Skip to navigation Skip to main content
Edinburgh Castle
© Spalder Media Group

Wat een bijzondere stad is Edinburgh! Er is zoveel te doen en te zien terwijl je de stad bezoekt voor een stedentrip. Terwijl je door de straten struint voelt het alsof je in een Harry Potter-film meespeelt en wie van geschiedenis en cultuur houdt, kan hier zijn/haar hart op. Neem een duik in de eeuwenlange historie en kijk je ogen uit bij alle bezienswaardigheden, stap in een pub voor een pint of proef de echte Schotse whisky tijdens een proeverij. Wat te doen in Edinburgh tijdens een stedentrip? Wij geven je tips!

Het schitterende Edinburgh, hoofdstad van Schotland

Op zoek naar een leuke, verrassende stedentrip? Ga naar Edinburgh! Wat een schitterende, cultuurrijke stad is dit. Het is al sinds 1437 de hoofdstad van Schotland en barst van de bezienswaardigheden, een oneindige, zichtbare historie en Schotse gezelligheid. De oudheid spat van de gebouwen af en er is ontzettend veel te doen. Het is niet vreemd dat J.K. Rowling in deze stad geïnspireerd raakte voor Harry Potter-reeks. Wat te doen in Edinburgh als je hier op stedentrip bent? Breng een bezoek aan Edinburgh Castle, stap in de ondergrondse stad door een tour door de closes te maken en ga op een whisky-proeverij. Hieronder geven we je tips voor je citytrip naar 'Auld Reekie'!

Edinburgh Castle

Uniek aan Edinburgh, en niet te missen tijdens je bezoek aan de stad, is het kasteel dat midden in het centrum op een grote rots boven de skyline uitrijst. Edinburgh Castle is waar de stad ontstaan is, waar het fort op Castle Rock gebouwd is. De rest van de stad is daaromheen gebouwd wat ervoor zorgt dat Edinburgh een uniek stadsbeeld heeft. Vandaag de dag worden er vele evenementen gehouden en kun je een bezoeken brengen aan het kasteel. Je kunt in de verschillende gebouwen van het kasteel een kijkje nemen en meer leren over de (militaire) geschiedenis van Schotland middels de vele tentoonstellingen binnen de bouwwerken van het fort. 

Edinburgh Castle op Castle Rock

Royal Mile en Real Mary King's Close

De Royal Mile is niet te missen tijdens je stedentrip in Edinburgh. Deze straat vormt het hart van de stad en verbindt Edinburgh Castle met Holyrood Palace. Op de Royal Mile vind je talloze pubs, winkels, restaurant en closes. De closes vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Edinburgh. Dit zijn namelijk ondergrondse straten en huizen, waar de bevolking van de stad gedurende de middeleeuwen woonde. Later is het huidige Edinburgh boven op deze huizen en straten gebouwd, maar de ondergrondse stad bestaat nog steeds. Je kunt hier een kijkje in nemen door The Real Mary King's Close te bezoeken. Een unieke ervaring! Vergeet trouwens ook niet om een kijkje te nemen bij de St Giles' Cathedral, die je ook op de Royal Mile vindt.

 

Tip: Veel pubs op de Royal Mile staan in het teken van politicus en inbreker Deacon Brodie, zoals Deacon's House Café. Hier kun je gezellig zitten met een heerlijke scone en meer leren over het leven van deze man, alvorens je de Real Mary King's Close bezoekt, die vlakbij is. 

Wat te doen in Edinburgh? Veel bezienswaardigheden liggen langs de Royal Mile!
© Spalder Media Group

Wat te doen in Edinburgh? Whisky proeven natuurlijk!

Iets dat zeker niet mag ontbreken aan een stedentrip in Edinburgh, is een whisky-proeverij. The 'water of life' is diepgeworteld in de Schotse cultuur en de hele ervaring van een proeverij is ontzettend leuk. Bij The Scotch Whisky Experience maken ze er een interessante en toffe ervaring van. Je kunt verschillende tours boeken, afhankelijk van jouw wensen, maar het leukste is om voor de full experience te gaan. Hierbij ga je op een reis door Schotland, leer je meer over de geschiedenis achter whisky-productie, proef je verschillende soorten van de drank, neem je een kijkje in de gigantische whisky-collectie en kun je ook nog voor een Schots meergangendiner kiezen in het prijswinnende Amber Restaurant. 

Scotch Whisky Experience in Edinburgh
© Spalder Media Group

500 jaar monarchie in Holyrood Palace

Misschien nog wel interessanter dan Edinburgh Castle, is Holyrood Palace, het koninklijke paleis van Edinburgh. Binnen dit paleis vind je meer dan 500 jaar monarchie, aangezien het al sinds de 15e eeuw dient als hoofdverblijfplaats van de royal family in Schotland. Je kunt in dezelfde kamers rondlopen als de Bonnie Prince Charlie heeft geslapen of Mary, Queen of Scots, haar haren heeft gedaan. Ook kun je hier de restanten van het oude paleis bewonderen. Wil je een bijzondere hike maken? Arthur's Seat, de heuvel van de stad, maakt deel uit van Holyrood Park dat bij het paleis ligt. Een wandeling omhoog duurt ongeveer een half uur. 

Holyrood Palace bezoeken is een van de tips voor wat te doen in Edinburgh tijdens je stedentrip.
© Spalder Media Group

Maak een foto in Dean Village

Een dorpje midden in de stad? Dean Village is niet alleen bijzonder pittoresk, de ligging is ook nog eens uniek. In het voormalige dorpje, dat langs The Water of Leith ligt, vind je alle oude watermolens, die vroeger erg belangrijk voor de bestemming waren. Vanuit Edinburgh kun je gemakkelijk naar Dean Village lopen, eventueel door de stroming van Leith te volgen. Je wilt hier zeker een foto maken, want het zicht op het plaatsje is ongelooflijk schattig. 

 

Ook interessant:

Wat te doen in Edinburgh? Bezoek het pittoreske Dean Village!
© Spalder Media Group
Marlous

Over Marlous

Marlous is tijdens haar vakantie al bezig met waar en wanneer haar volgende reis plaats gaat vinden. Ze heeft ontzettend veel bestemmingen mogen ontdekken, maar tijdens het afvinken wordt haar bucket list alleen maar langer. De vraag wat de mooiste bestemming ter wereld is, vindt ze onmogelijk te beantwoorden. De wereld is geweldig!