Skip to navigation Skip to main content
Scottisch Highlands
© VisitScotland, Kenny Lam

Zin in een unieke reis? Wat dacht je van een trip naar Schotland! Niet ver van huis ligt een prachtig stuk Europa wat nog niet vaak genoeg ontdekt wordt: de Schotse Hooglanden. Fans van de serie ‘Outlander’ zullen Schotland al langer op hun lijstje hebben staan, maar degenen die zich nog niet in dit prachtige deel van het Verenigd Koninkrijk verdiept hebben, willen dit land ook absoluut noteren. Ongerepte natuur, een indrukwekkende historie en een ijzersterke cultuur…. In dit blog geven we je een tip voor een trip in Schotland en de Schotse Hooglanden.

Ontdek de Schotse Hooglanden

Een ruige, uitgestrekte natuur, wildlife, het monster van Loch Ness, veel tekenen van een heftige geschiedenis en een sterke, eigen cultuur. De Schotse Hooglanden vormen een uniek stuk landschap in het noordwesten van het land en zijn om meerdere redenen een vakantie waard. Ongeveer de helft van Schotland bestaat uit de Hooglanden en dat valt te onderscheiden in twee gebieden: de Grampian Mountains en Northwest Highlands. De Schotse Hooglanden zijn dunbevolkt en veel bekende tradities en culturele eigenschappen van Schotland, zoals whisky, doedelzakmuziek en de kilt, vinden hun oorsprong in dit deel van het land. Het gebied is te groot om tijdens één vakantie te ontdekken, maar in dit blog geven we je een leuke tip voor een unieke trip in Schotland en de Schotse Hooglanden.

Drumdelgie House

In het noordoosten van Schotland vind je Aberdeenshire, midden in de Grampian Mountains, een stuk landschap dat de stad Aberdeen omringt. Hier vind je een scala aan distilleerderijen (Speyside whisky), meer dan 300 eeuwenoude kastelen, tientallen golfbanen en een kustlijn met ruige kliffen. Een mooie plek voor een trip in Schotland om onder andere de Schotse Hooglanden te ontdekken is Huntly, gelegen op de grens van de hooglanden in het graafschap Aberdeenshire. Huntly is een klein dorpje waar je een idyllische accommodatie kunt vinden: Drumdelgie House. Dankzij een keuze uit drie verschillende, recent gerenoveerde cottages, kun je heerlijk verblijven midden in de natuur. Vanuit hier zijn er allerlei activiteiten te ondernemen, bezienswaardigheden te bezoeken en kun je proeven van de Schotse cultuur en keuken. Tijdens je verblijf in een van de knusse cottages heb je zelfs de kans om het noorderlicht te spotten!

Wat te doen in de omgeving van Huntly?

Huntly is een uitstekend startpunt om Aberdeenshire en de Schotse Hooglanden te verkennen. Van een duik in de geschiedenis tot sportieve activiteiten, er is ontzettend veel vanuit hier te ondernemen. Wat je kunt doen in de omgeving van Huntly tijdens je trip in Schotland en het ontdekken van de Schotse Hooglanden? Enkele tips:

1. Bezoek Huntly Castle en Leith Hall

Een van de meest bezochte bezienswaardigheden in deze omgeving is Huntly Castle. Het kasteel was vroeger de thuisbasis van een van de meest prominente families van Schotland tijdens de middeleeuwen en renaissance. Ook het kasteelachtige landhuis Leith Hall is een bezoek waard. Wel voor mensen met stalen zenuwen, want volgens de geruchten zou het hier spoken!

Huntly Castle in Aberdeenshire in Schotland is een must visit
© VisitScotland, Damian Shields
Huntly Castle
Leith Hall in Schotland
© VisitScotland, Damian Shields
Leith Hall

2. Ga naar een whisky-distilleerderij

Verankerd in de Schotse cultuur, en tekenend voor de Schotse Hooglanden, is het produceren en drinken van whisky, ook wel ‘water of life’ genoemd. Je vindt in de omgeving dan ook veel distilleerderijen, dus een aanrader is om een van die plekken te bezoeken. Huntly ligt aan de rand van de Speyside whisky trail waar 50% van de single malt whisky van Schotland wordt geproduceerd. Op zo’n 30 minuten rijden afstand vind je Aberlour Distillery, een van de leukste om te bezoeken. Het ligt in het hart van Speyside en biedt verschillende tours en proeverijen. Maak er een dag uit van ga een hapje eten bij Dowans Hotel of geniet van een afternoon tea. Ze hebben hier bovendien geweldige cocktails!

3. Ontdek Aberdeen en/of Inverness

De stad Aberdeen ligt op een uur rijden qua afstand van Huntly, maar is zeker de moeite waard om te ontdekken tijdens je trip in de Schotse Hooglanden. Je vindt er prachtige architectuur, geschiedenis, gezellige wijken en leuke eettentjes. Een andere stad die je kunt bezoeken vanuit Huntly, is Inverness, maar dat is wel verder rijden (anderhalf uur). Deze stad heeft een grote historische waarde, die je onder andere kunt ontdekken op Culloden Moor, waar tussen de Jakobieten en roodrokken een paarhonderd jaar geleden een bloederige strijd heeft plaatsgevonden. Ook ligt het wereldberoemde Loch Ness hier in de buurt.

Gedenksteen Clan Fraser bij Culloden Moor
© VisitScotland, Kenny Lam
Gedenksteen van de Clan Fraser bij Culloden Moor

4. Maak een hike

De omgeving van Huntly leent zich fantastisch voor het maken van mooie wandelingen. En tijdens je trip in Schotland wil je het landschap dan ook graag te voet ontdekken! Er is een variatie van wandeltochten, zowel in lengte als in moeilijkheidsgraad. De bergen zijn schitterend, maar je kunt het zo uitdagend maken als je zelf wilt. Een voorbeeld van een mooie route is de Hill of Dunnideer, in de buurt van Insch, een route van iets meer dan 5 km (anderhalf uur hiken). Je komt langs oude kasteelruïnes en hebt steeds uitzicht over uitgestrekte landschappen.

5. Ga naar kustplaats Stonehaven

De Schotse Hooglanden beschikken niet alleen over een indrukwekkend berglandschap, ook de kustlijn in de laaglanden met haar ruige kliffen en vissersdorpjes is adembenemend. Voorbeeld van een pittoresk dorpje in Aberdeenshire is Stonehaven, op een uur rijden qua afstand van Huntly. Hier vind je een van de meest gefotografeerde plekken van het land: Dunnottar Castle, dat schilderachtig gelegen is op een hoge rots voor de kust. Echte aanrader is om hierheen te wandelen.

Dunnottar Castle bij het kustplaatsje Stonehaven in Schotland
© VisitScotland, Kenny Lam
Dunnottar Castle bij Stonehaven

6. Maak een dolfijn- en wildlife-cruise

Wildlife spotten? Langs de Moray Firth Coast zijn regelmatig dolfijnen en allerlei walvissoorten te spotten! Maak een boottocht met Gemini Martine Charters vanaf Buckie (half uur rijden). Een tour duurt ongeveer 2,5 uur en kost 25 pond per persoon.

7. Verken Cairngorms National Park

Niet ver van Huntly ligt Cairngorms National Park, een schitterend natuurgebied vol mogelijkheden tot het doen van activiteiten. Het is het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk. Je kunt er wandelingen maken, mountainbiken of watersporten beleven. 's Winters kun je hier zelfs skiën! Maar ook zijn er allerlei kastelen die een verregaande geschiedenis onthullen te ontdekken. Het enorme gebied biedt voor iedere avonturier wat wils!

Schotse Hooglander in The Rothiemurchus Estate
© VisitScotland, Paul Tomkins
Schotse Hooglander in The Rothiemurchus Estate
Marlous

Over Marlous

Marlous is tijdens haar vakantie al bezig met waar en wanneer haar volgende reis plaats gaat vinden. Ze heeft ontzettend veel bestemmingen mogen ontdekken, maar tijdens het afvinken wordt haar bucket list alleen maar langer. De vraag wat de mooiste bestemming ter wereld is, vindt ze onmogelijk te beantwoorden. De wereld is geweldig!