Skip to navigation Skip to main content
Pella, Iowa
© Pixabay

Nederland heeft een bekend verleden met Amerika. Zo droeg New York, de hoofdstad van de Verenigde Staten, vroeger de naam Nieuw-Amsterdam. Er zijn nog meer Hollandse invloeden in Amerika te vinden. Zo ook dit plaatsje in Iowa. Pella is een typisch Nederlands dorp in Amerika. Het ligt in de Verenigde Staten, maar daarmee is het ook wel gezegd. 

800 Nederlandse immigranten stichtten Pella

Rond 1847 vluchtten zo’n 800 Nederlanders naar de staat Iowa en stichtten daar het plaatsje Pella. Alles in dit dorp heeft iets weg van ons kleine kikkerlandje. De Nederlandse cultuur en architectuur kenmerken vandaag de dag dit in Amerika gelegen plaatsje. Tegenwoordig telt Pella ongeveer 10.000 inwoners. De meesten van hen hebben een Nederlandse roots en houden hierdoor de cultuur en tradities tot leven.

Hoe ziet Pella eruit?

Pella staat volledig in het teken van Nederland. De huisjes hebben de authentieke architectuur van Holland en de culturele tradities komen tevens van hier. Hoewel het een tijd geleden is dat het plaatsje door echte Nederlanders gesticht is, zijn de inwoners van tegenwoordig nog steeds ontzettend trots op deze cultuur. In Pella staat een openluchtmuseum met een 40 meter hoge, werkende windmolen. Dit is de grootst werkende windmolen in de Verenigde Staten.

Doorgewinterde Amerikanen met een Nederlandse invloeden

Echt Nederlands wordt door de meeste inwoners van Pella niet meer gesproken. Wel zijn er traditionele feesten die Nederland ademen. De scholen in Pella vieren Sinterklaas en regelmatig draagt men traditionele klederdracht uit ons land. Ook is er een Tulip Time Festival. In Hollandse kledij wordt drie dagen lang feestgevierd. Parades, optredens, tulpen en veel eten vullen het programma. Al met al, Pella is een typisch Nederlands pareltje in het Amerikaanse Iowa.