Skip to navigation Skip to main content
Delfzijl
© Pixabay
Nederland

Vakantie in Delfzijl

  • Historisch interessante stad
  • Lekker uitwaaien aan de Noordzee
  • Kunst en cultuur in overvloed

Delfzijl is een middelgrote stad in het uiterste noorden van de provincie Groningen. Een echte havenstad- Delfzijl heeft zelfs een van de belangrijkste havens van Noord-Nederland! Hierdoor heeft de stad een uniek maritiem karakter gekregen, die onvergelijkbaar is met andere steden in Nederland. Tijdens je vakantie is een bezoekje aan Delfzijl dan ook zeker een bezoekje waard!

Over Delfzijl

De stad, die in de gelijknamige gemeente ligt, neemt een historisch belangrijk en interessante plaats in binnen de Nederlandse geschiedenis. Gesitueerd tussen Hanzestad Groningen en de Noordzee, was Delfzijl deel van een belangrijke handelsroute. Deze werd dan ook beschermd door middel van een vesting. Bovendien wordt er al vanaf de vijftiende eeuw een actieve haven in de regio bijgehouden. Zijn ligging maakt Delfzijl natuurlijk ook enorm kwetsbaar voor het water. Het gevecht tegen het water werd meerdere keren verloren, wat resulteerde in meerdere overstromingen door dijkdoorbraken.

Delfzijl uit

De connectie met het water is in de omgeving van Delfzijl en in het centrum van de stad dan ook keer op keer terug te vinden. Een boottocht naar de Dollard, het estuarium wat deel is van de Waddenzee en deel van de UNESCO Werelderfgoedlijst, laat je een uniek stukje Nederlands natuur bewonderen. Bovendien sta je binnen no-time vanuit het centrum met je voeten in het zand: volg simpelweg de Diekloper brug, die het centrum met het strand verbindt. Verder op de Boulevard vind je het MuzeeAquarium, waar je meer leert over het onderwaterleven van het Waddengebied en de Noordzee.

Cultuur, eten en drinken

Terug in het centrum kun je prima struinen door de winkelstraatjes, waarin verschillende boetiekjes en grotere ketens zijn gesitueerd. Aan bijzondere bezienswaardigheden kom je in de Delfzijl bovendien niets tekort. Het centrum trakteert op verschillende bouwwerken in authentiek Amsterdamse stijl. In het huiskamermuseum ‘t Hoeske van Opoe Let vind je een unieke mix van traditionele handwerken, speelgoed en volkskunst uit andere tijden. Na een theatervoorstelling bij De Molenberg sluit je af op een van de heerlijke terrasjes of in een van de vele cafés die de stad rijk is.