Skip to navigation Skip to main content

Dit maakt carnaval in Rio de Janeiro zo bijzonder

Brazil Carnival
© Unsplash, Vladimir Soares

In Nederland vinden we het grootste carnavalsfeest in Brabant. Kijkend naar de hele wereld blijkt dit maar een klein feestje te zijn. Waar je echt moet zijn voor een spetterend carnaval? Rio de Janeiro natuurlijk. Kleur, gezelligheid en muziek, alles wordt hier naar een nieuw niveau gebracht. Benieuwd naar hoe dit eruitziet en waarom het feest zo populair is? Dit maakt carnaval in Rio de Janeiro zo bijzonder.

Hoe is de carnaval in Brazilië ontstaan?

Achter het carnavalsfeest schuilt een eeuwenoude historie. De Grieken en Romeinen vierden hiermee de lente. Feesten werden georganiseerd, mensen droegen maskers en de straten werden gevuld met gezelligheid. Dit is een traditie geworden. De Portugezen besloten rond 1850 carnaval naar het prachtige Rio de Janeiro te brengen. Hoewel het feest in Frankrijk, Spanje en Nederland ook al gevierd werd, had Brazilië een ander idee bij carnaval.

 

Culturen komen hier bij elkaar en iedereen wordt hetzelfde behandeld. Mannen kleden zich als vrouwen en andersom. Rijk of arm, vrouw of man, het verschil doet er tijdens carnaval niet toe. Deze uitbundigheid werd eerst gezien als een rel, maar later als een prachtig cultureel hoogtepunt. Aan het einde van de 18e eeuw werd het feest nog meer uitgebreid. Mensen gingen niet alleen verkleed over de straten, maar besloten ook parades aan het feest toe te voegen. De bevolking deelt tot op heden hun muzikale talent met een immens publiek tijdens deze jaarlijkse parades.

Rio de Janeiro is de carnavalshoofdstad van de wereld

In heel Brazilië heeft carnaval een belangrijke waarde. Het is iets waar bijna iedereen het hele jaar naar uitkijkt. Het wordt dan ook niet alleen in Rio de Janeiro gevierd. Andere plaatsen pakken het tevens groots uit.

 

Waarom wordt Rio de Janeiro gezien als de carnavalshoofdstad? Komt het door de adembenemende kostuums waar veel tijd in gestoken wordt, de muzikale spektakels, de grote optochten, de bijzondere sfeer of toch de opmerkelijke manier van cultuur uiten? Het hele jaar werkt bijna de hele stad, al dan niet het hele land, hiernaartoe. Het is een evenement waar plezier en gezelligheid de boventoon voert. De stad wordt rijkelijk versierd met felle kleuren. Carnaval is niet op één plek in de stad. Door iedere straat klinkt vier dagen lang de muziek van de samba.

 

Lees ook

 

Groepen en thema’s

Er zijn meerdere elementen die carnaval in Rio de Janeiro zo bijzonder maken. Verschillende groepen vormen de diversiteit van het feest. Zo zijn er ‘favela’s’, die uit de armste buurten van de hoofdstad komen. De Favela’s zijn sloppenwijken waar men een zwaar leven leidt zonder water, een goed onderdak en elektriciteit. Hoe lastig het leven voor hen ook is, ze hebben de meeste invloed op de gezelligheid en bijzondere sfeer van het carnavalsfeest. Dit is een van de weinige momenten in het jaar waar zij hetzelfde behandeld worden als iedere andere inwoner en zo veel plezier maken.

 

Voor de extravagante mensen is de carnaval een plek waar ze zich volledig kunnen uiten. Plezier en een gevoel van acceptatie is wat ze hier uit putten.

Honderdduizenden toeristen per jaar door carnaval in Rio de Janeiro

Dit carnavalsfeest zit in de cultuur en de zielen van Braziliaanse inwoners. Wie denkt aan Rio de Janeiro, denkt direct aan carnaval. Reclame is hier absoluut niet voor nodig. Het wordt georganiseerd uit de gedreven passie en liefde voor het feest. Dit steekt de hele wereld aan en daarom wonen jaarlijks zo’n 500.000 buitenlandse toeristen dit enorme evenement bij. Een warm welkom, grote optochten die gevuld worden met dans en muziek, mooie praalwagens en eindeloos entertainment is wat je te wachten staat wanneer je de carnaval van Rio de Janeiro bezoekt.

Jaarlijks komen er honderden duizenden toeristen zelf ervaren waarom carnaval in Rio de Janeiro zo bijzonder is
© Unsplash, Ferran Feixas

Wanneer is de carnaval in Rio de Janeiro?

Het carnavalsfeest in Brazilië duurt viert dagen en begint op dezelfde dag als in Nederland. Dit is voor hen in de zomermaanden. Veertig dagen voor Pasen wordt het feest versierd.

Carnaval is nergens grootser dan in Rio de Janeiro
© Unsplash, Roberto Silva