Skip to navigation Skip to main content

Massatoerisme vermijden? Dit zijn de beste plekken in Europa!

Uitzicht

Wat de beste plekken in Europa zijn om vakantie te vieren, zonder het gezelschap van een enorme horde aan andere toeristen? Deze top 10 is voornamelijk gericht op reizigers die graag het massatoerisme vermijden. Je zult dan ook een aantal onbekende namen voorbij zien komen, maar niet alle parels liggen ver van huis. Ideaal voor een ontspannen vakantie zonder massa's aan andere vakantiegangers. Dit zijn de beste plekken in Europa voor een relaxte vakantie! Niet doorvertellen, hè... 

De beste plekken zonder (te) veel andere toeristen

Ben je het zat alleen maar bekende hotspots te bezoeken en wil je de bucket list vullen met verborgen parels in Europa? Hieronder staat de top 10 van beste bestemmingen in Europa. De lijst varieert van bijzondere steden tot culinaire plekken en natuurlijke parels. Hier vermijd je het massatoerisme en geniet je van de schoonheid die nog niet overspoeld wordt door hordes vakantiegangers. 

1. Emilia-Romagna, Italië

Emilia-Romagna is een regio in Noord-Italië en er zijn genoeg redenen te noemen om hier een tijdje te vertoeven. De bevolking staat bekend als een van de meest gastvrije mensen in Italië. Daarnaast komen hier de beroemde motor- en automerken Ferrari, Ducati, Maserati en Lamborghini vandaan. Kijk je naar de omgeving, dan wordt deze gekenmerkt door een prachtige kustlijn en de Apenijnen. In deze omgeving zijn schilderachtige dorpen en bijzondere stadjes te vinden, zoals Bologna en Parma

Italië kent talloze lokale specialiteiten. Emilia-Romagna is een plek waar veel culinaire hoogtepunten gecreëerd zijn. De regio is een van de beste plekken om te eten in Italië en dat zegt best veel. Spaghetti Bologna, ragù, prosciutto’s uit Parma, Parmaham, balsamico azijn en parmezaanse kaas, iedereen kent het wel. Culinair genot, auto’s, motors, natuur en cultuur is wat je tegenkomt in deze Europese topbestemming. Van mozaïek tot architectuur, muziek en middeleeuwse historie.

Emilia-Romagna is een van de beste plekken in Europa waar het massatoerisme nog niet echt komt.
© Unsplash, Samuele Bertoli

2 . Cantabrië, Spanje

Cantabrië is een regio in het noorden van Spanje en biedt een beetje van alles. De omgeving kent een ruige kustlijn, prachtige stranden, groene bergen, alpenweiden, kloven en schattige plaatsjes verborgen in het landschap. Dat geldt ook voor architecturale verrassingen die van een rijke historie spreken.

De regio laat een hele andere kant van Spanje zien. Het is een onbekende regio voor toeristen, terwijl je er veel diversiteit tegenkomt. Kom in contact met prehistorische grottekeningen en herboren steden. Zo is de hoofdstad Santander met haar internationale luchthaven een bruisende plek geworden na de ontwikkeling van de nieuwe waterkant. Bezoek het centrum, ga langs restaurantjes en bewonder kunst en cultuur. De natuur van Cantabrië bestaat uit een lange kustlijn en mooie stranden. Surfers over de hele wereld komen hier dan ook graag naartoe. Verder vind je er kliffen en de bergketen Picos de Europa.

Calameño in Cantabria in Spanje.
© Unsplash, Mathew Macquarrie

3 . Friesland, Nederland

Friesland is een verborgen parel van ons land. De regio staat om goede redenen op nummer drie in de lijst van de 10 beste plekken om te bezoeken in Europa om massatoerisme te vermijden. Deze bestemming wordt door veel toeristen ten onrechte over het hoofd gezien. De hoge notering heeft mede te maken met Leeuwarden, een bruisende, culturele bestemming.

Friesland is gemoedelijk en bijzonder. Er hangt in de steden een echte cafécultuur en verder zijn er leuke winkeltjes te vinden. Kenmerkend aan Leeuwarden zijn de grachten. Ga ook eens voorbij de steden en verken de omgeving. Op het eerste gezicht lijkt Friesland veel op de rest van ons kikkerlandje. Kijk je iets verder, dan kom je een aantal verschillen tegen. Niet alleen heeft de regio een eigen taal, ook kent men hier traditionele vissersdorpjes, dijken, de Waddenzee, de Waddeneilanden en een combinatie tussen bossen, duinen en stranden. Friesland kan de komende tijd rekenen op meer toeristen.

4 . Kosovo

Kosovo is een van Europa’s nieuwste landen in het hart van de Balkan. Haar charmante bergsteden, bijzondere wandelmogelijkheden en historische architectuur vormen een opvallende, doch verborgen schoonheid. Kosovo is een aantal jaar geleden onafhankelijk geworden. Dit wordt echter nog niet door iedereen erkend. Het land heeft de jongste mediane bevolking in Europa. Je vindt in de dramatische landschappen enorm veel wandelpaden. Ben je in Kosovo, bezoek dan ook het wijngebied van Rahovec.

Het uitzicht is werkelijk waanzinnig in de Balkan

5 . Provence, Frankrijk

Provence is een regio in het zuiden van Frankrijk en staat bekend om haar prachtige kustlijn. De Franse Rivièra met zon, zee en strand is een plek waar menig vakantieganger zich dan ook wekenlang zonder moeite kan vertoeven. De geurige kruiden en een prachtig schouwspel van variërende landschappen kenmerken de regio.

 

Verder is het heerlijk vertoeven in Marseille. Dit is een van de oudste steden in Europa. Je treft er dan ook historie die zes eeuwen voor de jaartelling teruggaat. Bewonder kunst, architectuur en nog meer cultuur. De regio is voorzien van kunst, culinair genot, sportieve mogelijkheden, ontspanning, geschiedenis en verschillende soort steden.

Provence is een van de mooiste plekken in Europa voor een ontspannen vakantie.
© HOCQUEL A, VPA

6 . Dundee, Schotland

Schotland is een prachtig land en de stad Dundee is zeker een bezoek waard. Het land ken je wellicht als traditioneel, groen en rijk aan historie. Dundee heeft haar nationale bekendheid te danken aan heel iets anders. Desperate Dan is een figuur uit de strip Dandy en wordt al jaren doorgegeven door Britse schoolkinderen. De stad zelf is gevestigd op een prachtige locatie, langs de noordelijke oever van de Firth of Tay. Bezoek musea en tentoonstellingen, waaronder Discovery Point en Verdant Works.

 

Lees ook:

Dundee in Schotland is een prachtige plek in Europa
© VisitScotland, Kenny Lam

7. Kleine Cycladen, Griekenland

Griekenland bestaat uit enorm veel eilanden, waarvan een aantal jaarlijks door een groot aantal toeristen wordt bezocht. De kleinere of minder bekende eilanden doen echter niet onder aan de populaire hotspots. De Kleine Cycladen zijn goed buiten de radar gebleven en heeft daardoor haar authentieke charme weten te behouden. De Griekse eilanden worden gekenmerkt door ruige stranden en een relaxte sfeer.

De Kleine Cycladen liggen tussen Naxos en Amorgos. In de oudheid waren deze eilanden dichtbevolkt. De oude graven die zijn blootgelegd, bewijzen dat. Griekenland vormt een heerlijke zonbestemming en heeft daarnaast leuke plekken om te bezoeken.

 

Ook interessant:

Melos is een van de Griekse eilanden van de Cycladen.
© Unsplash, David Tip

8 . Vilnius, Litouwen

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en ligt aan de Oostzee. De opmerkelijke, interessante geschiedenis leeft voort in de barokke architectuur van de stad. Hoewel de Joodse ghetto men aan de Tweede Oorlog herinnert, wordt Vilnius opgeleefd door nieuwe energie. De combinatie tussen deze twee elementen leidt tot creativiteit, nieuwe restaurants en een unieke identiteit. 2018 is voor Vilnius het jaar van de evenementen om het eeuwfeest van de onafhankelijkheidsakte te vieren.

Vilnius kent een mix tussen modern en antiek. Van pittoreske steegjes, kunst, barokke kerken, oude huizen, een mooi centrum en een rijke natuur tot nachtleven, culinair genot en moderne bouwwerken. Ga erheen voordat de stad door het massatoerisme wordt overladen.

9 . Vipava-vallei, Slovenië

Slovenië is een prachtig, maar vergeten Europees land. Aan de ene kant is dat positief, omdat het land haar unieke schoonheid op deze manier blijft behouden. Echter, aan de andere kant is het zonde dat het land zo weinig waardering krijgt. De Vipava-vallei heeft iets weg van het Toscaanse landschap in Italië. Je vindt er veel wijnstreken met daarin authentieke bouwwerken gemaakt van terracotta. Het landschap strekt zich uit ten zuidoosten van Nova Gorica in de Karst-regio.

De vallei is een geschikte bestemming voor actieve vakantiegangers en een van de mooiste plekken in Europa zonder massatoerisme. Doordat de grond zo vruchtbaar is, kom je hier wijngaarden, perzikenbomen, abrikozenbomen en mooie bloesems tegen. De Vipava-vallei wordt gekenmerkt door een rijke geschiedenis. Deze laat zich terug zien in de dorpjes, stadjes, tradities en wijnproducties.

10 . Tirana, Albanië

Tirana ligt in Albanië en vormt het hart van het land. De stad is sinds 1920 de hoofdstad van Albanië. In de loop der jaren groeide de stad van een kleine plaats uit tot een van de belangrijkste plekken in het land. Tirana heeft zich als communistische stad ontwikkeld tot een moderne, kleurrijke bestemming. Struin over de grote pleinen en de fijne wandelpaden. Bezoek de bijzondere bouwwerken en de wijk Blloku. Hier vind je veel winkels, entertainment en bars.