Skip to navigation Skip to main content
Cabo da Roca (1)
© Unsplash, Karol Stefanski

Een vakantie naar Portugal is veelzijdig en kan op veel manieren. Je kunt er voor kiezen om op één vaste plaats te blijven, maar ook een rondreis is in dit land heel goed mogelijk. Het leuke van een rondreis is dat je kunt stoppen waar je wilt om zo alles van het land te ontdekken. Ontwijk de toeristische steden, rijd langs de prachtige kustlijn en bezoek de authentieke dorpjes van Portugal. Als je dan toch ‘on the road’ bent, dan is het een goed idee om naar Cabo da Roca te rijden. Het leuke aan een bezoek aan Cabo da Roca is dat je thuis kunt vertellen dat je op het meest westelijke puntje van Europa bent geweest.

Over Cabo da Roca

Cabo da Roca is een grote rots aan de Atlantische Oceaan en is het meest westelijke puntje van het vasteland van Europa. Als je de naam van de rots letterlijk naar het Nederlands vertaalt kom je op ‘rotskaap’, en daar is niks van gelogen met de ongeveer 140 meter hoge rots. De kust is er ruig en vol met opspattende golven, wat resulteert in mooie uitzichten. Vanaf hier kun je meters ver de zee op kijken. De rots is begroeid vol met mooie bloemen en heel veel vetplantjes. De route naar de rots is mooi en brengt je door het meest westelijke dorpje van het vasteland van Europa, Azóia.

Cabo da Roca in Portugal is het zuidelijkste puntje
© Unsplash, Eugene Zhyvchik

Zonsondergang

Als je de rots op een laat moment van de dag bezoekt heb je ook nog eens kans op een fantastisch mooie zonsondergang. Op de terugweg kun je in een van de restaurantjes in de nabijgelegen dorpjes neerstrijken voor een glaasje port en een heerlijke maaltijd. Omdat het een bijzonder puntje van Europa is, kan het zijn dat het er in het hoogseizoen nogal druk is. Laat dat toch de pret niet bederven, want hoe leuk is het om op het meest westelijke puntje van het vasteland van Europa te zijn geweest?

De eerste vuurtoren van Portugal: Farol do Cabo da Roca

Boven op Cabo da Roca staat een grote vuurtoren die in 1722 gebouwd is. De vuurtoren wordt ‘Farol do Cabo da Roca’ genoemd en is hét herkenningspunt van deze plek. Het is een bijzondere vuurtoren uit de historie, want dit is de eerste echte officiële vuurtoren die gebouwd is in Portugal. Daarvoor waren er al wel vuurtorens, maar die werden gemaakt van bestaande huizen en gebouwen die al bestonden, er werd geen nieuwe vuurtoren gebouwd.

De vuurtoren van Cabo da Roca in Portugal
© Unsplash, Shreyas Nair
Florien

Over Florien

In de wintermaanden vind je Florien regelmatig op ski's, op zoek naar de mooiste skigebieden. Qua zomerbestemmingen kan het alle kanten op. Van een avontuurlijke reis door de Thaise jungle tot lekker chillen op een zonnig strand in Griekenland of Spanje. Met een beetje mazzel heeft ze ooit haar eigen 'casa' in dat laatste land.