Skip to navigation Skip to main content

De mooiste nationale parken van Turkije

Goreme Kapadokya
© Unsplash

Turkije trekt duizenden toeristen per jaar, die afkomen op de azuurblauwe zee aan de Turkse Rivièra of de Blauwe Moskee in Istanbul. Bovendien zijn badplaatsen als Marmaris of Antalya enorm populair bij jongeren en families. Maar naast al deze trekpleisters is Turkije ook wereldwijd beroemd om zijn uitgestrekte en spectaculaire natuurparken. Dit zijn de mooiste nationale parken van Turkije.

De mooiste parken van Turkije

Met een enorme biodiversiteit en talloze wilde dieren, zijn de nationale parken in Turkije vooral voor natuurliefhebbers en fotografen geweldig om te bewonderen. Maar ook voor iedereen die Turkije op een andere manier wil leren kennen is een bezoek aan een van de natuurparken een absolute must. Benieuwd naar de mooiste nationale parken in Turkije? Een van de volgende natuurparken wil je op je bucket list zetten!

Aladağlar National Park; een paradijs voor backpackers en trekkers

Nationaal Park Aladağlar werd opgericht in 1995. Gelegen op 30 kilometer van Yahyali, in Zuid-Turkije, strekt dit park zich uit over 55.000 hectare. Aladağlar betekent karmozijnrode berg en verwijst naar de roodachtige tint van het Taurusgebergte op de achtergrond.

Met zijn prachtige rode en zwarte dennenbomen en sparren, is dit park is de thuisbasis van wilde zwijnen, Capra-steenbokken, wolvenweaser en de coyote. Het is bovendien een waar paradijs voor backpackers en populair voor trektochten, wildkamperen en forelvissen.

Watervallen in Aladağlar National Park in Turkije
© Pixabay

Göreme National Park; een uitzicht dat je de adem beneemt

Een van de meest populaire en bovendien mooist nationale parken in Turkije, een must-visit, is het Göreme National Park in Kapadokya. Dit fascinerende park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt verschillende unieke landschappen en historische structuren.

Van grotwoningen, uit de rotsen gehouwen kapellen, kerken en sprookjesachtige schoorstenen, tot ondergrondse steden en vulkanische rotsformaties; Nationaal Park Göreme heeft alles. De beste en meest populaire manier om het park te bewonderen is vanuit de lucht tijdens een ballonvaart.

Göreme Nationaal Park in Kapadokya
© Unsplash

Kackar Mountains National Park; het regenwoud van Turkije

Gelegen op een hoogte van 3972 meter, met uitzicht op de Zwarte Zee, is dit is dit nationaal park hét regenwoud van Turkije. Grenzend aan de Firtina- en de Hemsin-rivier is deze prachtplek de thuisbasis van verschillende wilde dieren zoals jakhalzen, marters, wilde zwijnen, reeën, hermelijnen, wezels en meer.

Tal van wandelroutes liggen in het park uitgestippeld om te verkennen. Daarnaast bied de omgeving vele mogelijkheden om te kamperen. Perfect voor mensen die de natuur op zijn best willen ervaren!

Kackar Mountains is een van de mooiste nationale parken in Turkije
© Pixabay

Nemrut Dağı National Park; het historische Nationale Park van Turkije

Het Nemrut Dağı National Park is uniek en surrealistisch. In tegenstelling tot andere nationale parken in Turkije, staat dit park bekend om zijn geïsoleerde, met grind bedekte berg en talloze standbeelden aan de voet van de heuvel. Deze dateren allemaal uit de 1e eeuw voor Christus en zijn een lust voor het oog.  

Gelegen op een hoogte van 2106 meter, kun je als bezoeker naar de Nemrut Dağı-top klimmen om te genieten van een adembenemend uitzicht. Het is met recht een van de mooiste nationale parken van Turkije.

Nemrut Dağı is een surrealistisch park in Turkije
© Unsplash

Yedigöller National Park; geweldig voor fotografen

Omringd door zeven prachtige meren die zijn gevormd door lawines, is het Yedigöller National Park een van de mooiste en idyllische nationale parken die Turkije bezit. Het park herbergt tientallen boomsoorten, die mee veranderen met de seizoenen en echte schoonheid weerspiegelen. Niet voor niets is deze plek super populair onder fotografen! Mensen komen hier om te genieten van de rust, om te wandelen, te vissen en te kamperen.

Yedigöller in Turkije is een van de mooiste nationale parken.
© Unsplash
Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.