Skip to navigation Skip to main content
Treinvakantie

Met de trein op vakantie en op zoek naar de mooiste treinreizen door Europa? Prachtige bestemmingen afreizen kun je op allerlei manieren, waarvan de trein niet alleen een duurzame, maar ook een hele leuke manier is. Langs tientallen vierduizenders in Zwitserland, door Scandinavië of in Portugal... Met wie zou jij een van deze 12 mooiste treinreizen door Europa maken?

1. Treinreis Zwitserland: Chur – St. Moritz – Berninapas – Tirano

Begin een prachtige reis door Zwitserland in Chur. Zwitserland heeft twee wereldberoemde spoorlijnen, namelijk de Albulaspoorlijn en de Berninaspoorlijn. Tijdens de meer dan 120 kilometer lange treinrit kom je langs gletsjers, meren, bergen, dalen en ruige bergtoppen. Rijd door donkere tunnels en over paden met tal van bochten. Laat je verrassen door de schoonheid van de stad St. Moritz, de Beninapas en eindig in het Italiaanse plaatsje Tirano, dat net over de grens ligt. Neem de tijd om de cultuur, natuur en historie van Zwitserland te verkennen. Dit is bij uitstek een van de mooiste treinreizen door Europa!

Berninaspoorlijn is een van de mooiste treinreizen door Europa
© Switzerland Tourism, Jan Geerk

2. Treinreis Scandinavië

Scandinavië is een gebied met een onvergetelijk mooie schoonheid. De landen genieten een wereldwijde bekendheid en dit hebben ze mede te danken aan de natuurlijke rijkdom, die er in overvloed is. Kom langs talloze meren, heuvelachtige landschappen, diepgroene bossen, imponerende bergen, bulderende watervallen, fjorden en onaangetaste natuurfenomenen. Scandinavië betekent eindeloos genot en dit kun je het beste ervaren door een amuserende treinreis.

Je komt langs grote, moderne steden en tegelijkertijd kom je op plekken waar het lijkt of het nooit eerder ontdekt is. Schrik niet als je wolven of rendieren tegenkomt, want die genieten net zo van de natuur als jij. Er zijn meerdere treinen die door Scandinavië rijden, dus kijk eerst goed wat je wilt zien en doen voordat je de reis maakt.

3. Treinreis Spanje: Barcelona – Zaragoza – Madrid

Wat is Spanje mooi! Dit laat deze bijna 650 kilometer lange treinreis weer goed blijken. Je route begint in de wereldstad Barcelona, waar het makkelijk een weekje vertoeven is. Je volgt een route door het prachtige Spanje. Laat je deze treinreis niet zozeer verrassen door de natuurlijke rijkdom, maar kijk je ogen uit naar de culturele en historische hoogtepunten. De combinatie tussen deze schitterende geschiedenis die zich uit in meesterwerken en het bezoeken van moderne wereldsteden is een van de redenen dat deze treinreis een mooi plaatsje in heeft mogen nemen op de lijst van de 12 mooiste treinreizen door Europa. Je reist naar Zaragoza en eindigt de treinrit in Madrid.

4. Treinreis Schotland: Fort William – Mallaig

Wie denkt aan Schotland, denkt aan de bekende hooglanden, de schilderachtige bergen, de mysterieuze wateren, de luxe steden, de eilandjes en de glooiende landschappen. Hier is het goed vertoeven voor de nieuwsgierig aangelegde vakantieganger. Schotland nodigt uit om bespeurd, ontdekt en verkend te worden Dit kun je op allerlei manieren te doen, maar het is zeker aan te raden om hiervoor een van de 12 mooiste treinreizen door Europa te maken.

Ben je een groot fan van Harry Potter? De route die je volgt, is ook de route van de wereldberoemdeZweinsteinexpress. Terwijl je door de prachtige natuur van de Hooglanden reist, is het niet lastig je voor te stellen dat deze route naar Zweinstein leidt. Het is namelijk een treinrit vol fantasie, mysterie en schoonheid. Een van die schoonheden is de Glenfinnan-viaduct. Dit viaduct heeft maar liefst 21 bogen.

Glenfinnan-viaduct, bekend uit de Harry Potter-reeks
© Unsplash

5. Treinreis Frankrijk: Nice – Digne-les-Bains

Frankrijk is het land van de veelzijdige natuur, historie, kunst, mode en fascinerende horeca. Van kazen tot wijnen, stokbroden en croissants, het land inspireert velen. Nice is een stad waar antiek en modern samensmelt. De bijzondere bouwstijlen, de kunst en ligging aan de Middellandse Zee zorgen ervoor dat het goed genieten is hier. In Nice begint je onvergetelijke treinreis door het prachtige, bijzondere Frankrijk.

Deze treinreis staat in het teken van de hoge pieken van de Alpen. Terwijl je vanuit de Train des Pignes een 150 kilometer lange route volgt, word je keer op keer verrast. Je komt langs traditionele bergdorpjes. De lokale bevolking deelt met liefde hun culturele gewoontes en laat je graag een kijkje nemen in de Franse keuken. Het leuke aan deze treinreis is dat je begint in een metropool en eindigt op een plek die door de plattelandse bevolking gezien word als een ontzettend grote stad. Je komt tijdens deze treinreis echter langs eeuwenoude bergdorpjes die ieder een rijke historie hebben.

6. Treinreis Portugal: Lissabon – Porto – Douro

In Portugal is genoeg te zien. Van diepe ravijnen, ruige kusten en wijngaarden tot UNESCO Werelderfgoed en mooie steden, vervelen zal niet snel onder de mogelijkheden vallen. Je treinreis begint in het prachtige Lissabon en wordt vervolgd naar de havenstad Porto. Bezoek hier het historische centrum. Je treinreis eindigt in Doura. Deze bereik je door de Linha do Douro-spoorlijn de volgen. Je treft iets minder dan 30 tunnels en bruggen die je langs allerlei landschappen brengen. De route is ruim 500 kilometer lang en hoort zeker bij de mooiste treinreizen door Europa.

7. Treinreis Italië: Bologna – Florence – Pisa

Italië is in één woord te omschrijven: prachtig. Of dit komt door de rustgevende wijngaarden, fijne cultuur, overheerlijke keuken, het lekkere weer en de veelzijdige landschappen, het zal een combinatie tussen al deze zaken zijn. De bijna 250 kilometer lange treinrit begint in Bologna, een universiteitsstad met een fijne schoonheid. Je rijdt door de Apennijnen naar het prachtige Florence. Hier ervaar je het echte Italiaanse gevoel. Het lijkt alsof je in een openluchtmuseum bent, wat mede komt door de historische hoogtepunten. Geniet hier van de wijnen en de Italiaanse keuken, voordat je de reis vervolgt.

De veelzijdigheid van Italië interesseert menig vakantieganger. Tijdens je reis door het land kom je langs Lucca, de stad van de 100 kerken. Je reis eindigt in het bijzondere plaatsje Pisa met haar populaire bezienswaardigheid, de toren van Pisa.

Een van de mooiste treinreizen door Europa brengt je naar de Toren van Pisa in Italië
© Spalder Media Group

8. Treinreis Ierland: Rosslare – Dublin – Galway

Een ruim 370 kilometer lange treinreis door Ierland, wie wil dat nou niet? Je reist langs kletterende watervallen, moerasgebieden, ongerepte berglandschappen en langs sfeervolle steden. Er zijn maar weinig landen die een bijzondere geschiedenis zo goed intact weten te houden als Ierland dat doet. Met de auto door Ierland trekken is leuk, maar met de trein ga je door het achterland.

De route begint in Rosslare en wordt vervolgd naar Dublin, de hoofdstad van Ierland. Hier voert gezelligheid de boventoon. Drink een biertje mee in de pub en geniet van de sfeer in de stad. Van de drukte in Dublin ga je vervolgens naar de eeuwige stilte in het woeste achterlandschap aan de westkust van Ierland. Je eindbestemming is Galway. Als kers op de taart kom je langs de Cliffs of Moher.

Treinreis door Ierland
© Unsplash

9. Treinreis Spanje

Met lokale treintjes kom je langs prachtige steden. Vanuit Bilbao ga je met deze treintjes naar Santiago, waar ontzettend veel mooie bouwwerken te bezichtigen zijn. De hele route lang word je verrast door de schoonheid van kathedralen, natuurlijke elementen en cultuur. Je komt langs allerlei dorpen die ieder iets bijzonders hebben en eindigt in Santiago de Compostela, waar het verkennen voor uren of dagen vermaakt zorgt. Alle elementen die je treft tijdens een meer dan 60 kilometer lange route, maken dit een van de 12 mooiste treinreizen door Europa.

10. Treinreis Spanje: Madrid – Cuenca – Valencia

Spanje is het land van de rondreizen en het blijkt dat een rondreis met de trein ontzettend in de smaak valt. Je kunt hier namelijke meerdere van Europa’s mooiste treinreizen beleven! Deze treinrit begint vanaf het prachtige Madrid, waar menig vakantieganger graag een stedentrip naartoe maakt. Verken het hier dan ook nog even, voordat je op pad gaat naar andere bestemmingen. Spanje vult zich met tal van bezienswaardigheden. Van kunst tot historische bouwwerken, dit vind je beiden in overvloed. Maak een stop Cuenca, waar de gezelligheid direct opvalt. Struin hier door de pittoreske straatjes en bewonder de kenmerkende huizen, de opvallende kathedraal, het middeleeuwse centrum en nog veel meer. De eindstop is niets minder dan Valencia. In deze prachtige stad zijn alle Spaanse hoogtepunten direct zichtbaar. Historie, cultuur, landschap, strand en een diverse keuken is wat je hier treft.

11. Treinreis Noorwegen: Bergen – Flåmsbana – Oslo

Noorwegen is een van de mooiste landen in Europa. Het is het land van de fjorden, de walvissen, de vriendelijke bevolking, het lekkere eten en de vele mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Flåmsbana Scenic Railway laat je veel van deze elementen zelf ontdekken. Van de veelzijdige stad Bergen ga ja naar Oslo. Je komt langs natuurspektakels waar je u tegen zegt. De reis is ruim 520 kilometer lang, maar zelfs dat is te weinig om al het moois van Noorwegen te zien. Deze treinreis wordt niet alleen gezien als een van de 12 mooiste treinreizen door Europa, maar als een van de mooiste treinreizen ter wereld! Tijdens deze treinreis ontdek je het mooiste van Noorwegen, waaronder een aantal steden, fjorden en panoramische hoogtepunten.

The Flåm Railway Flåmsdalen in Noorwegen
© Visit Norway, Øyvind Heen - fjords.com

12. Treinreis Zwitserland: St. Moritz – Disentis – Zermatt

Last, but not least is de treinreis door het adembenemende Zwitserland. De Albulaspoorlijn is UNESCO Werelderfgoed en daar begint de reis mee. Kom langs de Grand Canyon van Zwitserland, de Rheinschlucht, en vervolg je route door donkere tunnels, lang ruige bergen en door glooiende landschappen. De treinreis komt langs leuke steden waar het zeker aan te raden is om je er een aantal dagen te vermaken. Geen zorgen, je hoeft niet intensief op zoek te gaan, want je interesses worden al snel vervuld. Van St. Moritz ga je naar Disentis en vervolgens naar het prachtige Zermatt. Deze treinreis is bijna 300 kilometer lang.

Landwasser Viaduct op de route van de Albulalijn
© Schweiz Tourismus, Franziska Pfenniger
Redactie

Over Redactie

Onze redactie is regelmatig op pad om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de leukste tips voor jouw vakantie te verzamelen. Of dat nu binnen of buiten onze landsgrenzen is, de mooiste bestemmingen en leukste activiteiten delen onze bloggers via hun laatste artikelen.