Skip to navigation Skip to main content
Kaiserschmarrn Alpbach

Ga je op vakantie naar Tirol in Oostenrijk, dan kom je naast alle activiteiten en mooie bezienswaardigheden ook de traditionele keuken tegen. Denk aan goulashsoep,  Käsespätzle, Tiroler Gröstl en uiteraard Kaiserschmarrn. Ben je een echte fan van Kaiserschmarrn, dan moet je volgens de kenners naar het Alpbach vertrekken. Je vindt hier namelijk het restaurantje met de beste Kaiserschmarrn uit Tirol. Reden genoeg voor mij om even een bezoek te brengen aan dit geweldige hutje.

Even over Alpbach

Tijdens mijn reis naar het skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau in Oostenrijk verbleef ik in het dorpje Alpbach in Tirol. Je kunt hier in de winter lekker skiën, maar ook in de zomer is er genoeg te doen. Alpbach is een echt pittoresk dorpje en is gebouwd tegen de berg op. Hierdoor heb je een aantal steile weggetjes in het dorp. De inwoners zijn er ontzettend vriendelijk, behulpzaam en spreken daarnaast ook nog perfect Engels. Ideale plek dus om heen te gaan als je Duits niet zo goed is!

Jausenstation Zottahof

Wanneer je als toerist in Alpbach komt en aan de inwoners vraagt waar je echt heen moet gaan, dan vertellen zij je gelijk over het restaurantje Jausenstation Zottahof. De berghut die bekend staat om de beste Kaiserschmarrn van Tirol. Als echte fan, zeker iets om uit te proberen! De Zottahof ligt een stuk hoger de berg op, met de auto ben je er met 10 minuten maar ook te voet is het mogelijk om de Zottahof te bereiken. Je doet er dan wel iets langer over (25 min ongeveer), maar het uitzicht over Alpbach is echt adembenemend!

Alpbach is een echt pittoresk dorpje in Tirol met de beste Kaiserschmarrn.

Een bijzondere plek met de beste Kaiserschmarrn

Bij aankomst ruik je de frisse berglucht met een mix van koeien en vers hooi, dat kan ook niet anders, want naast de ingang naar het restaurant is ook de ingang van de koeienstal. Bij binnenkomst word je verwelkomd door de eigenaresse, die je vraagt plaats te nemen tussen de rest van de menigte. In de hal hangt een echte boerderij lucht, die je doet beseffen dat je echt op een bijzonder plekje bent binnen gekomen.

Ik verwachtte een groot restaurant met veel tafeltjes en veel mensen, maar niks is minder waar. Je stapt binnen in een gezellige ruimte met slechts vier tafeltjes, alles van hout en traditioneel gebouwd. De menukaart is klein, maar met voor ieder wat wils. Uiteraard ga ik voor Kaiserschmarrn, maar er zijn nog zo veel meer lekkere huisgemaakte producten te kiezen. Je wordt verzorgd door twee dames, één in de bediening en waarschijnlijk staan ze ook samen in de keuken. Om de beurt worden de gerechtjes uitgeserveerd en daar hoor je dan ook niemand over klagen, want het eten is gewoon te lekker!

De beste Kaiserschmarrn die je ooit zult proeven!

Smullen

De Kaiserschmarrn moet je echt proberen! Normaal gesproken krijg je ze op de berg al in stukjes gesneden, maar in het Zottahof wordt het geserveerd als een grote opgevouwen luchtige pannenkoek met poedersuiker en een soort bessenjam of appelmoes. Normaal gesproken vind ik Kaiserschmarrn vrij machtig, maar dat zijn deze helemaal niet. De smaak is fantastisch en met de hele entourage er omheen, is het echt een bijzonder plekje te noemen in de Oostenrijkse Alpen. Na het vragen van de rekening ben ik verbaasd over de kosten, want die zijn verhoudingsgewijs zó laag! Zodra ik heb betaald word ik bedankt door de eigenaresse met een zelfgemaakte eierlikeur van het huis.

Florien

Over Florien

In de wintermaanden vind je Florien regelmatig op ski's, op zoek naar de mooiste skigebieden. Qua zomerbestemmingen kan het alle kanten op. Van een avontuurlijke reis door de Thaise jungle tot lekker chillen op een zonnig strand in Griekenland of Spanje. Met een beetje mazzel heeft ze ooit haar eigen 'casa' in dat laatste land.