Skip to navigation Skip to main content
Cristo Rio
© Unsplash, Andrea Leopardi

De 7 wereldwonderen zouden bij iedereen hoog op de bucket list moeten staan. De wereld zit vol met prachten en ieder land heeft wel iets bijzonders. Architectuur zorgt voor bijzondere gebouwen uit verschillende tijden. Zo heb je de Egyptische piramides, de Romeinse gebouwen en de Griekse tempels en theaters. Achter veel van deze monumentale schoonheden schuilt een rijke geschiedenis die tot op heden nog van groot belang is. Iedereen weet dat er wereldwonderen bestaan, maar niet welke dat zijn en waarom deze worden aangewezen. Ben jij benieuwd naar wat de wereld wonderbaarlijk mooi maakt? Lees hier wat de 7 moderne wereldwonderen zijn. 

De 7 wereldwonderen: antieke en moderne wonderen

De 7 klassieke wereldwonderen zijn gekozen door de Grieken en hier was het nummer zeven een magisch getal. Er waren namelijk zeven planeten, zeven dagen in de week en nog meer zaken waar het nummer een rol in speelde. De 7 klassieke wereldwonderen zijn gekozen in de Griekse oudheid en bestaan uit de Piramide van Cheops, de Hangende tuinen van Babylon, deTempel van Artimis, het beeld van Zeus, het mausoleum van Halicarnassus, het Kolossus van Rodos en Pharos van Alexandrië. Deze zijn allemaal verwoest of vernietigd door verschillende oorzaken, behalve de Piramide van Cheops die nog steeds te bezichtigen is.

 

In 2006 is er daarom besloten dat er een nieuwe lijst met wereldwonderen moest komen en was er de mogelijkheid om te stemmen op de 7 moderne wereldwonderen via een website. Een jaar later zijn deze  vastgesteld en bekendgemaakt. Hieronder een overzicht van de 7 moderne wereldwonderen.

1. Chichén Itzá - Yucatán, Mexico

Chichén Itzá was een eeuwenoude stad in Mexico op het schiereiland Yucatán en was heel belangrijk voor de Maya’s. De resten van de stad werden ontdekt door de Spanjaarden. Chichén betekent ‘aan de rand van de bron’. De stad bestond volgens velen al voor onze jaartelling. De bekende krater Chicxulub, die is ontstaan door een meteorietinslag, ligt hier dichtbij en heeft gezorgd voor de uitsterving van dinosaurussen.

 

De stad staat bekend als een van de mooiste ruïne steden ter wereld. Je ziet de 24 meter hoge tempel van de god Kukulcan nog steeds staan en dit is een prachtig beeld om te zien. De tempel heeft verschillende niveaus van hoogtes en hier zit een betekenis achter. De maya’s zagen dit als de negen niveaus van de onderwereld. Ook heb je 365 treden, die de dagen van een jaar betekenen. Je ziet de maya-telling naar voren komen in het gebouw.

 

Ook interessant is het watersysteem van de Maya’s. Er was in dit gebied een groot gebrek aan water en de Maya’s waren afhankelijk van een ondergronds watersysteem wat zij zagen als een toegang tot de ondergrondse wereld. Er werden dan ook regelmatig kinderen of jong-volwassenen geofferd aan de goden. Ook het beeld van Chac Moolde tempel van de Krijgers, de Zaal van Duizend Zuilen en het observatorium Caracol zijn bezichtigingen in Chichén Itzá. Het is een prachtig beeld om te zien en hoort op de lijst van de 7 moderne wereldwonderen.

Chichén Itzá is een van de 7 wereldwonderen
© Unsplash, Mario La Pergola

2. Cristo Redentor -  Rio de Janeiro, Brazilië

Op de hoge berg Corcovado in de stad Rio de Janeiro, Brazilië, staat een groot standbeeld van Jezus Christus die de naam Cristo Redentor draagt, ook wel bekend als Christus de Verlosser. De berg is 780 meter hoog en het beeld maar liefst 38 meter en weegt 1145 ton. De spanwijdte van de armen zijn 28 meter. In het jaar 1850 is het idee ontstaan om een groot standbeeld te maken van Jezus Christus. De priester Pedro Maria Boss stelde dit voor, maar koningin Isabel keurde het af. Echter was het de kerk in 1921 gelukt om genoeg geld op te halen tijdens de monumentenweek en kon de bouw, die tien jaar duurde, beginnen. In 1931 heeft president Getúlio Vargas met een ceremonie de voltooiing van het monument ingewijd.

 

Het ontwerp komt van Heitor da Silva Costa en werd gebouwd door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski. Het beeld waakt over de stad.

De Cristo in Rio de Janeiro is een van de wereldwonderen
© Unsplash, Raphael Nogueira

3. Colosseum - Rome, Italië

Wat vroeger werd gebruikt voor de Spelen in het Romeinse Rijk en later voor concerten of theatervoorstelling, is nu nog een prachtige ruïne. Het Amphitheatrum Flavi­urn, ook wel bekend als het Colosseum in het Italiaanse Rome, heeft een hele rijke geschiedenis met een mooi verhaal. Helaas is het gebouw door diverse natuurrampen verwoest, waardoor nu alleen de overblijfselen nog te zien zijn. Velen denken bij deze ruïne gelijk aan de gevechten met gladiatoren en andere wilde dieren, maar vergeten de bijzondere architectuur erachter. Keizer Vespasianus gaf de opdracht om het Colosseum te bouwen in het jaar 72. De zoon van de keizer, Titus, heeft de voltooiing ingewijd in het jaar 80. De Spelen werden ieder jaar door de heersende keizer gefinancierd en dit gebouw was volledig hiervoor bedoeld.

 

Door de jaren heen demonstreerden steeds meer mensen tegen de Spelen en in het jaar 404 werd het afgeschaft. Dit kwam doordat een monnik tussen een gevecht kwam te staan. Na de afschaffing van de Olympische Spelen werd het gebouw voor andere doelen gebruikt, waaronder voorstellingen als venationes.

 

De unieke architectuur is ondanks de verwoestingen door diverse natuurrampen nog steeds te bezichtigen. De combinatie van een prachtige en rijke geschiedenis vormt in combinatie met de Romeinse architectuur een bijzonder gebouw dat zeker op de lijst van de 7 moderne wereldwonderen hoort.

Colosseum in Rome, een van de wereldwonderen in Europa

4. Chinese Muur - Beijing, China

Wanneer er gedacht wordt aan het land China, denkt men direct aan de Chinese Muur, een bijzonder kenmerk van 6000 kilometer lang. Er zit een mysterieuze geschiedenis achter en het trekt jaarlijks veel toeristen. Chinezen noemen het de ‘muur van tienduizend li’  en er zijn veel legendes over geschreven. Men zegt dat er zo’n 300.000 mannen aan de Muur werkten en dat er veel van hen overleden zijn tijdens de bouw die begon in 200 voor Christus. De eerste delen van de muur zijn gemaakt met aarde, maar na een tijd ging men over naar stenen, waardoor de torens gemaakt konden worden. De Ming-Dynastie heeft het grootste deel van de Muur gebouwd, wat in de tijd van 1368 tot 1644 was.

 

De Chinese Muur diende als verdedigingsmiddel tegen de Mongolen, de Hunnen en de Mandsjoes. Door de oorlogen zijn veel delen van de Muur beschadigd of geheel verwoest, waardoor men niet op alle delen kan lopen. De Muur is prachtig en heeft een hoge historische waarde. 

Chinese Muur in China is een van de meest kenmerkende bouwwerken ter wereld
© Unsplash, Max Van Den Oetelaar

5. Machu Picchu - Cuzco, Peru

Een stad van de Inca’s in Peru dat nooit is ontdekt door de Spanjaarden en daardoor niet is verwoest, is Machu Picchu. De eeuwenoude stad is een pracht om te zien en wordt door veel toeristen bezocht. De bouw begon rond 1440 en en werd tot 1532 bewoond door de Inca’s. Het verhaal luidt dat de stad bewoond kon worden door maar 750 mensen en dit waren vaak edelen en koningen. Toen de Inca bevolking werd verslagen door de Spanjaarden, kwamen niet veel mensen meer naar de stad en werd het een verlaten stad. Machu Picchu wordt omringd door een schitterende natuur die zich vult met prachtige bergtoppen en bijzondere diersoorten.

 

De stad heeft een bijzondere architectuur die nu bedekt is met groen. Het trekt jaarlijks duizenden bezoekers en daardoor is men bang dat het Machu Picchu kan beschadigen. De stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en hoort bij de 7 wereldwonderen van de moderne tijd.

Macchu Picchu is een van de meest bijzondere wereldwonderen
© Unsplash

6. Petra - Ma'an, Jordanië

Het is een van de mooiste bouwwerken van de oude tijd, de rotswoningen in Petra, Jordanië. Petra was een belangrijke handelsstad voor de Nabateeërs en is gebouwd in een kloof tussen heuvels. De naam zegt het al, de huizen zijn gekorven uit roodstenen rotsen. Rotsen hadden een bijzondere waarde en waren heilig voor de Nabateeërs.

 

Bekend zijn de grafkamers van Petra, waarbij het een gewoonte was om overledenen te begraven in rotsformaties. De steensoort was zacht waardoor het makkelijker was om grafkamers te maken en te versieren met symbolen en tekeningen. Buiten grafkamers en woningen bouwden de Nabateeërs ook een amfitheater waar plaats was voor 3.000 personen. Het theater zag er hetzelfde uit als die van de Grieken, alleen werd deze uit rotsen gemaakt.

 

De schatkamer van de Farao is het bekendste bouwwerk in Petra. Dit was een gebouw van 28 meter breed, 40 meter hoog en de bouw heeft drie maanden geduurd. De schatkamer dateert uit de eerste en tweede eeuw. Of het echt een schatkamer was, is nooit bewezen, maar de meesten gaan daar wel van uit. Het is een bijzonder gebouw dat helemaal met de hand gemaakt is.

 

Vroeger waren alle rotsgebouwen versierd met verschillende kleuren, maar door erosie is deze vervaagd en kwam de roodstenen kleur weer terug. Het is een bijzondere en unieke stad.

Petra is een van de 7 wereldwonderen en ligt in Jordanië

7. Taj Mahal - Agra, India

In het noorden van India ligt Agra, een stad die in bezit is van een prachtig wonder dat de Taj Mahal wordt genoemd. Het is een prachtig, Perzisch architecturaal paleis. Het gebouw ligt aan de oever van de Jamuna en is gebouwd wat wit warmer en roodsteen.

 

De opdracht van de bouw kwam van de leider van het Mogolrijk, Shah Jahan, en was ter ere van zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal. Het paleis diende als grafmonument en de bouw van zeventien jaar lang begon in 1631. Het gebouw is zo’n 60 meter hoog en net zo breed. Muren werden versierd met prachtige symbolen en het paleis werd omringd met een schitterende tuin. Veel kostbare spullen en onderdelen van het paleis zijn door de jaren heen gestolen, maar er is nog veel overgebleven van het paleis. Het is een bijzondere gebouw met een prachtige architectuur en maakt de lijst van de 7 wereldwonderen af.

De Taj Mahal in India maakt de lijst met 7 wereldwonderen af
© Unsplash, Jovyn Chamb