Skip to navigation Skip to main content

Bourgondisch genieten in de 10 lekkerste landen ter wereld

Specerijen Mexico

Cultuur vind je in allerlei elementen van een land. Van kunst, natuur en plaatsen tot tradities, bevolking en de lokale keuken. Goed eten maakt een vakantie helemaal af. Bourgondiërs, culinaire genieters en wereldreizigers opgelet: dit zijn de 10 lekkerste landen ter wereld. Deze bestemmingen verzekeren je van heerlijke maaltijden en natuurlijk nog veel meer.

De 10 lekkerste landen ter wereld

Iedere bestemming heeft zo haar eigen specialiteiten. Het ene land kookt graag met rijst en het andere land met veel vlees of kruiden. Er zijn landen die genieten van drie grote maaltijden per dag, maar ook bestemmingen die de hele dag door kleine gerechten eten. Vind jij lekker eten ook zo belangrijk tijdens de vakantie? Ga dan naar een van de 10 lekkerste landen ter wereld.

1. Italië

Italië is mooi, warm, veelzijdig en bovenal heerlijk. De keuken van dit land is favoriet bij menig smaakliefhebber. Logisch natuurlijk, want hier worden met de meest eenvoudige ingrediënten de lekkerste gerechten gecreëerd. Liefde, passie en puurheid vormen de basiselementen van een succesvol gerecht in Italië. Typerend aan deze keuken is de veelzijdigheid en nauwkeurigheid qua verhoudingen.

Nergens anders kun je zulke lekkere pasta’s en pizza’s eten als in het land zelf. Ben je meer een dessertliefhebber? Ook de panna cotta en tiramisu zijn door de Italianen bedacht. Andere specialiteiten van Italië zijn cappuccino, espresso, kazen en heel veel verschillende soorten wijn. Italië hecht veel waarde aan verse producten die vaak seizoensgebonden zijn. Eenvoud en puurheid staan hoog in het vaandel bij de bevolking. Iedere regio heeft haar eigen specialiteiten. Maak een rondreis en laat je smaakpapillen optimaal verwennen.

Italië is zonder twijfel een van de lekkerste landen ter wereld

2. Indonesië

Indonesië bestaat uit zo’n 17.000 eilanden. Hiervan zijn er 6000 bewoond. Het land heeft een zeer uitgebreide keuken. Hier ervaar je niet één kenmerkende keuken, maar veel verschillende soorten. Dit komt mede doordat de Chinese, Indiase, Arabische en Nederlandse bevolking in het verleden hun sporen hebben achtergelaten in Indonesië. Zo ook in de eetcultuur, waardoor er een grote verscheidenheid is ontstaan.

Ieder eiland heeft zijn lokale specialiteiten met eigen kruiden en toch zijn er heel wat overeenkomsten. De witte rijst wordt op verschillende manieren bereid. Daarbij serveert men diverse gerechten van kip, vlees, eieren, groenten en vis. Ingrediënten zoals kokos, pepers, citroen, saté en diverse kruiden als laos, djintan, djahé en kentjoer vormen vaak de basis van een typisch Indonesisch gerecht. Als je door het prachtige land reist, ervaar je al snel de overeenkomsten en verschillen van de eilanden. Zo werkt het ene eiland met hele pittige kruiden en de ander juist met wat mildere ingrediënten. Je ervaart de traditionele smaken van Indonesië enkel door het land echt een bezoek te brengen.

Je kunt heerlijk eten in Indonesië

3. Frankrijk

Frankrijk is op veel gebieden een favoriet. Je vindt hier ’s werelds beste wijnen en kazen. Het land weet eeuwenoude tradities te laten voortleven in de culinaire haute-cuisine. Frankrijk heeft een hele diverse keuken. Dit komt doordat uit de omgeving veel verschillende type ingrediënten gewonnen worden. Het is dan ook een must-visit bestemming voor iedere bourgondiër. Franse gerechten bestaan uit room, boter, kruiden, olijven, vis, vlees en natuurlijk wijn. Daarnaast vormen croissants, stokborden, escargots en macarons grote culinaire kenmerken van het land.

Een Franse maaltijd bestaat bijna nooit uit één gerecht, maar meerdere. Ben je in Frankrijk op vakantie, dan zie je iedere middag de restaurants wel vol zitten. Dit komt omdat de bevolking hier bijna altijd buiten de deur eet. Dit is vaak gewoon warm eten met daarbij een glas of hele fles wijn. Dit hoort bij de culinaire gewoontes van het land. Neem de tijd om een kijkje te nemen in het leven van de Franse bevolking en doe dit met name door de wereldberoemde keuken van het land te ontdekken.

Frankrijk is een van de lekkerste landen ter wereld met kaas

4. China

Chinees, bijna iedereen heeft het wel eens gegeten. Het is een van drie klassieke wereldkeukens. In Nederland vind je in ieder plaatsje wel een restaurant waar bami, nasi, babi pangang of loempia’s besteld kunnen worden. Echter, dit is typisch Europees-Chinees eten en lijkt in bijna niets op wat je in China zelf krijgt. Opvallend is dat China veel kleine gerechten eet en eigenlijk niet bekend is met hoofdgerechten. Gerechten in China worden op veel verschillende manieren bereid. Denk bijvoorbeeld aan wokken en stomen. Net als in Italië, Indonesië en veel andere landen heeft ieder Chinees restaurant zijn eigen, lokale specialiteiten.

Door de grootte van China en de rijke historie die gepaard gaat met verschillende volkeren is de keuken van het land gekenmerkt met een grote verscheidenheid. Er zijn gemeenschappelijke elementen die je terugvindt in de keuken. Echter, doordat er zo veel verschillende landschappen in China zijn, werken ze in iedere regio met andere ingrediënten die daar verbouwd worden. De Chinese bevolking kijkt niet alleen naar de smaken van eten, maar vindt dat alle zintuigen bekoord moeten worden. Daarom zien gerechten er vaak ook mooi uit en ruiken ze ook nog eens heerlijk. Buiten cultuur, natuur en kunst is het verkennen van de variërende keuken zeker de moeite waard.

5. Thailand

Thailand is een bijzondere bestemming, ook als je kijkt naar het culinaire aspect. Ga je in dit land als bourgondiër op ontdekkingsreis? Sla de grote restaurants dan over en bestel iets bij een kraampje of lokaal adresje. Het straateten in Thailand is van ongekende kwaliteit en op deze manier neem je een kijkje in de wortels van het land. Houd je van pittig of juist wat milder eten, van bekende gerechten of recepten waarvan je het bestaan nog niet afwist? Thailand onderscheidt zich op meerdere vlakken van andere landen en de keuken is hier een voorbeeld van.

Laat je verassen door heet, zuur, zoet, zout en bitter. Thailand staat erom bekend gerechten van extreme smaaksensaties te voorzien, zodat men tot optimaal geniet van lokale elementen. Deze smaken brengen het land teweeg door gebruik te maken van enorm veel kruiden. Rijst vormt het basiselement voor vrijwel ieder Thais gerecht. Dit wordt met verschillende technieken bereid, wat getuigt van de stempel die China heeft achtergelaten in het land. Proef heerlijke curry, noedelsoep, Som Tam of fried rice.

Thailand is ongetwijfeld een van de lekkerste landen om te eten
© Unsplash

6. India

India is het land van de kleuren, het geloof, de heilige dieren en ga zo maar door. Veel en lekker eten wordt gemaakt van lokale ingrediënten. Als echte bourgondiër is India zeker het bezoeken waard. Kijk je naar de Indiase keuken, dan zie je een grote verscheidenheid aan gerechten. Dit heeft het land te danken aan de vele verschillende culturen die er leven.Toch vind je ook veel overeenkomsten in de basiselementen van een gerecht.

Veel regio’s en culturen koken met rijst, aardappels, groenten, vruchten en verse kruiden. Opvallend aan India is dat de gerechten heus overeenkomsten hebben, maar door het geloof ze met andere elementen worden aangevuld. Denk hierbij aan kip, varkensvlees en ga zo maar door. Zeker niet ontbreken aan je lijstje van te proeven dingen in India is een heerlijk kop chai thee.

7. Spanje

Spanje heeft een gevarieerde keuken en staat bekend als een van de grondleggers van het Mediterraan dieet. Olijfolie, peterselie, tapas, knoflook, wijn, brood, vers fruit en groentes vallen bij menig vakantieganger en Spanjaard in de smaak. De paella, tortilla’s en heerlijke worsten zijn onder andere bekende kenmerken van het land. Bestel daarbij een portie patatas bravas of andere tapas en je avond is helemaal Spaans georiënteerd.

In Spanje staat versheid van ingrediënten hoog in het vaandel. Houd er rekening mee dat de Spanjaarden graag op een laat tijdstip eten. Ze dineren hier het liefst rond een uur of 21.00 en soms zelfs later. Spanje is de op een na grootste vis- en zeevruchten consument ter wereld en daarnaast houdt het land ook ontzettend veel van wijn drinken bij vrijwel iedere maaltijd. Je hoeft helemaal niet ver te reizen om culinaire hoogtepunten te beleven, dat blijkt maar weer.

Spanje staat bekend om de paella en tapas

8. Japan

Japan is het land van de rauwe vis: de sushi. Eet hier met stokjes, met je knieën op kussens en met een kop thee gemaakt van verse kruiden erbij. Japan is rijk aan cultuur en dit is tevens terug te zien in de diverse keuken. Ook hier zijn de mensen fan van kleine gerechten de hele dag door. Hoewel velen Japan altijd een linken aan China zijn de twee keukens heel verschillend. Verwacht hier geen loempia’s en bami, maar rauwe vis en kleine hapjes.

Leuk aan Japan is dat genot voor het oog minstens zo belangrijk is als heerlijke smaken. Daarnaast is de keuken enorm gericht op wat de seizoenen bieden. Naast sushi is hier veel meer te proeven. Kom in contact met gerechten die voor veel Nederlanders nog onbekend zijn. Denk hierbij aan gestoomde groentes, noedels, sukiyaki en bouillons.

9. Mexico

Pepers, kruiden, maïs, vlees, avocado en bonen. Dat zijn de basiselementen die naar boven komen als ik aan de Mexicaanse keuken denk. Kleur, geur en de uitstraling van de gerechten laten al je zintuigen prikkelen. Proef heerlijk straateten om zo echt de lokale kant van het land te ontdekken.

Mexico heeft veel weg van Spanje, maar wordt aangevuld met Azteekse invloeden. Proef de tortillas, burritos, enchiladas en guacamole. Ben je in Mexico, laat je dan tevens verwennen met de schoonheid van het land.

Taco's in Cabo San Lucas in Mexico

10. Vietnam

Vietnam is een groot land, wat ertoe leidt dat verschillende gebieden een eigen karakter hebben weten te vormen. Zo ook in de keuken. Maak je een reis door het land, dan kom je niet alleen in contact met verschillende schoonheden van de natuur en cultuur, maar ook van de culinaire wereld. Wat de karakters wel met elkaar gemeen hebben, is de uitstekende balans tussen zoet, zuur en pittig.

Het land werkt met verse kruiden. Door deze op de juiste manier en met de juiste hoeveelheden te gebruiken, laten ze menig toerist verassen met een heerlijke smaakexplosie. Vietnam houdt van experimenteren, dus je komt er ook hele vreemde gerechten tegen. Kenmerken van de Vietnamese keuken zijn de verse groentes, de kruiden, de rijst en de vissaus.