Skip to navigation Skip to main content
Gezellige straatjes Altea
© Spalder Media Group

Zuid-Spanje staat bekend om haar warme temperaturen, helderblauwe zee, rijke natuur en vele schattige stadjes. Zo ook Alicante, een gemeente in de regio Valencia. Een van de parels die je hier vindt, is Altea. Of dit plaatsje nu typisch Spaans is of juist een authentieke sfeer heeft weten te creëren door Griekse kenmerken, dat is de vraag. Bijzonder is het pittoreske stadje in ieder geval zeker.

Waar ligt Altea?

Altea ligt in de Spaanse regio Valencia. De gelijknamige hoofdstad ligt bijna 150 kilometer hiervandaan. Altea is direct gelegen aan de Middellandse Zee en wordt omringd door nog een aantal leuke, vermakelijke bestemmingen. Zo ligt Albir in de provincie L’Alfas del Pi op loopafstand.

In Albir heb je kleurrijke muren, sinaasappel- en citroenbomen, een overvloed aan lokale en Nederlandse restaurants en niet te vergeten gezellige barretjes. Je vindt hier een aantal aantrekkelijke hotels en restaurants. Kijk niet vreemd op als je hele bruine gezichten ziet. Het is namelijk een echte winterzonbestemming. De mensen die hier overwinteren, hebben hun stamkroegjes wel gevonden en staan vaak open voor een praatje. Zo kom je nog eens op de hoogte van wat leuke tips voor in de buurt!

Altea is een museum op zich

Altea is een echt plaatje. Maak hier een foto en je hebt direct een prachtige ansichtkaart. Een van de hoogtepunten van een verblijf aan de Costa Blanca is Altea. Vanuit Albir kun je over de promenade langs de kust richting Altea lopen. In de verte zie je het bekende kerkje al staan.

Oude centrum van Altea
© Spalder Media Group

Schattig en kleurrijk

Altea is gebouwd in een bergachtig landschap. De architectuur van het dorp heeft zich hier uitstekend op aangepast. Op de achtergrond bevindt zich een natuurlijk schouwspel, ook wel bekend als de Sierra Bernia. Je kunt zonder aanwijzingen een heerlijke wandeling maken, want echt verdwaald raak je er niet snel. Je loopt via traptredes naar boven. Het leuke aan Altea zijn de ouderwetse huisjes en de kronkelende straatjes. Deze zijn versierd met kleurrijke elementen, waaronder bloemen of hier en daar een likje verf op de muren. Dit in combinatie met de parelwitte kleur maakt Altea zo authentiek. Let wel goed op: de paden zijn smal. Wandel aan de zijkant van de wegen, want er rijden regelmatig auto’s langs.

Wandeling naar boven

Het pad spreekt voor zich. Het is aan te raden richting het opvallende kerkje met haar blauwe koepels te lopen. Het is een redelijke wandeling, dus neem wat water mee voor onderweg. Eenmaal bij de blauw betegelde koepelkerk aangekomen, zie je een pittoresk plein. Dit noemt men Plaza de la Iglesia. Na de inspanning ben je wel toe aan een koud drankje. Neem plaats op het terras en bestel een Nederlands biertje of een heerlijke sangria. Loop vervolgens het religieuze gebouw binnen. De architectuur van dit bouwwerk heeft veel eigenschappen uit de 17de eeuw, maar ook uit de 19de en 20ste eeuw.

Heb je het pleintje wel gezien? Neem een ander pad weer naar beneden. Je komt langs allerlei lokale boetiekjes en galeries. Op zoek naar wat bekendere merken of grotere winkels? Er is ook een winkelstraat in Altea. Vergeet tijdens je bezoek aan dit schattige stadje één ding absoluut niet: genieten van het uitzicht. Er zijn genoeg plekjes om even stil te staan en te kijken naar de panoramische vergezichten.

Je kunt van bovenaf genieten van het uitzicht in Altea
© Spalder Media Group

Geschiedenis van Altea

Altea ligt bij de monding van de Algar. Iberiërs vestigden zich er als eerst en later kwamen de Grieken hier ook heen. De Romeinen hebben tevens hun stempel gedrukt in het stadje. Als je kijkt naar de uitstraling van Altea, zie je voornamelijk Griekse invloeden terugkomen. Altea is een Grieks georiënteerd pareltje aan de Costa Blanca. Echter, ga je wat dieper in op het ontdekken van het verleden? Dan merk je al snel dat er nog een aantal verscholen historische verhalen tot op de dag van vandaag te zien zijn.

Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.