Skip to navigation Skip to main content
Ford Focus 2024

Naarmate de zomer nadert, blijkt uit een recente peiling van de ANWB onder haar leden dat de auto verreweg het favoriete vervoermiddel blijft voor de zomervakantie. Hoe de autoreis wordt voorbereid, scheelt aanzienlijk. Een derde van de vakantiegangers start pas enkele dagen voor vertrek met de voorbereiding, terwijl 20% al een maand voor vertrek begint met het voorbereiden van de reis.

Gemiddelde afstand

De gemiddelde afstand die deze zomer wordt afgelegd, ligt tussen de 1000 en 3000 kilometer voor de heen- en terugreis. Ondanks het enthousiasme, uit 29% van de reizigers zorgen over mogelijke verkeersdrukte en files, terwijl 24% zich zorgen maakt over autopech. Gelukkig heeft een derde geen specifieke zorgen over de reis.

Autocheck voor vakantie

Veel ANWB-leden nemen het zekere voor het onzekere door hun auto zelf te checken voor vertrek; activiteiten zoals het controleren van de bandenspanning en het bijvullen van ruitensproeiervloeistof en olie zijn gangbaar. Ongeveer 35% kiest zelfs voor een volledige vakantieservicebeurt bij de garage, terwijl een opmerkelijke 16% geen specifieke voorbereidingen treft en vertrouwt op de staat van hun voertuig.

Verzekering checken of niet?

Wat betreft pechhulpverzekeringen blijkt dat ondanks de angst voor pech, twee derde van de reizigers vooraf niet naar hun verzekering kijkt of al tevreden is met hun huidige dekking. Slechts een derde regelt dit nog voor het vertrek.

ANWB
Autopech kan de beste overkomen

Kosten autoreis niet gecalculeerd

De voorbereiding strekt zich ook uit tot het plannen van de route, het maken van paklijsten, en het checken van de verplichte items die mee moeten in de auto, inclusief milieu- en tolstickers. Opvallend genoeg blijkt dat 80% van de leden niet vooraf de kosten van de autoreis calculeert, hoewel 75% tijdens de reis wel oplet op de brandstofprijzen.

Essentiële items voor in de auto omvatten veiligheidshesjes, een gevarendriehoek, een EHBO-doos, en meer. De helft van de leden neemt een reservewiel mee en een derde heeft een reparatieset bij zich. De meeste vakantiegangers plannen hun vertrek 's ochtends (70%), terwijl anderen kiezen voor een vertrek 's nachts of in de middag, waarbij rekening wordt gehouden met files en werkzaamheden langs de route.

ANWB: Goede voorbereiding is belangrijk

De ANWB benadrukt het belang van een goede voorbereiding, waaronder een zomercheck aan de auto, het meenemen van een reservewiel of een zogenoemde thuiskomer, en tijdig regelen van de juiste pechhulpverzekering en noodzakelijke vignetten. Met deze voorbereidingen kunnen Nederlandse vakantiegangers veel voorkomende problemen tijdens de lange rit en op de bestemming voorkomen.

Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.