid, een diepe kloof die veelvuldig wordt bezocht door outdoor liefhebbers. Deze kliffen omringen de Skärån-rivier. In totaal domineert Nationaal Park Söderåsen 1.625 hectare van Zweden. Heel wat landschap om te verkennen dus!

9. Blå Jungfrun

Blå Jungfrun is een plek vol mythes. Men zegt dat dit onbewoonde eiland vroeger werd bezocht door heksen om op witte donderdag de heksensabbat te vieren. Het eiland beslaat 198 hectare en ligt in de Oostzee tussen Småland en Öland. Je komt terecht in een landschap van graniet en grotten. Zo heb je de Jungfrukammaren van 6 meter diep en 4 meter hoog. De legende zegt dat degene die stenen meeneemt van het eiland, getroffen wordt door ongeluk.

10. Nationaal Park Store Mosse

Wil je een echte actieve wandelvakantie, dan ben je in Store Mosse aan het juiste adres. Je vindt hier tal van mogelijkheden op verschillende niveaus. Het Nationaal Park beslaat zo’n 7740 hectare aan ongerepte natuur. Het is een plek voor ontdekkingen en avontuur. Store Mosse is te vinden tussen Gnosjö en Värnamo. Het is een gigantisch gebied. Je kunt je dan ook dagenlang vermaken zonder dezelfde delen van het park tegen te komen. De flora en fauna vormen de ware schoonheid van dit park. Verken je de omgeving, dan bestaat er een kans dat je elanden, arenden en andere unieke vogelsoorten zult spotten.

Wil je een winterse belevenis meemaken in de zomer? Dat kan hier. Ga sneeuwschoenwandelen in hartje zomer. Ga je met het hele gezin naar Zweden, dan is dit een locatie om te onthouden. Jong en oud vermaakt zich hier prima. Dat kan ook haast niet anders als je kijkt naar de grootte en veelzijdigheid van het nationale park.

Nationaal Park Store Mosse in Zweden
© Unsplash
Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.