Skip to navigation Skip to main content
Wandelen in de bergen van Madeira
Portugal

Wandelen in Portugal

Wandelen in Portugal is, naast surfen en golfen, een populaire activiteit tijdens de vakantie. In welke reisperiode je ook op vakantie bent, eigenlijk kun je het hele jaar door goed in Portugal terecht voor een wandelvakantie. Er is hier namelijk vrijwel altijd een aangenaam klimaat! Wandel langs de kust of trek verder het binnenland in om mooie wandeltochten te maken. Tips voor wandelen in Portugal, lees je hier.

Wandelvakantie in Portugal

Er zijn een groot aantal gemarkeerde wandelpaden die verschillen in lengte en niveau. Goed om te weten dat in Portugal de volgende verdeling gehanteerd wordt:

  • Grandes Rotas (lange wandelroutes van meer dan 30 km, soms zelfs grensoverschrijdend)
  • Pequenas Rotas (kortere routes, variërend in lengte maar altijd tot maximaal 30 km en lopen vaak in gemeentes)
  • Puercursos Locais (lokale routes, die korter zijn dan de Pequanas Rotas)

Volg de bewegwijzering, neem een kaart mee of installeer een app en volg zo de juiste route en ontdek het mooie landschap van Portugal.

Waar kun je goed wandelen?

Wil je graag wandelen in Portugal tijdens je vakantie en wil je weten waar je goed kunt wandelen? Er zijn in alle regio’s mooie routes te volgen.

Wandelen op Madeira

Aanrader is wandelen op het eiland Madeira, dat met haar kleuren, hoge kliffen en bergachtige gebieden niet alleen voor uitdaging zorgt, maar ook voor fantastische uitzichten. De voetpaden, aangeduid als ‘Veredas’, zijn niet al te moeilijk van aard, maar wie op zoek is naar avontuurlijke paden kan hier ook zeker terecht.

Wandelen in Alentejo

Een andere mooie regio waar je goed kunt wandelen in Portugal is Alentejo, waar je bijvoorbeeld het Parque Natural da Serra de São Mamede vindt. Dit natuurpark bestaat uit een ongelooflijk divers landschap waar je zelfs sporen van menselijke beschaving van duizenden jaren terug vindt, maar ook veel groen, en bovendien is er de mogelijkheid om roofvogels te spotten. Er liggen vijf wandelroutes die je de gelegenheid geven de biodiversiteit te ontdekken. Het hoogste punt ligt op 1025 meter en geeft je een prachtig uitzicht over het rijke landschap.

Wandelen in de Algarve

Ook de Algarve leent zich goed om te gaan wandelen in Portugal. Door de hele regio zijn een paar honderd kilometer aan wandelroutes te vinden. Elke route belooft een schitterend uitzicht en elke wandeling is anders. Er zijn paden die langs de kustlijn lopen, maar ook routes die je meer het binnenland in sturen. Je vindt hier veel lange-afstandswandelingen, zoals Grande Rota do Guadiana GR15 (65 km), Trilho dos Pescadores (120 km) Caminho Histórico (230 km), maar uiteraard kun je ook routes maken.

Bekijk tips, routes en meer voor wandelen in Portugal.