Skip to navigation Skip to main content
Riomaggiore Cinque Terre
© Unsplash

Een van de meest schilderachtige plekken voor een vakantie aan de westkust van Italië, zijn de Cinque Terre. Deze kuststrook aan de Italiaanse Bloemenrivièra bestaat uit vijf pittoreske vissersdorpjes die met hun kleuren, ligging en charme toeristen van over de hele wereld trekken om de schoonheid ervan met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Alles over de Cinque Terre in Italië, zoals hoe je er komt, waar je kunt verblijven en tips voor je vakantie, lees je in dit blog.

Over de Cinque Terre

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de Cinque Terre uit een vijftal aan dorpjes. Monterosso al Mare, VernazzaCorniglia, Manarola en Riomaggiore vormen met elkaar een schilderachtige kuststrook over een lengte van 10 km in het Italiaanse Ligurië, die bij elkaar de Cinque Terre worden genoemd. Stuk voor stuk zijn het oude vissersdorpjes die met hun unieke ligging een bijzonder aangezicht vormen en vanwaar je uitzicht hebt op zee. In alle dorpjes vind je kleurrijke huisjes die op een heuvel zijn gebouwd en direct aan het kristalheldere zeewater liggen aan de Italiaanse Rivièra, waardoor ze een enorm charmant aanzicht hebben. Datzelfde prachtige beeld en diezelfde charme zorgen er dan ook voor dat er jaarlijkse duizenden toeristen de Cinque Terre in Italië met hun eigen ogen willen aanschouwen!

Manarola is een van de vijf dorpjes in de Cinque Terre
© Unsplash

De mooiste dorpjes

De Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes die elk over hun eigen charme beschikken. De Cinque Terre ligt vlak bij havenstad La Spezia en Levanto aan de Italiaanse Rivièra. Dus als je hier op bezoek bent, bijvoorbeeld tijdens het maken van een cruise, dan kun je eenvoudig een excursie maken naar één of meerdere dorpjes. Van noord naar zuid liggen ze als volgt:

 • Monterosso al Mare - Dit is de grootste van de vijf en beschikt dan ook over diverse hotels. Je kunt hier dus prima verblijven als je wilt overnachten in de Cinque Terre. Er zijn gezellige restaurants, een zandstrand om te zonnebaden en leuke straatjes met winkels. 
 • Vernazza - Dit is misschien nog wel een van de mooiste van de vijf dorpjes in de Cinque Terre, aangezien de ligging ervan ontzettend fotogeniek is. Door de ronde vorm van de kleine haven en de kleurrijke pandjes eromheen, kijk je je ogen uit.
 • Corniglia - Dit dorpje is het minst toeristisch en ligt hoger op de heuvels, niet in directe verbinding met de zee. Er zijn gezellige terrassen en er hangt een typische, fijne, Italiaanse sfeer.
 • Manarola - Ook een veelvuldig gefotografeerde plek in de Cinque Terre is Manarola, dat met haar haven en idyllische bebouwing op de heuvels ook weer een schitterend beeld vormt. Er zijn veel visrestaurantjes en vanaf hier kun je ook over het beroemde pad Via dell'Amore naar het volgende dorp, Riomaggiore, wandelen. 
 • Riomaggiore - Wederom een prachtige plek, hoe kan het ook anders, is Riomaggiore. De kleurige huizen reiken boven de zee uit en krioelen zich een weg de rotsen op, waartussen een kleine, natuurlijke haven is ontstaan. Je kunt hier verblijven in romantische hotels met uitzicht op zee. 
Cinque Terre bezoek je het beste wandelend
© Unsplash

Wandelen in Cinque Terre 

De dorpjes van Cinque Terre liggen in het Parco Nazionale delle Cinque Terre, ofwel het Nationaal Park Cinque Terre. De vijf dorpen zijn met elkaar verbonden door middel van een wandelpad en een spoorlijn. Het bekende wandelpad heet de Sentiero Azzurro (het blauwe pad) en loopt langs de kunst van dorp tot dorp. Het zijn veelal smalle paden met klimmen en dalen, al is het prima te bewandelen voor mensen met een redelijke conditie. Dit wandelpad zou je in theorie in een dag kunnen wandelen, maar dan heb je geen tijd om de dorpjes te bezoeken en dat is echt zonde. De wandelingen tussen de dorpen duren 45 minuten tot soms 2 uur. Onderweg loop je langs wijngaarden en heb je de mooiste uitzichten op zee. Als je dan in ineens een stapel gekleurde huisjes boven een klif ziet uitsteken, weet je dat je er bijna bent! Wandelaars en hikers kunnen zich rondom de vijf prachtige dorpjes ook prima vermaken met andere wandelroutes langs de kust en paden die meer landinwaarts gaan in Nationaal Park Cinque Terre. 

Het kleurrijke Vernazza in de Cinque Terre
© Unsplash

Waar te verblijven in de Cinque Terre?

Uiteraard kun je tijdens je vakantie in Italië direct in de Cinque Terre verblijven. Er zijn diverse schattige hotels, pensions, B&B's en appartementen beschikbaar voor een verblijf in een van de dorpjes van de Cinque Terre. Verwacht hier geen grootschalige hotels of resorts. Wil je echter in de buurt overnachten, dan is La Spezia ook een goede optie. Deze havenstad ligt slecht op enkele kilometers afstand van de dorpjes, heeft bovendien hiermee een directe treinverbinding en biedt een goede bestemming om te verblijven. Hetzelfde geldt voor Levanto, een levendige badplaats aan de westkant van Cinque Terre. Vanuit Levanto bereik je de dorpjes makkelijk wandelend, met de trein of per boot. Ook Genua ligt niet ver van de Cinque Terre, dus ook deze Italiaanse stad en een bezoek aan dit prachtige stukje Italië zijn goed te combineren. Campings in de buurt van Cinque Terre vind je in Levanto en La Spezia.

 

Via onderstaand kaartje zie je eenvoudig de verschillende mogelijkheden om in Cinque Terre te verblijven of direct in de buurt daarvan. 

Booking.com

Hoe lang heb je nodig in de Cinque Terre?

Hoe lang heb je nodig tijdens je vakantie om de Cinque Terre te kunnen bezoeken? In principe kun je op één dag alle dorpjes van de Cinque Terre bewonderen, maar het is veel leuker om er meer de tijd voor te nemen. Aan te raden is om een paar dagen in de Cinque Terre te besteden. Verblijf bijvoorbeeld vier of vijf dagen in dit prachtige stukje van de Italiaanse kust. Zo heb je alle tijd om elk dorpje te bezoeken, rond te struinen, wandelingen te maken, naar het strand te gaan, uitgebreid te eten in de verschillende leuke (vis)restaurants en het bergachtige landschap te ontdekken. 

Zo kom je er 

Wil je de Cinque Terre bezoeken vanuit een van de grotere nabije steden? Dat is heel goed mogelijk! Zo kun je er gemakkelijk komen vanuit La Spezia of Levanto, maar ook vanuit Genua of zelfs vanuit Florence. 

 • Met de trein: vanuit zowel La Spezia als Levanto en Genua is er een directe treinverbinding met de Cinque Terre. De trein tussen La Spezia, Levanto en Genua komt namelijk langs alle vijf de dorpjes die allemaal een eigen treinstation hebben. Daarom is dit de meest praktische manier om in Cinque Terre te komen. Vanuit Florence in Toscane is er een intercity die ieder uur richting La Spezia vertrekt, waar je kunt overstappen op een andere trein. Vanaf Milaan kun je direct met de trein naar Monterosso, een rit van ongeveer drie uur. Wil je vanaf Pisa naar Cinque Terre? Ieder uur vertrekt er een trein naar La Spezia waarna je overstapt. 
 • Met de auto: als je met de auto naar Cinque Terre gaat, houd er dan rekening mee met dat je op bergwegen zult moeten rijden die soms smal zijn en veel bochten bevatten. Het is echter een prachtige route, want je komt onderweg langs wijngaarden en olijfgaarden. Je kijkt dus je ogen uit tijdens de autorit! Rijd via de A12, de A15 en vervolgens de SP370 en je arriveert in de Cinque Terre. Verblijf je hier, dan is het aan te raden een hotel met een privéparkeerplek te boeken. 
 • Met de boot: tussen april en oktober kun je de dorpjes met de boot bezoeken. Dit kan vanuit de omliggende plaatsen Lerici, La Spezia, Portovenere en Levanto. Koop dan een dag- of halve dagkaart. De boot is echter een stuk prijziger dan de trein, maar je heb dan wel de mooiste uitzichten vanaf zee op de mooie kust en de dorpen.

Tips voor je bezoek aan de Cinque Terre in Italië

Ga jij de Cinque Terre bezoeken tijdens je vakantie in Italië? Dan hebben we nog een paar tips voor je!

 • Maak een mooie wandeling tussen de dorpjes. Er zijn prachtige routes tussen de verschillende plaatsjes in de Cinque Terre. Wandel bijvoorbeeld tussen Monterosso en Vernazza, tussen Vernazza en Corniglia of Manarola en Riomaggiore. Het ene pad is uitdagender dan het andere vanwege de lengte of de hoogtemeters, maar ze zijn stuk voor stuk schitterend. Doe goede schoenen aan en neem voldoende water mee.
 • Wil je verblijven in de Cinque Terre, boek je accommodatie dan op tijd. Het is namelijk een populaire bestemming dat niet alleen gauw volgeboekt is, maar ook prijzig kan zijn in het hoogseizoen. Boek je vroeg van tevoren, dan ben je verzekerd van een bed én van voordeligere prijzen. 
 • Huur een kajak in Riomaggiore. Vanaf hier kun je over het heldere water naar bijvoorbeeld Manarola of Vernazza kajakken en deze schitterende UNESCO-parel vanaf het water bewonderen. 
 • Reserveer een plekje in de bar Nessun Dorma, waar je 's avonds met een aperitivo van de zonsondergang op Manarola kunt genieten. Een adembenemend uitzicht gegarandeerd! 
Manarola in de Cinque Terre
© Unsplash
Marlous

Over Marlous

Marlous is tijdens haar vakantie al bezig met waar en wanneer haar volgende reis plaats gaat vinden. Ze heeft ontzettend veel bestemmingen mogen ontdekken, maar tijdens het afvinken wordt haar bucket list alleen maar langer. De vraag wat de mooiste bestemming ter wereld is, vindt ze onmogelijk te beantwoorden. De wereld is geweldig!