Skip to navigation Skip to main content

Nederlandse camperaars zijn steeds duurzamer op pad

Camper Bergpas

Nederlandse liefhebbers van kamperen met een camper zetten grote stappen richting duurzaam reizen, zo blijkt uit de laatste bevindingen van een onderzoek geleid door het bureau Multiscope, in opdracht van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Het onderzoek, waaraan ruim vierduizend camperaars deelnamen, werpt een nieuw licht op de vooruitgang in duurzaam kamperen binnen de Nederlandse gemeenschap van camperaars.

Gemiddeld 11 keer per jaar op pad

De data onthult dat de gemiddelde Nederlandse camperbezitter jaarlijks elf uitstapjes maakt, waarbij de camper ongeveer 90 dagen per jaar wordt ingezet. Een significante trend die uit het onderzoek naar voren komt, is de adoptie van duurzame energiebronnen door de campergemeenschap. Een indrukwekkende 66 procent van de respondenten maakt gebruik van zonnepanelen op hun voertuigen. Daarnaast meldt bijna een derde (29 procent) van de camperaars die dieselvoertuigen gebruiken dat ze voor ten minste de helft van de tijd HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) tanken, een minder vervuilend alternatief voor traditionele diesel.

Steeds duurzamer

De resultaten van het onderzoek benadrukken de groeiende toewijding aan duurzaamheid onder camperaars. Marieke van Dijl, de programmaleider duurzaamheid bij de NKC, uitte haar enthousiasme over de bevindingen: “Ik ben blij verrast met de uitkomst dat 61 procent van de camperaars bereid is om zijn gedrag aan te passen om duurzamer te camperen.”

NKC Duurzaamheidsonderzoek: de resultaten

De NKC ziet in deze onderzoeksresultaten een kans om een bijdrage te leveren aan de overstap naar meer duurzame energiebronnen. Een speciaal ontworpen infographic presenteert de onderzoeksresultaten op een overzichtelijke manier, en maakt het gemakkelijk om de voortgang in de richting van duurzaam kamperen in Nederland te volgen. Met deze ontwikkelingen bevestigen Nederlandse camperaars hun voortrekkersrol op het gebied van duurzaam reizen, en zetten ze belangrijke stappen naar een groenere toekomst op de weg.

NKC Duurzaamheidsonderzoek 1
NKC Duurzaamheidsonderzoek 2
NKC Duurzaamheidsonderzoek 3

Wil je meer weten over de onderzoeksresultaten en wil je op de hoogte blijven van campernieuws in Nederland? Check dan de website van NKC.

Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.