Skip to navigation Skip to main content

Slecht weer zorgt voor explosieve stijging last minute boekingen naar de zon

Strand Marbella

De natte en koude weersomstandigheden in Nederland en de omliggende landen hebben gezorgd voor een ongekende toename in last minute boekingen naar zonnige bestemmingen. Volgens de Zoover Vakantiemonitor zijn in mei en juni maar liefst 2,5 keer zoveel vliegvakanties geboekt naar populaire zonbestemmingen zoals Spanje, Turkije, Griekenland en Egypte, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat veel Nederlanders slechts enkele dagen na het boeken al vertrekken.

Last minutes spectaculair gestegen

De trend om last minute vakanties te boeken, wat wil zeggen zes weken of korter voor vertrek, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit jaar is er echter sprake van een spectaculaire stijging van 142 procent. Spanje is nu de meest geboekte bestemming (34,22 procent), gevolgd door Turkije (26,41 procent), Griekenland (20,66 procent) en Egypte (12,76 procent). 

Veranderend zoek- en boekgedrag

Niet alleen in boekingen, maar ook in zoekgedrag zijn er verschuivingen. We zien een enorme stijging in zoekgedrag naar zonbestemmingen. Dat heeft natuurlijk met het weer te maken," zegt Reinoud Koot van Zoover. Nederlanders zoeken nu minder naar vakanties in landen zoals Frankrijk (-9.92 procent), Nederland (-23,14 procent), Duitsland (-30,65 procent) en België (-35,37 procent). "We zien dat het zoekgedrag naar alle vakanties met de auto daalt en naar alles met het vliegtuig stijgt," voegt Koot toe. 

Stijgende prijzen, zelfde budget

De inflatie en de stijgende prijzen van vluchten en accommodaties zorgen er niet voor dat vakantiegangers veel meer uitgeven aan hun vakantie dan vorig jaar.  Dit komt doordat ze vaker kiezen voor goedkopere opties. Hoewel de gemiddelde reissom per boeking is gestegen met 4,1 procent, van 2266 euro in 2023 naar 2359 euro dit jaar, kiezen veel Nederlanders voor goedkopere vakanties. Zo is er een duidelijke verschuiving zichtbaar naar drie-sterren all-inclusive hotels in plaats van vijf-sterren hotels, vooral in Turkije. "

Populaire bestemmingen en reisdata

Populaire regio's voor de komende maanden zijn onder andere Mallorca in Spanje, Kreta in Griekenland, de Turkse Rivièra en de Rode Zee in Egypte. Ondanks zorgen over de oorlog in het nabijgelegen Gaza, blijven reizigers onbezorgd naar de Rode Zee trekken. "Mensen boeken nu vaak slechts een paar dagen voor vertrek een last minute vakantie," aldus Koot.

Populaire luchthavens

Düsseldorf blijft de populairste vertrekhaven voor Nederlanders met 32,91 procent van de vliegreizen, hoewel Schiphol (31,48 procent) de achterstand heeft verkleind dankzij verbeterde dienstverlening en kortere wachtrijen. Andere luchthavens zoals Keulen/Bonn (11,13 procent) en Münster/Osnabrück (van 0,23 naar 4,37 procent) winnen ook aan populariteit. "Voor de meeste Nederlanders is het een paar uur rijden naar die vliegvelden, maar blijkbaar vinden ze dat niet erg," merkt Koot op.

De combinatie van slecht weer en een groeiende drang naar zonnige bestemmingen zorgt ervoor dat Nederlanders massaal op zoek gaan naar last minute vakanties, waarbij ze bewust kiezen voor betaalbare opties zonder in te leveren op de kwaliteit van hun zomervakantie.

Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.