Skip to navigation Skip to main content
Obidos Portugal
© Unsplash, Henrique Ferreira

De vroegere geschiedenis van een land of plaats heeft altijd iets fascinerends. Dat geldt ook voor het plaatsje Óbidos in Portugal. Als je door dit stadje loopt dan geven de gebouwen je het gevoel alsof je ergens in de middeleeuwen rond loopt. Het hoogtepunt van deze plaats is het grote kasteel en alle straatjes eromheen. Dit pittoreske plaatsje is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens jouw reis door Portugal, want dat is weer eens wat anders dan zo’n grote stad als bijvoorbeeld Porto.

Óbidos, stad van de koninginnen

Óbidos is een plaatsje in het westen van Portugal op niet zo’n grote afstand van Lissabon. De stad is gebouwd op een berg, vlak bij de Atlantische Oceaan. Vanaf hier ben je dan ook zo bij de kust. Dit heeft te maken met de ligging voor de verdediging van het omliggende grondgebied. De geschiedenis van het dorp gaat eeuwen terug naar de tijd van de Romeinen. Een tijd later, in de 12e eeuw, werd het eiland bewoond door een koninklijke familie. In de 13e eeuw gaf de toenmalige koning het stadje aan zijn geliefde vrouw cadeau en dat is een belangrijk moment geweest in de geschiedenis van het stadje. Met deze gift werd het plaatsje ineens de stad van de koninginnen van Portugal. Vrouwen hebben uiteraard een goede invloed gehad op de stad en dat heeft er voor gezorgd dat de stad er prachtig en verzorgd uit kwam te zien. Daarnaast zijn er in die tijd heel veel kerken in het stadje gebouwd, waarvan men zegt dat dit komt door de koninginnen.

Er zijn veel kerken te vinden in Óbidos

Castelo de Óbidos

Waar Óbidos vooral bekend om staat is het prachtige grote kasteel, Castelo de Óbidosgelegen binnen de stadsmuren. Rondom het kasteel ligt een doolhof aan schattige kleine straatjes en kalk witte huisjes. De huizen zijn afgewerkt met de typische Portugees blauwe kleur en kennen daarnaast ook details met rood en geel. De huizen hebben bakken vol met gekleurde bloemen. De hele entourage van het stadje in combinatie met de bijzondere geschiedenis zorgen voor een romantisch gevoel tijdens een bezoek aan deze plek.

Castelo do Obidos

Het middeleeuwse karakter

Er zijn verschillende kerken in de stad die zowel binnen- als buiten de stadsmuur te vinden zijn. Iedere kerk is opnieuw een bijzondere bezienswaardigheid. Naast de kerken zijn er genoeg andere bezienswaardigheden te ontdekken in dit stadje. Ga bijvoorbeeld naar het museum dat vol staat met kunst van een kunstenares uit de 17e eeuw. Als je geluk hebt is er op het moment van jouw bezoek een festival gaande. Er vinden hier namelijk veel verschillende festivals plaats door het jaar heen, die allemaal in teken staan van het stadje en haar historie.

 

Ook voor lekker eten moet je naar Óbidos. Deze stad heeft namelijk haar eigen gerechten, met lokale wijnen uit de nabijgelegen streek of haar eigen kersenlikeur.

Obidos heeft een middeleeuws karakter en is daarom een aanrader om te bezoeken tijdens je vakantie in Portugal.
© Unsplash, Rafael As Martins
Florien

Over Florien

In de wintermaanden vind je Florien regelmatig op ski's, op zoek naar de mooiste skigebieden. Qua zomerbestemmingen kan het alle kanten op. Van een avontuurlijke reis door de Thaise jungle tot lekker chillen op een zonnig strand in Griekenland of Spanje. Met een beetje mazzel heeft ze ooit haar eigen 'casa' in dat laatste land.