Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste Griekse gerechten

Haven Inktvis Octopus Kreta

Denk je aan de Griekse keuken, dan denk je waarschijnlijk snel aan het standaard repetoir van de Griekse restaurants uit Nederland. Vette gyros en gefrituurde inktvisringetjes uit de diepvries. Ondanks de onvergetelijke avond vol ouzo en goedkope wijn uit karaf, niet bepaald een culinair hoogstandje. Totaal anders dan in Griekenland, want hier is alles bomvol smaak met de lekkerste groenten en fruit, vers gevangen vis en mals vlees. Daarom vandaag voor jou, de lekkerste Griekse gerechten. Welke is jouw favoriet?

De Griekse keuken, eenvoudig en bomvol smaak

De Griekse keuken wordt vaak bestempeld als eenvoudig en daar is een groot gedeelte ook van waar. De bereidingswijze is simpel en de recepten worden in de meeste gevallen al van generatie op generatie gekookt. Verse kruiden, gedroogde oregano, olijfolie en citroen zijn de hoofd smaakmakers die je in veel gerechten tegenkomt. Het eten is puur, eerlijk en met weinig poespas. Eén ding is in ieder geval zeker, je kunt er eigenlijk overal wel iets lekkers eten. Het leukst is om er met de auto of scooter op uit te gaan, op zoek naar bijzondere afgelegen restaurantjes met een eigen verhaal. Meng jezelf onder de lokale bevolking en beleef de middag of avond van je leven.

Lekker delen

In Griekenland kun je op verschillende manieren eten. Je kunt een aantal gerechten kiezen van de kaart en die vervolgens met elkaar delen. Vooral tijdens de lunch is dit een goed idee. Op die manier eet je op een warme dag niet te zwaar en kun je van alles proeven. Een andere mogelijkheid is om dit zoals de Grieken te doen. De Grieken bestellen vaak allerlei kleine gerechtjes die mezedes worden genoemd. Gezellig met zijn allen tafelen, veel proeven en lekker eten. Bestel een halve of een hele kilo wijn (een liter is een kilo in het Grieks) en sluit af met een glas ouzo of raki. Vaak krijg je na afloop van de maaltijd vers fruit en een glas ouzo of raki. Goed voor de spijsvertering.

Pita Gyros in Griekenland
© Spalder Media Group

De lekkerste Griekse gerechten

In Griekenland heb je vaak veel keuze op de menukaart. Kies je voor vis, vlees of groenten en ga je voor een warme- of koude bereiding. Wat je ook kiest, de gerechten zijn stuk voor stuk smaakvol. Veel gerechten worden gemaakt op de gril of in de oven. Verwacht hier geen knapperige frietjes, maar slappe zelfgemaakte patat, die eigenlijk toch wel heel erg lekker smaakt bij het eten. Begin de maaltijd met een mandje brood met tzatziki en sluit af met een lekker zoet dessert. Overal waar je komt ruik je de heerlijke geuren van het eten en doet het water je in de mond lopen.

Griekse salade, simpel, maar erg lekker
© Spalder Media Group
Griekse salade
Pita gyros is een van de lekkerste gerechten van Griekenland
© Spalder Media Group
Pita gyros
Bestel tenminste een souvlaki tijdens je vakantie in Griekenland
Souvlaki
Gevulde paprika in Griekenland
Gevulde paprika
Raki, druiven en een zelfgemaakte chocolade/dadel bonbon
Raki, druiven en een zelfgemaakte chocolade/dadel bonbon
Florien

Over Florien

In de wintermaanden vind je Florien regelmatig op ski's, op zoek naar de mooiste skigebieden. Qua zomerbestemmingen kan het alle kanten op. Van een avontuurlijke reis door de Thaise jungle tot lekker chillen op een zonnig strand in Griekenland of Spanje. Met een beetje mazzel heeft ze ooit haar eigen 'casa' in dat laatste land.