Skip to navigation Skip to main content
Zee

Ga je op zeilvakantie, een cruise maken of mee met een andere boottocht, dan is het handig om te weten hoe je zeeziekte kunt voorkomen. Misschien weet je nog niet of je er last van hebt en wil je je goed voorbereiden, misschien heb je er al eens eerder mee te maken gehad en wil je maatregelen nemen zodat je van je boottocht kunt genieten. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt voorkomen dat je last krijgt van zeeziekte. 8 tips! 

Kun je zeeziekte voorkomen?

Laten we eerst eens vaststellen wat zeeziekte is. Wanneer je op een boot bent, groot of klein, zul je maken te krijgen met de deining van het schip. Hier kan je evenwichtsorgaan van in de war raken. Je hersenen denken namelijk dat alles stilstaat, maar je lichaam neemt iets anders waar. Dit kan als gevolg hebben dat je je misselijk voelt, duizelig wordt, hoofdpijn krijgt en/of gaat zweten bijvoorbeeld. Niet iedereen heeft er evenveel last van. Sommigen merken helemaal niets en anderen voelen het maar af en toe, bijvoorbeeld bij een ruige zee. Je kunt zeeziek worden op een zeilboot, een ferry, wanneer je gaat eilandhoppen, maar ook als je aan boord bent van een cruise. Ook aan boord van een enorm schip kun je bij sterke golven de deining voelen. Ben je er gevoelig voor en wil je zeeziekte voorkomen, dan zijn er verschillende tips die je daarbij kunnen helpen. 

 

Ook interessant:

Zo kun je zeeziekte voorkomen tijdens een boottocht.

1. De plek op het schip maakt verschil

Of je nu op een enorm cruiseschip op vakantie bent, of aan boord bent van een boot in een meer bescheiden formaat: de plek op het schip maakt verschil. Zo voel je de golven véél meer aan de voorkant en de achterkant van het schip. Wanneer je in het midden van het schip bent voel je de deining minder sterk. Weet je dat je gauw last van zeeziekte hebt en wil je dit voorkomen wanneer je op cruise gaat, boek dan een hut in het midden van het schip. 

2. Eet en drink genoeg, maar let op met alcohol

Een lege maag helpt niet bij misselijkheid. Voorkom uitdroging en zorg dat je genoeg drinkt, maar zorg ook dat je wat gegeten hebt. Dat zorgt er voor dat je minder snel last van misselijkheid hebt. Let echter op met alcohol, dit kan juist het gevoel van zeeziekte versterken. 

3. Zorg dat je goed bent uitgerust

Een tip om zeeziekte te voorkomen is zorgen dat je voorafgaand aan de trip goed uitrust. Wanneer je moe bent, kun je sneller last krijgen van een onbehaaglijk voel. Krijg voordat je aan boord gaat dus voldoende slaap en zorg dat je goed uitgerust bent, om met frisse energie de zee op te gaan. 

Aan de achterkant van het schip kun je meer last hebben van zeeziekte.

4. Leg je boek weg

Net zoals je er in de auto last van kunt hebben is het niet verstandig om te gaan lezen tijdens het varen. Wanneer een schip ergens is aangemeerd kan dat natuurlijk wel, maar als je gevoelig bent voor zeeziekte en dit wilt voorkomen dan is het verstandig om tijdens de vaart even je boek weg te leggen. 

5. Focus op de horizon

Begin je onprettige gevoelens te krijgen, ga dan op het dek staan en focus op de horizon. Ook helpt het om in de vaarrichting te gaan staan en niet andersom; dan kun je beter meebewegen met de golvende bewegingen. Niet alleen een vast punt aan de horizon helpt bij het voorkomen van zeeziekte, ook de frisse, koele lucht doet vaak wonderen. 

 

Lees ook:

Focus op de horizon om zeeziekte te voorkomen.

6. Kauw op gember of drink gemberthee

Een natuurlijk middel dat misselijkheid tegengaat, is gember. Zeeziekte voorkomen of verhelpen kan dus door het drinken van gemberthee of door op een stukje gember te kauwen. Er zit namelijk een stofje in gember dat het gevoel van overgeven sterk tegengaat en de misselijkheid doet verdwijnen of verminderen. Een echte huis- tuin- en keukentip!

7. Neem medicijnen

Werken alle bovenstaande tips om zeeziekte te voorkomen niet, dan kun je ook medicijnen innemen. Dit kun je vooraf vragen bij de huisarts. Hij of zij kan medicatie voorschrijven die helpt in het geval zeeziekte. Ben je aan boord van een cruiseschip, dan kun je vaak ook bij de receptie pillen vragen die helpen tegen zeeziekte. Nadeel is wel dat je hier slaperig en/of duf van kunt worden. Maar slaap helpt daarentegen dan ook weer goed!

8. Denk er niet teveel aan

De voornaamste tip om zeeziekte te voorkomen is toch wel door er niet teveel aan te denken. Als je er erg mee bezig bent vooraf en tijdens de reis, dan heb je grotere kans om je inderdaad onprettig te gaan voelen. Wanneer je er niet zo mee bezig bent en de vaart gewoon op je af laat komen en daarvan met volle teugen geniet, dan heb je veel grotere kans dat je het niet eens merkt en nergens last van krijgt! Zeilen, boottochten, cruises en andere zeetours zijn ontzettend leuk en die pret mag je niet laten drukken door angst. 

Soms kun je aan boord met sterke golven te maken hebben.
Marlous

Over Marlous

Marlous is tijdens haar vakantie al bezig met waar en wanneer haar volgende reis plaats gaat vinden. Ze heeft ontzettend veel bestemmingen mogen ontdekken, maar tijdens het afvinken wordt haar bucket list alleen maar langer. De vraag wat de mooiste bestemming ter wereld is, vindt ze onmogelijk te beantwoorden. De wereld is geweldig!